OVERBLIK: Udredning gransker dansk krigsdeltagelse
Modsat Storbritannien får Danmark ikke sin krigsdeltagelse gransket af en Irak-kommission.
En officiel undersøgelse af Storbritanniens rolle i Irak-krigen fremsætter kras kritik af daværende premierminister Tony Blair.
Storbritannien undergravede FN's Sikkerhedsråds autoritet ved at handle uden at have sikret sig et flertal for militær indgriben, lyder en af konklusionerne fra den britiske Irak-kommission, der har gransket sagen i syv år.
I Danmark var en lignende undersøgelse på trapperne, men den blev bremset af Venstre-regeringen sidste år:
* Den danske Irak- og Afghanistankommission blev nedsat i 2012 under statsminister Helle Thorning-Schmidt (S). Kommissionens opgave var at undersøge Danmarks deltagelse i krigene i de to lande og fremlægge sin konklusion senest i 2017.
* Kommissionen skulle dykke ned i årsagerne til, at Danmark gik i krig, om VK-regeringen fortiede noget for Folketinget, og om tilbageholdte fanger blev behandlet ordentligt af danske soldater.
* Med mantraet "alt er alligevel undersøgt", lukkede Venstre-regeringen den omdiskuterede kommissionen efter folketingsvalget i juni 2015. Blå politikere havde op til lukningen kritiseret kommissionen for at være udtryk for politisk drilleri.
* 25. maj i år aftalte Venstre-regeringen sammen med sine tre støttepartier samt Alternativet at sætte gang i en uvildig udredning af baggrunden for Danmarks militære engagement i krigene i Kosovo, Irak og Afghanistan.
* I udredningen, som en forskningsleder og blandt andet en politolog med speciale i militære studier skal stå for, gives der adgang til alle de dokumenter - også de klassificerede - der var sendt til Irak-kommissionen.
/ritzau/