Indland

Overlæger bruger kun godt halvdelen af deres tid på patienterne

Ifølge ny undersøgelse har overlægerne i gennemsnit fået 4,5 timer mindre om ugen med patienterne.

Overlæger bruger kun 55 pct. af deres arbejdstid på patientarbejde, viser undersøgelse. Arkivfoto: Sofia Busk.

Overlægerne på landets sygehuse tilbringer nu kun godt halvdelen af deres samlede arbejdstid på opgaver, der har med patienterne at gøre. Det viser en ny spørgeundersøgelse, som Overlægeforeningen har foretaget blandt 2.736 overlæger.

Siden 2011 og frem til i dag er overlægernes patientrelaterede arbejde faldet fra 64 pct. af arbejdstiden til 55 pct. i 2017. Det betyder, at hver overlæge i gennemsnit nu tilbringer 4,5 time mindre med patientarbejde hver uge. Til gengæld er lægernes administrative arbejde med bl.a. dokumentation og indberetning de seneste par år steget et par procentpoint til 13 pct., ligesom overlægerne i dag bruger lidt mere tid på forskning, konferencer og især såkaldt hjemmearbejde, som dækker f.eks. e-mailbesvarelser.

Jævnligt skal vi i afdelingerne registrere, om vi lever op til det ene eller andet krav. Men vi synes, at det er meget vigtigere at se de syge patienter
Lisbeth Lintz, formand for Overlægeforeningen

»Det er en meget markant udvikling, som vi ikke ønsker, skal fortsætte,« siger Lisbeth Lintz, som er nyvalgt formand for Overlægeforeningen.

Patientrelateret arbejde dækker den tid, som lægen bruger på at undersøge, behandle, operere etc. Men det dækker også tiden, der går på kontoret med at kigge på røntgenbilleder, læse journaler, holde lægekonferencer etc.

Ifølge Lisbeth Lintz skyldes udviklingen, at sundhedsvæsenet i stigende grad bliver styret og målstyret.

»Jævnligt skal vi i afdelingerne registrere, om vi lever op til det ene eller andet krav. Men vi synes, at det er meget vigtigere at se de syge patienter,« siger Lisbeth Lintz.

Hun afviser, at afskaffelsen af produktivitetskravet alene vil betyde, at lægerne får mere tid til patienterne.

Ifølge formanden for Danske Regioner, Bent Hansen (S), er flere administrative lægeopgaver svære at komme uden om, når hospitalerne bliver mere specialiserede.

»Afskaffelsen af det forhadte produktivitetskrav er godt nyt. Men jeg vil advare mod, at Folketinget opfinder nye, rigide styringskrav, når vi frem mod 2019 skal udvikle en ny model for, hvordan vores hospitaler skal fungere,« siger Bent Hansen.

Hos Danske Patienter fastslår direktør Morten Freil, at der er grund til at kigge kritisk på, hvad lægerne bruger deres tid på.

»Men man skal ikke lave en modstilling mellem kolde og varme hænder og sige, at kun den tid, lægen bruger med patienten, gavner patienten. Dokumentation og forskning er ikke bare det kolde og det onde, men kan hjælpe patienterne og højne kvaliteten.«

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her