Overlæge tog billeder af døde patienter i smug

En dansk overlæge tog billeder af døde uden tilladelse, da han var på bijob i Sverige.

Artiklens øverste billede
Karl-Erik Allerbos mor, Greta Allerbo, døde i 2012. Hun blev kremeret og hendes aske spredt i Minneslunden ved Helsingborg Krematorium. Hvad han ikke vidste var, at en dansk overlæge tog billeder af hans mor, da hun var død. Nu klager han over lægen. Foto: Lars Dareberg

En dansk overlæge har i forbindelse med et bijob i hemmelighed taget fotos af døde og deres omgivelser uden tilladelse fra de efterladte. Lægen kørte som lægevagt i Skåne og tog billederne, når han var ude at erklære svenske mænd og kvinder for døde og skrive dødsattest til myndighederne.

»Det er en klar overskridelse af de lægeetiske regler, hvor § 15 direkte handler om lyd- og billedgengivelser, som kun må finde sted med patientens tilladelse,« siger Ole Johannes Hartling, ledende overlæge på Vejle Sygehus, tidligere formand for Det Etiske Råd og tidligere medlem af Lægeforeningens Etiske Udvalg.

Lægeforeningen fastslår i uddybende retningslinjer, at »lyd- og billedoptagelser af identificerbare patienter må kun anvendes til undervisningsformål og i oplysningsvirksomhed med patientens tilladelse«.

Jeg har aldrig givet tilladelse til at fotografere min mor.

Karl-Erik Allerbo, søn til Greta Allerbo

»Det er uetisk, hvad han har gjort. Jeg har aldrig givet tilladelse til at fotografere min mor, og havde lægen spurgt, om han måtte tage billeder, havde jeg sagt blankt nej,« siger Karl-Erik Allerbo.

Lægen risikerer også en sag ved Lægeetisk Nævn i Danmark, som behandler påståede brud på de lægeetiske regler.

”Det sidste øjeblik”

Falck Ambulans, som kører lægevagt for Region Skåne, har efter Jyllands-Postens henvendelse indledt en intern undersøgelse af sagen og vil ikke udtale sig, før den er afsluttet.

Den 62-årige overlæge er beskyttet af et navneforbud, som Københavns Byret udstedte, efter at Jyllands-Posten i april i fjor afslørede, at han som fremtrædende forsker på Rigshospitalet har misbrugt forskningsmidler til private formål – bl.a. køb af kunst fire år i træk og en lysekrone. Rigshospitalet politianmeldte og fyrede ham. I dag arbejder han på et provinshospital i Østdanmark.

Lægen erkender i en mail at have taget billeder af døde og deres omgivelser i Skåne til en bog, han vil skrive om døden, ”Det sidste øjeblik”.

»Mens jeg kom rundt på de skånske plejehjem og skrev dødsbevis på de afdøde, blev jeg noget trist tilpas over at se, hvordan et menneskes liv blev reduceret til nogle få kitchede genstande på en hylde, de elendige bleer på natbordet og de slidte tøfler ved siden af sengen med rollatoren i stilling. For at huske indtrykkene skrev jeg notater og tog billeder af, hvad de døde formentlig har set som det sidste. En slags research, så jeg bagefter kunne huske, hvad der gjorde indtryk på mig. Det skulle ikke bruges som billedmateriale i en bog,« skriver overlægen.

En af bestemmelserne i den svenske sundhedslovgivning, som ifølge den svenske socialstyrelse vil være aktuel i forbindelse med den konkrete sag, fastslår, at sundhedspersonale skal udvise »respekt for patientens selvbestemmelse og integritet«. Hverken Socialstyrelsen eller tilsynsmyndigheden IVO vil vurdere, om den danske læge har overtrådt reglerne.

Ulovligt i Danmark

Hvis fotograferingen var sket i Danmark, ville der have været tale om en klar overtrædelse af straffelovens bestemmelse om privatlivets fred, vurderer Gorm Toftegaard Nielsen, professor i strafferet ved Aarhus Universitet. Straffelovens paragraf 64a fastslår, at det er strafbart, hvis en person uberettiget fotograferer personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted.

Da fotograferingen er sket i Sverige, skal forholdet imidlertid bedømmes efter svensk lov, og i 2012, da billederne af syv døde blev taget, fandtes i Sverige ikke en bestemmelse som den danske om krænkende fotografering. En sådan blev først indført i 2013, og derfor har lægen ikke gjort noget kriminelt, siger Per Ole Träskman, professor i strafferet på Lunds Universitet.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.