Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
Annonce
Indland

Region Hovedstaden forsøgte at true læge til tavshed

”Meget kritisabelt”, lyder Ombudsmandens dom over Region Hovedstadens forsøg på at lukke munden på kritisk læge.

En læge på Hillerød Hospital blevindkaldt til en tjenstlig samtale og truet med en skriftlig advarsel, fordi han som privatperson havde kritiseret regionens akuttelefon 1813. Illustration: Rasmus S. Høyer

»Vi vil gerne indkalde dig til en samtale, fordi vi påtænker at give dig en advarsel, fordi vi mener, du er illoyal i forhold til de politiske beslutninger.«

Det var beskeden fra personalechefen på Region Hovedstadens hospital i Hillerød, Flemming Bøgelund-Kjær, da han i december 2013 talte i telefon med en af hospitalets læger Frederik Liljefred.

Det finder Folketingets Ombudsmand er »meget kritisabelt.«

Baggrunden var, at Frederik Liljefred i oktober 2013 oprettede hjemmesiden 18-13.dk, hvor han samlede og selv skrev kritiske indlæg om Region Hovedstadens akuttelefon 1813.

Uheldigvis for Region Hovedstaden optog Frederik Liljefred samtalen og klagede efterfølgende til Folketingets Ombudsmand. Han følte, at regionsledelsen forsøgte at knægte hans ytringsfrihed.

»Jeg kunne ikke opfatte det som andet end et forsøg på at lukke munden på mig,« siger Frederik Liljefred. Han mener, at beslutningen om at indkalde ham til en tjenstlig samtale blev truffet af Region Hovedstadens koncerndirektion.

Dokumentation: Samtalen mellem Frederik Liljefred og personalechefen på Hillerød Hospital

»Jeg synes, det er problematisk, at koncerndirektionen udpeger en enkelt medarbejder og forsøger at true ham til tavshed. Det virker som om, der skulle statueres et eksempel,« siger han.

I sin afgørelse af Frederik Liljefreds klage over regionen, betegner Ombudsmanden da også Region Hovedstadens fremgangsmåde som »meget kritisabel.«

»Offentligt ansatte har som klar hovedregel ret til at ytre sig offentligt i f.eks. debatindlæg, også om deres eget fagområde. Hvis ledelsen i den situation har behov for at henvende sig til den ansatte, skal den sikre, at henvendelsen ikke kan opfattes som et forsøg på at få den pågældende eller andre ansatte til ikke at ytre sig. Det sikrede Region Hovedstaden sig ikke – tværtimod,« skriver Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

Statsrevisor kritiserer 1813-ventetider

Samtidig med at Frederik Liljefred blev indkaldt til samtale, udsendte Region Hovedstaden en pressemeddelelse, hvor de kaldte hans hjemmeside for en »skræmmekampagne« og i telefonsamtalen med Liljefred, kalder Personalechefen indholdet på hjemmesiden for vildledende og fejlagtigt. Ingen af de disse påstande er nogensinde blevet underbygget af Region Hovedstaden, og det udløser også kritik fra Ombudsmanden.

Rettelse fra Region Hovedstaden

Da Jyllands-Posten tirsdag spørger regionens koncerndirektør, Svend Hartling, hvem der traf beslutningen om at indkalde Frederik Liljefred til møde, svarer regionens presseafdeling på vegne af Svend Hartling:

"Det var Nordsjællands Hospitals ledelse, der besluttede at tale med Frederik Liljefred."

Imidlertid fremsender regionens presseafdeling onsdag et nyt svar, hvor man ønsker at ændre regionens svar til:

"Fordi Frederik Liljefred var ansat på Nordsjællands Hospital bad vi hospitalets ledelse om at tale med Frederik Liljefred for at bede ham lukke eller ændre navnet på 18-13 hjemmesiden, som kunne forveksles med den rigtige 1813.dk"

Regionen har hermed ændret forklaring, således at regionens koncerndirektion nu erkender, at det var den, der stod bag indkaldelsen af Frederik Liljefred til en tjenstlig samtale.

Region Hovedstadens koncerndirektion beklager indholdet af samtalen, men fralægger sig samtidig ansvaret.

»Det var Nordsjællands Hospitals ledelse, der besluttede at tale med Frederik Liljefred. I det omfang, at det lød som en trussel, så mener jeg også, at det var en klar fejl, « skriver regionens koncerndirektør, Svend Hartling i et svar til Jyllands-Posten

Ifølge ham var det aldrig hensigten at lukke munden på Frederik Liljefred.

»Det var slet ikke i orden at udsætte Frederik Liljefred for en samtale, som satte hans ytringsfrihed under pres. Det beklager jeg meget på regionens vegne,« skriver han.

I sommeren 2014 søgte Frederik Liljefred aktindsigt i sin egen personalemappe hos Region Hovedstaden. Det gjorde han fordi, han ville sikre sig, at hans kritik ikke var blevet registreret, så den sidenhen kunne få negative konsekvenser for hans karriere.

Ifølge Liljefred indeholdt mappen ikke nogen notater om sagen, og han mener nu, at Ombudsmandens afgørelse er en god afslutning på sagen.

»Den viser klart, at man som offentlig ansat ikke skal være bange for at italesætte sine bekymringer over og kritik af politiske beslutninger,« siger han.

Lydoptagelsen i denne artikel er venligst stillet til rådighed af Radio 24syv og med samtykke fra Frederik Liljefred.

Følg
Jyllands-Posten
Debat: 1813 skal tilbage til de praktiserende læger nu

Niels Høiby, professor, overlæge dr.med., medlem af regionsrådet i hovedstaden (LA)

Trods advarsler fra lægerne indførte Hovedstadsregionen 1813 nytårsaften.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her