Terrorangrebene i København 2015 minut for minut

Få det samlede overblik over skudattentaterne ved Krudttønden og den jødiske synagoge i København, som kostede i alt tre mennesker livet i februar 2015.

Artiklens øverste billede
Blomster og maskinpistoler. Betjente lagde søndag buketter ved Krudttønden på Østerbro, hvor tre af deres kolleger dagen inden var blevet såret og én 37-årig civil dræbt.
Den dræbte Omar Abdel Hamid El-Hussein, 22. Billedet er taget fra hans Facebook-profil.

Efter en storstilet politiindsats hvor alt disponibelt mandskab blev sat ind, blev gerningsmanden selv dræbt. Han døde under en skudveksling med politiets aktionsstyrke ved Nørrebro Station kort før kl. 05.00 søndag morgen den 15. februar. I alt nåede han at affyre 40 skud i de 15 skelsættende timer, der gik forud.

Gerningsmanden var den 22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein, som i forvejen var kendt af politiet for flere kriminelle handlinger. Han var født og opvokset i Danmark og kendt af politiet for blandt andet overtrædelser af våbenloven og grov vold. Desuden havde han banderelationer.

I 2014 blev han dømt for et særdeles voldeligt knivoverfald begået i november 2013. Her stak han en sagesløs 19-årig mand flere gange i låret og balden, hvorefter han flygtede fra Ny Ellebjerg Station i Valby. Anklageren ville egentlig have ham dømt for drabsforsøg, men han slap med grov vold.

Mens Omar Abdel Hamid El-Hussein sad varetægtsfængslet i 2014 sendte Kriminalforsorgen en såkaldt bekymringsindberetning til Politiets Efterretningstjeneste (PET) om, at han viste tegn på religiøs radikalisering. Alligevel valgte Østre Landsret at løslade ham fra varetægtsfængsling 30. januar bare to uger før han begik terrorangrebene.

Op mod 40.000 mennesker deltog mandag aften i en følelsesladet mindehøjtidelighed nær Krudttønden på Østerbro. Her talte blandt andre statsministeren og den franske ambassadør.

Her følger en gennemgang af hændelserne i København 14. og 15. februar:

– Lørdag eftermiddag kl. 15 er adskillige tilhørere samlet til debatmødet ”Kunst, blasfemi og ytringsfrihed” i kulturhuset Krudttønden på Østerbro i København. I forvejen er sikkerhedsforanstaltningerne høje da blandt andre den svenske kunstner og Muhammed-tegner Lars Vilks og den franske ambassadør i Danmark, François Zimeray, deltager.

– Kl. 15.33 ankommer en ”arabisk udseende” mand bevæbnet med en M 95-automatriffel, som normalt anvendes af Forsvaret. Han prøver først at komme ind ad andre indgange end Krudttøndens hovedindgang, men da det mislykkes åbner han ild mod bygningens glasfacade. Han affyrer i alt 27 skud og sårer fire politifolk herunder to PET-vagter. Både dansk og svensk politi, som også er til stede på grund af Lars Vilks, besvarer ilden.

– Under eller før skudvekslingen møder gerningsmanden pludselig den 55-årige fotograf og filminstruktør Finn Nørgaard på gaden. Gerningsmanden sender ét dræbende skud mod Finn Nørgaard, som falder om på asfalten. Han bliver dermed det første dødoffer for formodet islamistisk terrorisme i Danmark siden bombningen af Northwest Orient Airlines i 1985.

– Lars Vilks og den franske ambassadør kommer ikke noget til ved skyderiet. »Stadig i live inde i rummet,« skriver ambassadøren på Twitter kort tid efter, at angrebet er ovre. Og senere: »Tak til de danske politifolk, som reddede mit liv.«

– Attentatmanden flygter i første omgang til fods, men kaprer så en mørk VW Polo, som omkring kl. 17.53 bliver fundet efterladt i Borgervænget få kilometer fra Krudttønden.

Se Jyllands-Postens web-tv-dokumentar om terrorangrebene i København:

37 skud der ændrede Danmark

– Gerningsmandens motiv er fortsat ukendt på dette tidspunkt, men mistanken retter sig hurtigt mod et attentatforsøg på Lars Vilks, som i 2007 tegnede profeten Muhammed som en hund.

