Annonce
Indland

Flyeksperter om F-35-flyets tekniske fejl: Bare rolig, amerikanerne har styr på det

USA vil sørge for at F-35-kampflyet er i topform, når det fejlplagede fly om nogle år skal på vingerne, vurderer eksperter.

På et pressemøde torsdag fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen og forsvarsminister Peter Christensen, at det bliver de amerikanske F-35 Joint Strike Fighter kampfly, der skal på vingerne, når forsvarets 30 F-16-kampfly om få år har aftjent deres værnepligt.

I alt 27 nye kampfly skal indkøbes - til en samlet pris af 27 mia. kr., fortalte statsministeren.

Regeringen vil købe amerikanske kampfly for 20 milliarder

F-35-kampflyene har ellers modtaget kritik fra flere kanter, da flytypen tidligere har været plaget af en række tekniske fejl. Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm kaldte onsdag regeringens forestående valg af F-35-flyene for et »flyvende IC4-projekt« med reference til DSB's uheldige investering i de fejlplagede IC4-tog, hvoraf langt de fleste samler støv mere end 10 år efter, at de blev indkøbt.

Men den sammenligning mener Mikkel Vedby Rasmussen ikke, er helt berettiget.

»Visse vasse... Jeg synes da, at det er en fed metafor, som jeg godt kan forstå, at man leger med - især hvis man ikke mener, at vi skal købe F-35-flyene. Men jeg mener, at sammenligningen er en smule urimelig,« siger han og uddyber:

»Det er ikke for at sige, at F-35-flyene er perfekte og ikke har været behæftede med fejl, men der er nogle væsentlige forskelle i mellem indkøb af IC4-togene og kampflyene,« siger han og påpeger, at der - modsat den nuværende situation - ikke var 20 andre lande, der samtidig købte toget og i udviklede det i fællesskab, da man investerede i IC4-toget.

Video: Ekspert lovpriser F-35: Det er en flyvende computer

»Her er sagen, at hvis der opstår problemer med flyene, så er det noget, som amerikanerne, der selv har over 2.000 af flytypen, for det første, sikkert vil opdage først og, for det andet, også bliver nødt til at løse, fordi ellers har de ikke et flyvevåben med de mange forskellige fly, som de gerne vil have. Og så har de et alvorligt problem,« påpeger han og tilføjer:

»Så forestil dig IC4-skandalen, hvor man bare har den amerikanske føderale regering til at samle regningen op. Det er da okay?«

Redaktør ved Nytkampfly.dk Andreas Krog afviser ligeledes IC4-metaforen og forklarer de tekniske problemer ved F-35-flyet med, at det er et nyt fly under udvikling:

»Man er i gang med at få rettet op på fejlene ved flyet, som skyldes, at det endnu ikke er fuldt færdigudviklet,« siger han.

Kommentator: Kampfly-aftale er klappet af mellem S og V

Ligesom Mikkel Vedby Rasmussen finder Andreas Krog fortrøstning i, at amerikanerne simpelthen er »nødt til« at få flyene til at fungere.

»Inden man bliver for nervøs, skal man huske på, at det er det eneste 5. generations-fly amerikanerne har, så de er nødt til at få det til at fungere. Det er ”too big to fail”. F-16 holder omkring otte år endnu, så det kommer formentlig til at gå,« siger han.

Allerede i eftermiddag kl. 16.00 mødes forligspartierne i Forsvarsministeriet for at tage hul på forhandlingerne om flyvalg, antal og finansiering.

På forhånd spænder ønskerne vidt - fra Konservative, der kræver mindst 30 kampfly, til SF og De Radikale, der mener, at Forsvaret kan nøjes med væsentligt færre.

Danmark har i nogle år været kampplads for en international konkurrence i milliardklassen. Fire internationale våbenproducenter har kæmpet om kontrakten på at producere Danmarks næste kampfly, og med sig har de bragt et arsenal af pr-medarbejdere og lobbyister, i et omfang Danmark aldrig tidligere har set mage. Læs om dengang, Jyllands-Posten var på charmetur i Texas – inviteret og betalt af verdens største våbenproducent Lockheed Martin, der står bag F-35:

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Royal fødselsdagsfejring: Oplagt kronprins krydrede gin og legede med virtual reality
Onsdag dryssede kronprinseparret royal glimmer ud over Aarhus, da parret som led i prinsens ugelange fødselsdagsfejring kom til byen og blandt andet deltog i den officielle åbning af Aarhus Internationale Sejlsportscenter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her