Danskerne vil forbyde hormonforstyrrende stoffer

En ny undersøgelse viser, at en stor del af danskerne er klar til at går imod EU og forbyde hormonforstyrrende stoffer i de varer, som vi bruger i hverdagen.

Du møder dem alle vegne.

I skoletasker, madkasser, drikkedunke, legetøj og sofaer.

Listen er lang over de hormonforstyrrende stoffer som helt almindelige danskere møder i løbet af deres hverdag.

Men listen over, hvad de mistænkes for er mindst lige så lang. Stofferne mistænkes nemlig for at påvirke vores hormoner, være kræftfremkaldende, nedsætte kvinders evne til at få børn og forringe mænds sædkvalitet.

Derfor mener et stort flertal af danskerne også, at Danmark skal gå forrest og forbyde hormonforstyrrende stoffer, selvom det kan føre til konflikter med EU.

Det skriver Information.

Senest viste ny forskning fra Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet, at to hormonforstyrrende stoffer i kroppen hos gravide kvinder øger risikoen for abort helt op til 16 gange.

I en undersøgelse som Gallup har lavet for Enhedslisten svarer 65,1 pct. af danskerne, at de er enige i, at Danmark bør forbyde hormonforstyrrende stoffer - altså ikke afvente fælles EU-regler. Derudover viste undersøgelsen, at 24,1 pct. svarer, at de er overvejende enige i, at Danmark skal gå imod EU-reglerne og forbyde stofferne.

Ifølge Enhedslistens miljøordfører Per Clausen (Ø) handler det om, hvorvidt man kan eller ikke kan lovgive nationalt, når man umiddelbart ikke kan komme igennem i EU.

Forbrugerrådet Tænk er ikke i tvivl om, hvad deres holdning til de hormonforstyrrende stoffer er.

"Vi er jo faktisk i gang med et stort menneskeligt eksperiment med brugen af de hormonforstyrrende stoffer i så mange produkter. Et eksperiment, som i længden kan betyde, at vi ikke kan overleve, fordi vi ikke længere kan få børn. Så det eksperiment vil vi selvfølgelig gerne have stoppet hurtigst muligt," siger formanden for Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, til avisen.

Den danske miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har tidligere givet udtryk for, at hun mener, at EU er for langsom med at indføre fælles regler i forbindelse med de hormonforstyrrende stoffer. Dog mener hun, at Danmark får mest ud af at kæmpe for et EU-forbud, da vi køber en stor del af vores varer i udlandet.

Dansk Folkeparti er ifølge Information ikke en del af det flertal i Folketinget, der kræver, at Danmark går forrest og forbyder stofferne.

Men miljøordfører Pia Adelsteen siger nu til Berlingske, at partiet alligevel er åbne over for et dansk forbud. Hun siger, at hvis EU ikke forbyder de hormonforstyrrende stoffer, "så bliver vi nødt til at se på det igen".

Pia Adelsteen understreger dog, at hun ikke kun er lutter positiv over for et dansk forbud mod hormonkemi, og hun kalder det »ærgerligt«, hvis det ender med at blive tilfældet.

Regeringspartierne, SF og Enhedslisten vil allerede fra udgangen af 2015 begynde at arbejde på at få forbudt salg af hormonforstyrrende stoffer på dansk grund i det tilfælde, at EU ikke kommer frem til et forbud.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.