Region Hovedstaden forsøgte at true læge til tavshed

”Meget kritisabelt”, lyder Ombudsmandens dom over Region Hovedstadens forsøg på at lukke munden på kritisk læge.

Artiklens øverste billede
En læge på Hillerød Hospital blevindkaldt til en tjenstlig samtale og truet med en skriftlig advarsel, fordi han som privatperson havde kritiseret regionens akuttelefon 1813.

»Vi vil gerne indkalde dig til en samtale, fordi vi påtænker at give dig en advarsel, fordi vi mener, du er illoyal i forhold til de politiske beslutninger.«

Det var beskeden fra personalechefen på Region Hovedstadens hospital i Hillerød, Flemming Bøgelund-Kjær, da han i december 2013 talte i telefon med en af hospitalets læger Frederik Liljefred.

Det finder Folketingets Ombudsmand er »meget kritisabelt.«

Baggrunden var, at Frederik Liljefred i oktober 2013 oprettede hjemmesiden 18-13.dk, hvor han samlede og selv skrev kritiske indlæg om Region Hovedstadens akuttelefon 1813.

Uheldigvis for Region Hovedstaden optog Frederik Liljefred samtalen og klagede efterfølgende til Folketingets Ombudsmand. Han følte, at regionsledelsen forsøgte at knægte hans ytringsfrihed.

»Jeg kunne ikke opfatte det som andet end et forsøg på at lukke munden på mig,« siger Frederik Liljefred. Han mener, at beslutningen om at indkalde ham til en tjenstlig samtale blev truffet af Region Hovedstadens koncerndirektion.

I sin afgørelse af Frederik Liljefreds klage over regionen, betegner Ombudsmanden da også Region Hovedstadens fremgangsmåde som »meget kritisabel.«

»Offentligt ansatte har som klar hovedregel ret til at ytre sig offentligt i f.eks. debatindlæg, også om deres eget fagområde. Hvis ledelsen i den situation har behov for at henvende sig til den ansatte, skal den sikre, at henvendelsen ikke kan opfattes som et forsøg på at få den pågældende eller andre ansatte til ikke at ytre sig. Det sikrede Region Hovedstaden sig ikke – tværtimod,« skriver Ombudsmanden i en pressemeddelelse.

Samtidig med at Frederik Liljefred blev indkaldt til samtale, udsendte Region Hovedstaden en pressemeddelelse, hvor de kaldte hans hjemmeside for en »skræmmekampagne« og i telefonsamtalen med Liljefred, kalder Personalechefen indholdet på hjemmesiden for vildledende og fejlagtigt. Ingen af de disse påstande er nogensinde blevet underbygget af Region Hovedstaden, og det udløser også kritik fra Ombudsmanden.

»Det var Nordsjællands Hospitals ledelse, der besluttede at tale med Frederik Liljefred. I det omfang, at det lød som en trussel, så mener jeg også, at det var en klar fejl, « skriver regionens koncerndirektør, Svend Hartling i et svar til Jyllands-Posten

Ifølge ham var det aldrig hensigten at lukke munden på Frederik Liljefred.

»Det var slet ikke i orden at udsætte Frederik Liljefred for en samtale, som satte hans ytringsfrihed under pres. Det beklager jeg meget på regionens vegne,« skriver han.

I sommeren 2014 søgte Frederik Liljefred aktindsigt i sin egen personalemappe hos Region Hovedstaden. Det gjorde han fordi, han ville sikre sig, at hans kritik ikke var blevet registreret, så den sidenhen kunne få negative konsekvenser for hans karriere.

Ifølge Liljefred indeholdt mappen ikke nogen notater om sagen, og han mener nu, at Ombudsmandens afgørelse er en god afslutning på sagen.

»Den viser klart, at man som offentlig ansat ikke skal være bange for at italesætte sine bekymringer over og kritik af politiske beslutninger,« siger han.

Lydoptagelsen i denne artikel er venligst stillet til rådighed af Radio 24syv og med samtykke fra Frederik Liljefred.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.