Ældrekommissionens formand: Plejehjem er underbemandede

Sammensætningen af ældre på de danske plejehjem er blevet præget af beboere med demens og andre psykiske lidelser.

Artiklens øverste billede
Den 72-årige plejehjemsbeboer Annet Steenstrup har skrevet dagbogsblade om, hvordan hun oplever livet på et plejehjem. Hun skriver flere gange om, at der er alt for lidt personale til at tage sig af beboerne, når de ligger og kalder på hjælp. Foto: Ida Munch

Der bør ansættes mere personale på de danske plejehjem, mener formanden for den ældrekommission, som for tre år siden afleverede sine anbefalinger til Folketinget.

I de seneste år er der sket store ændringer i beboersammensætningen på plejehjemmene, idet stadig flere af beboerne nu har psykiske lidelser, mens der tidligere var fysiske årsager til, at de fik en plejehjemsplads.

Eksempelvis lider omkring 60 pct. af plejehjemsbeboerne i større eller mindre grad af demens.

Der er tale om en underbemanding på plejehjemmene i dag.

Bjarne Hastrup, formand for Ældrekommissionen og direktør i Ældre Sagen

Formanden for Ældrekommissionen, Bjarne Hastrup, som også er direktør i Ældre Sagen, siger:

»Plejehjemmene i dag er ved at udvikle sig til psykiatriske plejehjem. Og det stiller nogle større krav til de ansatte og deres faglige kunnen. På den baggrund må jeg konstatere, at der er tale om en underbemanding på plejehjemmene i dag, og jeg håber, at politikerne vil gøre noget ved det.«

Minister erkender problem

Ældre- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) siger, at hun godt er klar over problemstillingen:

»Det er helt klart, at sammensætningen af beboere på plejehjemmene stiller helt andre krav til kommunerne i forhold til den måde, som tilbuddene indrettes på,« siger ældreministeren.

Annet om livet på plejehjem: Det er en katastrofe

Hun vil imidlertid afvente en gennemgribende undersøgelse af normeringer med videre på landets plejehjem, før hun vil afgøre, hvad regeringen i givet fald vil sætte ind med.

Beboere er »indsatte«

Jyllands-Posten bringer i dag de første dagbogsblade fra en dagbog, som en 72-årig plejehjemsbeboer, Annet Steenstrup, har skrevet om at bo på et plejehjem.

I dagbogen fortæller hun, hvordan hun oplever livet på et plejehjem. Hun skriver gang på gang, at der er alt for lidt personale til at tage sig af beboerne, når de ligger og kalder på hjælp, og hun skriver, at »det er skandaløst så lidt pleje, der bliver«.

Annet Steenstrup skriver videre, at der er alt for få ansatte til at hjælpe beboerne, som hun betegner som »indsatte«, i deres værelser, som hun betegner som »celler«.

Kommunerne: Vi vil opruste

I kommunerne, hvor de konkrete normeringer på plejehjemmene fastlægges, siger formanden for KL’s social- og sundhedsudvalg, borgmester Thomas Adelskov (S), at kommunerne allerede er i gang med at opruste på medarbejdersiden.

»Der er rigtig mange demente og andre med mentale udforinger, som er på vores plejehjem. Det kræver flere hænder og også andre uddannelser,« siger Thomas Adelskov.

Har du erfaringer med livet på plejehjem, eventuelt som plejehjemsbeboer, pårørende, ansat, besøgsven eller andet? Del dine erfaringer i kommnetarfeltet under artiklen eller skriv til os.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.