*

Indland

Hjælpen til hjertestop kommer med drone

Borgere på Nordfyn samarbejder med forskere om at få luftbårne hjertestartere til udkantsområder.

Flere fynboer skal - som folkene her - undervises i brugen af hjertestartere, før de kommer flyvende med droner. Arkivfoto: Joachim Adrian/Polfoto

Det handler om minutter, når hjertet pludselig stopper. Derfor satser borgerne på Nordfyn på at blive de første i Danmark – måske i hele verden – der kan få flyvende hjælp i form af en drone med hjertestarter som bagage.

»Hvis – eller jeg tænker faktisk når – vi får det til at fungere med hjertestarter-droner her på Nordfyn, er der kæmpestore muligheder for borgere i alle udkantsområder og vores mange øer. En drone er fremme på ganske få minutter og skal ikke stoppe for rødt eller lade sig bremse af trafikkøer som en ambulance,« siger Flemming Sørensen, formand for Nordfyns Hjertestarterforening.

Tester med attrap

Drømmene er ikke blot luftbårne, men har også rod i et konkret forskningsprojekt på Syddansk Universitet, hvor lektor Ulrik Pagh Schultz sammen med en gruppe kandidatstuderende i droneteknologi er ved at afsøge mulighederne for at sende en hjertestarter gennem luften.

»I øjeblikket tester vi en drone med en attrap for en hjertestarter på golfbanen, men på lidt længere sigt skal vi flyve i luftrummet over Nordfyn, som er lukket og derfor velegnet til den slags eksperimenter,« siger lektoren, der sammen med sine studerende betræder – eller beflyver – ukendt luftrum. Ingen har endnu sat drone og livreddende hjertestartere ind i samme ligning.

»Men der er perspektiver i det her, for en drone er jo netop velegnet som sendebud, når det handler om at bringe en særlig vare hurtigt og sikkert frem. Men vi er ikke i mål endnu, for både teknologien og processerne omkring en hjertestarter-drone skal fungere hver gang – ellers giver det ikke mening,« siger Ulrik Pagh Schultz og peger på, at uddannede førstehjælpere skal stå klar for at modtage og bruge hjertestarteren.

Den del af processen er Flemming Sørensen, der tidligere har været med til at starte en af landets første hjertestarterforeninger på Langeland, ikke så bekymret for. Foreløbig er det på kort tid lykkedes at uddanne 100 borgere i førstehjælp i Nordfyns Kommune, men det frivillige mandskab skal udvides til et sted mellem 400 og 600 hjælpere.

Øget overlevelse

Mens den lokale hjertestarterforening hopper for at komme hurtigt i gang – meget gerne med testflyvninger over Nordfyn i 2019, er forskerne lidt mere tilbageholdne, når det gælder tidshorisonten for egentlig drift:

Førstehjælp og hjertestartere giver patienter gode liv

»Når det handler om liv og død, skal det fungere hver gang. Desuden skal vi på europæisk plan skal have afklaret retningslinjer for dronernes sameksistens med den øvrige lufttrafik. Men i løbet af 5-10 år vil jeg tro, vi kan komme flyvende med en hjertestarter,« siger Ulrik Pagh Schultz.

Ifølge Dansk Hjertestopregister falder 3.500 mennesker hvert år om af hjertestop uden for hospitalet. Chancen for at overleve tredobles, hvis der ydes hjertelungeredning, før ambulancen når frem.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bundsgaard valgte at klage i stedet for at bage
Den aarhusianske borgmester var lørdag stærkt kritisk overfor Trafikstyrelsen. Styrelsen afviser kritikken, og oplyser i samme ombæring, at man onsdag forventer at give Letbanen tilladelse til at køre med passagerer, hvis Aarhus Letbane lever op til de nødvendige vilkår. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her