Stor forskel på studerendes tempo

På nogle universiteter gennemfører langt de fleste studerende på normeret tid. Andre steder er det de færreste, der ikke er forsinkede.

Artiklens øverste billede
Netop for at nedbringe studietiden vedtog regeringen for nylig den såkaldte fremdriftsreform. Arkivfoto: Gregers Tycho

Selvom danske studerende de seneste år har sat læse-tempoet op, får de stadig hug for at være for langsomme.

Et notat fra Danske Universiteter viser dog, at der er stor forskel på de studerendes tempo fra universitet til universitet.

Vi har arbejdet med at ændre kulturen og med at få alle vejledere med på, at et speciale altså kun skal tage et semester.

Hanne Leth Andresen, rektor på Roskilde Universitet

På Aalborg Universitet gennemfører 75 pct. af de studerende på den normerede tid, mens det kun er 13 pct. af de studerende på Roskilde Universitet, og 16,5 pct. på Københavns Universitet.

Hanne Leth Andersen, der er rektor på Roskilde Universitet, forklarer, at man de seneste tre år netop har haft fokus på at nedbringe andelen af forsinkede studerende – og at den gennemsnitlige studietid også er reduceret.

»Vi har arbejdet med at ændre kulturen og med at få alle vejledere med på, at et speciale altså kun skal tage et semester, og at man ikke blot kan vente med at underskrive en specialekontrakt til de studerende er godt igang. Der har været en akademisk kultur for at deadlines ikke betød så meget, som vi har arbejdet på at få tilpasset verden uden for universiteter,« siger rektoren, som forklarer RUC også har oprettet specialeseminarer og oplysningskampagner.

Hanne Leth Andersen vurderer også, at omfanget af studiejobs påvirker RUC-studerendes gennemførselstid.

»De fleste af vores studerende bor i København og en stor del af dem studiejob f.eks. i centraladministrationen. Vi går efter, at vores studerende er så lidt forsinket som muligt, men det er samtidig også et sundhedstegn, at mange af dem har et studiejob, da det ofte er med til at give den et job, når de er kandidater. Den panik-agtige fokus der er på at alle studerende slet ikke må være forsinkede, mener jeg ikke er klog. Det hjælper ikke, hvis man så har været helt isoleret fra omverdenen, mens man har læst.«

Hanne Leth Andersen kender godt statistikken, som viser at der er en langt større andel af de studerende i f.eks. Aalborg, som gennemfører deres studier på den normerede tid.

»Arbejdsformen på RUC betyder noget for tempoet. Når de studerende arbejder med projekter, som de selv definerer, skal der være plads til at man tager risici og kaster sig ud i projekter, hvor man ikke er sikker på, at finde svaret. Og det kan nogle gange betyde, at det tager lidt længere tid.«

Reviderer studieordninger

Der er da også en sammenhæng mellem studerendes årsindtægt og deres forsinkelse. De studerende, der er forsinkede i to år eller mere, har i gennemsnit en årsløn på ca. 100.000 kr., mens de studerende, der gennemfører deres studie på den normerede tid, har en årsløn på godt 60.000 kr.

Anni Søborg, der er vicedirektør for Uddannelsesservice på Københavns Universitet, er klar over, at der er flere forsinkede studerende på KU end på f.eks. Aarhus Universitet, som har et tilsvarende bredt udbud af studier.

»Vi er pinligt bevidste om det, og derfor har vi også gennemgået og revideret alle studieordninger. Hos os har der været en tradition for, at de studerende på nogle studier i meget høj grad selv har kunnet tilrettelægge indholdet i deres uddannelse. Men når vi i dag optager en langt bredere gruppe af unge end tidligere, er der flere, der har behov for at kunne overskue et fuldt studieforløb. Derfor har vi på flere uddannelser fået mere strukturerede forløb med flere obligatoriske fag og færre valgfag,« siger Anni Søborg, som peger på, at KU har en del studerende på f.eks. litteratur og kunstneriske studier, alene fordi de har en faglig interesse, ikke for at få et job.

»Vi kan jo ikke udelukke disse con-amore-studerende, hvis de har karaktergennemsnittet til at blive optaget, og vi kan heller ikke sætte tal på, hvor mange det drejer sig om. Vi kan bare se, at der er en gruppe af studerende på nogle studier, som er ældre end den typiske studerende, og som tager længere tid om at blive færdige.«

Lone Vestergaard, studiechef på Aalborg Universitet, har ikke nogen håndfast forklaring på, hvorfor flere nordjyske studerende gennemfører til tiden:

»Mit bud er, at det bl.a. handler om studiekultur. Hos os arbejder de studerende i grupper, som betyder, at hvis de falder ud af den gruppe, falder de også ud af det sociale liv.«

Yasmin Davali, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd, vurderer, at forskellene i andele af forsinkede studerende handler om andet end kultur.

»Jeg er samtidig overbevist om, at der er en sammenhæng mellem tempoet og antallet af timer, som de studerende får, samt omfanget af feedback. Hvis man som studerende oplever at skulle igennem stoffet alene og ikke får feedback, tager det længere tid, hvis man først er kommet bagud.«

Regeringen vedtog for nylig den såkaldte fremdriftsreform, som skal sikre, at studietiden nedbringes frem mod 2020, bl.a. med regler om at studerende skal tilmelde sig et vist omfang af eksaminer hvert semester.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.