– Kl. 18.00 samles Regeringens Sikkerhedsudvalg til møde om hændelsen. Kort efter klokken 19 meddeler Københavns Politi, at man efterforsker sagen som et terrorangreb.

Det første overvågningsbillede af den formodede gerningsmand.

– Kl 20.07 offentliggør politiet det første af flere billeder af den formodede gerningsmand. Et overvågningskamera har fanget ham ved Kildevældsskolen i Bellmansgade, Østerbro. Signalementet lyder på dette tidspunkt: En arabisk udseende mand med glat, sort hår, 25-30 år og atletisk af bygning.

– I dag ved vi, at han efter at have forladt sin flugtbil ringer efter en taxa, som sætter ham af i Mjølnerparken på Nørrebro omkring kl. 16.15. Her efterlader han sit M 95-gevær. Godt 22 minutter efter ankomsten forlader han igen stedet, viser videooptagelser, som politiet kommer i besiddelse af. Ud på aftenen sætter politiet ejendommen under observation.

– Politiet har desuden oplyst, at han mellem de to angreb besøger internetcafeen Powerplay på Nørrebrogade. Det sker mellem kl. 21.15 og 22.25. Senere samme aften kl. 23.35 har overvågningskameraer set ham cykle frem og tilbage i Indre By – blandt andet ad Købmagergade – hvor politiet mener, at han har rekognosceret.

Dan Uzan stod vagt ved den jødiske synagoge, da han blev dræbt. Han blev 37 år gammel.

– Uden for i Krystalgade trækker gerningsmanden pludselig våben og åbner ild. Han affyrer syv skud med en 9 mm pistol og to skud med en kaliber 7,65 mm pistol.

– På klos hold bliver den 37-årige jødiske vagt Dan Uzan, dræbt af skud i hovedet. En betjent bliver ramt i armen, en anden i benet, men ingen af dem bliver livsfarligt såret. De er begge ved bevidsthed, da en ambulance ankommer. Den ene når også selv at afgive skud mod gerningsmanden, men det lykkes ham at undvige og flygte til fods rundt om hjørnet til Peder Hvitfeldts Stræde og videre op mod Nørreport Station. Han er iført sorte bukser, sorte sko, sort kasket, og sort og hvid jakke. Hans ansigt er maskeret med et mørkt klæde.

Københavns Politi tog ingen chancer og afspærrede hurtigt et større område omkring den jødiske synagoge og Nørreport station. Her bevogter politiet indgangen til Krystalgade ved Rundetårn.

– Natten igennem slår politiet en jernring om Krystalgade og afspærrer blandt andet Strøget og et område ved Nørreport Station. Betjente med maskinpistoler udkommenderes, og både hjemmeværnet og Beredskabsstyrelsen bidrager til den enorme politiindsats, som strækker sig over adskillige timer i den iskolde vinternat.

– Kl. 04.00 udsender Københavns Politi meddelelsen om, at 37-årige Dan Uzan, der blev ramt af skud i Krystalgade, er død. Politiet har ikke anholdt nogen gerningsmand på dette tidspunkt.

Bevæbnet politi ved Svanevej, hvor den formodede terrorist blev dræbt.

– Politiets overvågningshold ved Mjølnerparken observerer en mand, der ligner ham, de leder efter. Da en gruppe fra politiets særlige aktionsstyrke får øje på ham på Svanevej, råber de ham an. Han reagerer ved at trække våben og skyde tre gange mod politiet med de samme to pistoler, som han brugte i Krystalgade. Det ene projektil borer sig ind i ratstammen på betjentenes køretøj. Politiet besvarer omgående ilden og dræber den 22-årige ud for en trappeopgang på Svanevej 1.

– Kl 05.54 meddeler politiet pressen, at manden er død. Ingen betjente blev såret under skudvekslingen.

Jeg kigger ud af vinduet og der ligger en livløs mand på gaden

– »Det er Københavns Politis opfattelse, at den dræbte person er den person, der skød både ved Krudttønden og efterfølgende ved synagogen,« oplyser politiet senere.

