Ulvejæger: Ulvekobler i Danmark fra efteråret

Tre ynglende hunulve i Danmark lige nu, vurderer jæger, som medvirker i ny ulvefilm.

Artiklens øverste billede
Der er i øjeblikket tre tæveulve med hvalpe i de jyske skove, vurderer den erfarne ulvejæger Jesper Schytte.
Der er i øjeblikket tre tæveulve med hvalpe i de jyske skove, vurderer den erfarne ulvejæger Jesper Schytte.

Sådan lyder vurderingen fra den erfarne ulvejæger Jesper Schytte, som har medvirket i filminstruktøren Lars Ostenfelds nye udsendelse om kamerajagten på ulve i Danmark. Filmen får premiere på TV2 Fri på lørdag kl. 21.05.

Jesper Schytte har bidraget med at indsamle en lang række vidnesbyrd fra jægere og andre borgere om ulveobservationer samt assisteret filmholdet under optagelserne i naturen.

Ud fra reaktionerne fra sit netværk vurderer han, at tre tæver (hunulve, red.) i øjeblikket har travlt med at opfostre hvalpe i det centrale Jylland.

Trods en traditionelt høj dødelighed blandt ulvehvalpe vurderer han, at vi skal regne med at møde de første egentlige ulvekobler i efteråret.

"Vores mange rapporter bekræfter, at der er ynglende ulve, og jeg vurderer selv, at der er tre kuld fra sommeren. Til efteråret vil vi se egentlige kobler. Man vil se hvalpene fra 2014 gå sammen med mor og far, og så får de et nyt kuld her til foråret, som slutter sig til flokken," forklarer Jesper Schytte, som har været professionel jæger i 35 år og så sin første ulv i 1984.

I udsendelsen "Ulvejagt" optræder et spor, som blev fundet i sommeren 2014. Bagpoten var 7 cm i længden, mens forpoten målte 8,5 cm. Helt klart en ulv, og formentlig en hunulv, lyder Jesper Schyttes konklusion, som er blevet bekræftet af en dna-bestemmelse af ekskrementer i ulvesporet.

Han mener, at han formentlig er en af de danskere, der har observeret flest ulve rundt omkring i Europa, og han har selv skudt ulve i Serbien.

Søndag den 4. januar så han sin første ulv i Danmark i de vidtstrakte Søby Brunkulslejer nord for Brande, og hans konklusion om de ynglende ulve hviler grundlæggende på en lang række indberetninger fra jægere og andre borgere.

Særligt fire observationer har bestyrket ham i, at der går tre ulvetæver med hvalpe rundt i de jyske skove:

  • Den 3. august 2014 så en jæger på ræveregulering en tæveulv komme gående langs en skovkant ved Stråsø Plantage sammen med to ulvehvalpe. Ulvene blev observeret over en strækning på 200 meter.
  • I november 2014 så fire voksne mænd samtidigt en ulvetæve med to hvalpe nord for Struer. Mændene befandt sig kun 75 meter fra ulvene.
  • I begyndelsen af december så et ægtepar i Nationalpark Thy ved Ørum en ulvetæve med to hvalpe.
  • Og den 3. januar i år så to jægere på fasanjagt mellem Aabybro og Brønderslev en ulvetæve med to store hvalpe.

Jesper Schytte har assisteret Lars Ostenfeld på optagelserne til programmet. Lars Ostenfeld stod blandt andet bag naturserien ”Danmark fra kyst til kyst”, og hans filmhold har blandt andet filmet fundet af et helt frisk ulvespor i sommer.

Derfor var manden bag ulvevideo ikke i fare

Sporfundet er senere blev dna-verificeret som en ulv, fordi ekskrementer der blev fundet længere oppe ad sporet, stammede fra en ulv.

Filmholdet har omkring 10.000 filer med optagelser fra vildtkameraer, som er stillet til rådighed af Københavns Zoo.

Endnu mangler det "fældende bevis" på, at der går tre tæveulve med afkom rundt i skovene, men det er blot et spørgsmål om tid, inden ulvehvalpene findes på fotos eller video, mener Jesper Schytte.

"Vi har fået indkredset de danske ulve nu, så det kan kun være et spørgsmål om tid, før vi har noget rigtig godt på video. Ulvene yngler i Danmark; vi mangler dem bare lige på foto eller video også, så beviset kan fastlægges. Det er nemlig ikke til at påvise, om det er en hvalp eller en voksen via dna-prøver," forklarer ulvejægeren.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.