Indland

Ekspert: F-16-problemer kan fremskynde behovet for nye kampfly

Vi får brug for nye fly tidligere end forudset, hvis de aldrende F-16-fly fortsat skal bidrage til missioner som den mod Islamisk Stat i Irak, spår iagttager.

De aldrende danske F-16-fly har haft travlt de seneste år - først i Libyen, nu i Irak. Arkivfoto: Anita Graversen

De aldrende danske F-16-fly har haft travlt de seneste år. Missioner i Libyen og nu i Irak lægger pres på både flyene – og på den medrejsende bemanding – som nu slår alarm.

I et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige partiledere advarer 14 tillidsrepræsentanter fra kampflyenes hjemmebase, Fighter Wing Skrydstrup, nu om at forlænge missionen mod Islamisk Stat i Irak.

Og samtidig kan de mange timer i luften være med til at fremskynde behovet for nye kampfly, lyder det fra Andreas Krog, der driver siden nytkampfly.dk og i årevis har fulgt processen omkring Danmarks planlagte milliardindkøb tæt.

K: Pinligt, hvis forsvaret ikke kan sende syv fly til kampen mod Islamisk Stat

”At F-16-flyene generelt er ved at være slidte, har man vidst længe, og det er jo derfor, man er ved at købe nye. Men nu hører vi så, at flyene har fløjet mere end 4000 timer det sidste år i Irak, og det slider på stellene. Man siger, at et kampflystel kan holde i 8000 timer, og selvom de 4000 er fordelt over flere fly, så har de nok samlet set fløjet temmelig meget mere, end man havde kalkuleret med for år tilbage,” siger Andreas Krog.

Det er blandt andet kommet frem, at flere af F-16-flyene slår revner, og samtidig er beslutningen om valg af nyt flyindkøb blevet udskudt af flere omgange.

Debat: Hvorfor nye kampfly?

”I den seneste rapport om tilstanden for F-16-flyene lyder vurderingen fortsat, at man regner med at kunne vente med at skifte dem ud til 2020–2024. Men det er klart, at hvis vi bliver ved med at flyve et meget højt antal timer, og der samtidig måske kan opstå nye kritiske revner på et større antal fly, kan vi få brug for nye fly tidligere end forudset,” siger Andreas Krog. Han henviser til, at Australien i midten af 00’erne ligeledes forsøgte at holde de dengang aldrende F111-fly operationelle.

”Men pludselig opdagede man store revner i dem, og så var det nødvendigt at handle hurtigt, og man besluttede sig for at købe modellen Super Hornet F-18, der kunne blive leveret hurtigt,” siger Andreas Krog.

Partierne bag forsvarsforliget – Socialdemokraterne, Venstre, Radikale, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance – er enige om at købe nye fly, der ventes at koste op imod 30 milliarder kroner.

Valg udsætter milliardhandel i forsvaret

I forbindelse med operationen i Irak mod terrorgruppen Islamisk Stat, har Danmark fløjet i alt 430 missioner og anvendt mere end 350 bomber. Det nuværende mandat til operationen udløber i oktober i år.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Forsiden lige nu
Annonce
Redaktionen anbefaler

Fra røvere til soldater

Fire eksempler på personer, der først var ordinære kriminelle, som lavede tyverier, røverier og andre lovbrud, men som derefter blev terrorister, der opfattede sig selv som islams krigere.
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her