– Søndag morgen ligger den 22-åriges lig stadig på gaden ud for Svanevej 1, mens politiets teknikere arbejder rundt om det.

– På et pressemøde søndag kl. 13 på Politigården oplyser Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste, at den dræbte var kendt af politiet forud for angrebene. »Det er en person, vi kendte i forvejen. Det er en person, som var inden for PET’s radar,« siger PET-chef Jens Madsen. Han tilføjer, at PET ikke har viden om, at den 22-årige skulle have været udrejst til konfliktzoner såsom Syrien eller Irak.

M 95-automatriflen har været benyttet af det danske forsvar siden 1995. Den anvender 5,56 mm ammunition.

– 18. februar oplyser Københavns Politi, at automatvåbnet, som Omar Abdel Hamid El-Hussein brugte ved Krudttønden, tilhørte Hjemmeværnet. Det blev stjålet under et hjemmerøveri hos en hjemmeværnsmand i 2013. Hjemmeværnet indleder derefter en undersøgelse af om sikkerheden omkring våben i private hjem skal forbedres.

Skudattentatet går verden rundt

Thorning: Vi forsvarer vores demokrati

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og justitsminister Mette Frederiksen holdt søndag kl. 10.30 pressemøde om hændelserne. Her sagde statsministeren, at hele Danmark var blevet angrebet:

”Vi vil forsvare vores demokrati, og vi vil til enhver tid forsvare Danmark. Når man uden skånsel angriber uskyldige til et debatarrangement eller personer fra det jødiske samfund, så angriber man vores demokrati og alle danskere,” sagde hun, og understregede, at dette ikke er en kamp mellem islam og Vesten.

”Det er ikke en kamp mellem muslimer og ikke-muslimer. Det er en kamp mellem frihed for den enkelte og en mørk ideologi,” siger hun.

Thorning: Vi kan ikke gardere os mod en galning

Mødedeltager troede han skulle dø

En af de tilstedeværende under angrebet mod Krudttønden var satireforsker Dennis Meyhoff Brink. Først troede han bare, at han hørte fyrværkeri uden for, men da alvoren gik op for ham, blev han ramt af chok, fortæller han til JP-tv.

”Jeg kommer til at tænke på Charlie Hebdo – at nu er det kommet til os, nu er det blevet vores tur til at blive plaffet ned,” fortæller Dennis Meyhoff Brink i klippet nedenfor:

”Jeg tænker, om lidt kommer han ind og fylder min krop med kugler”

Blomsterhavet vokser ved synagoge

Ved synagogen i Krystalgade er borgere i tusindvis strømmet forbi for at vise den dræbte Dan Uzan respekt og udtrykke sympati med det jødiske samfund i Danmark. Blandt mange andre var Helle Thorning-Schmidt, Lars Løkke Rasmussen, overborgmester Frank Jensen og repræsentanter fra både de kristne og muslimske samfund forbi med blomster.

Som timerne er gået er de farverige bunker af buketter vokset og vokset. JP-tv har indsamlet reaktioner fra nogle af dem, der var forbi.

”Jeg har aldrig set noget lignende i København”

Danmark flager på halv

Regeringen besluttede søndag, at der mandag den 16. februar skulle flages på halv stang over hele landet for at mindes de dræbte og sårede fra terrorangrebene.

”Den 14. og 15. februar 2015 er dage, vi aldrig glemmer. For at mindes ofrene og vise respekt for de sårede betjente har regeringen besluttet, at der mandag den 16. februar 2015 skal flages på halv stang. Samtidig er det en markering af, at vi står sammen om vores demokrati, vores værdier og vores fællesskab,” sagde justitsminister Mette Frederiksen.

Se et udpluk af de mange flag på halv rundt om i København:

København i dag

Kys til politiet

Dansk politi har fået stor ros og tak for deres indsats under weekendens terrorhandlinger, hvor betjente trodsede frygt og fare. At fem politifolk bliver såret af skud hører heldigvis til blandt de absolutte sjældenheder i Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.