PET advarer om mulig terror-rede på omstridt udrejsecenter

Ifølge Center for Terroranalyse udgør koncentrationen af løsladte terrordømte på Udrejsecenter Kærshovedgård en mulig terrortrussel.

Artiklens øverste billede
Ifølge PET er der fare for, at løsladte terrordømte danner nye terrornetværk eller bliver yderligere radikaliseret på udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland.. Foto: Joachim Ladefoged

Der er fare for, at løsladte terrordømte danner nye terrornetværk eller bliver yderligere radikaliseret på det omstridte udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland.

Det skriver Politiets Efterretningstjenestes Center For Terroranalyse (CTA) i dets seneste rapport fra marts.

»CTA vurderer, at personer på udrejsecentret kan være særligt modtagelige over for radikalisering og påvirkning fra militant islamistiske dagsordner,« hedder det.

Aktuelt findes der et »væsentligt antal« løsladte terrordømte og andre muligt radikaliserede løsladte med opholds- eller meldepligt på Udrejsecenter Kærshovedgård i Ikast-Brande Kommune.

Ifølge PET er det sandsynligt, at antallet vil stige yderligere de kommende år, i takt med at flere terrordømte får afsonet deres fængselsstraffe.

Den situation kan mørke kræfter forsøge at udnytte til at danne nye netværk, lyder vurderingen.

»Det er sandsynligt, at nogle udviste terrordømte og personer med sympati for militant islamisme vil søge at etablere nye netværk eller styrke eksisterende netværk med ligesindede under ophold på Udrejsecenter Kærshovedgård,« står der i rapporten, som eb.dk omtalte fredag.

Borgmester ryster på hovedet

Kærshovedgård huser blandt andre udvisningsdømte udlændinge og personer på tålt ophold, som ikke kan sendes ud af Danmark. For eksempel på grund at situationen i deres oprindelseslande.

Ifølge borgmester i Ikast-Brande kommune Ib Lauritsen (V) viser CTA’s vurdering, at Udrejsecenter Kærshovedgård i sin nuværende form ikke fungerer.

»Jeg må sige det, jeg har sagt hele tiden. Der er en sammenblanding af for mange elementer på Kærshovedgård. Dens udformning er ikke gunstig, hverken for dem, der bor der, eller for det danske samfund,« siger borgmesteren og uddyber:

»Hvis vi har systemer, der er med til at udvikle mennesker med den her adfærd, så er det alvorligt, og så må vi i den grad få kigget på, om vi skal organisere det her på en anden måde.«

Denne omorganisering ser Ib Lauritsen dog ikke som en borgmesteropgave. Terrorbekæmpelse er en opgave for nationale myndigheder som Forsvarets Efterretningstjeneste og PET, mener han.

»Hvis der er en mulig terrorudviklende situation på Kærshovedgård, så er det et problem for hele det danske samfund, mere end det er lige for lokalområdet. Der er nok ikke mange, der tror, at terroristerne sidder og udvikler en terrorplan og så render lige uden for døren og laver det der,« siger Ib Lauritsen.

I løbet af det kommende års tid forventer CTA, at der løbende vil opholde sig mellem 30 og 50 personer med en »aktiv radikaliseringsbekymring« i danske fængsler og arresthuse, hvilket er en fordobling i forhold til situationen for tre år siden.

Stigningen skyldes blandt andet flere sager mod hjemvendte syrienkrigere samt fem andre terrorsager siden 2019.

»Den høje koncentration medfører en øget risiko for yderligere gensidig påvirkning og styrkelse af netværk blandt radikaliserede personer i danske fængsler og arresthuse,« skriver CTA.

Den foreløbige udvikling indikerer dog ikke en øget forekomst af bekymring for radikalisering blandt indsatte uden en terrordom eller -sigtelse, understreges det.

I december 2020 blev der nedsatte en indsatsgruppe på tværs af relevante myndigheder til at komme med anbefalinger til, hvordan Danmark kan styrke indsatsen mod radikalisering på udlændingeområdet.

Planer blev droppet

Både røde og blå regeringer har forsøgt at finde en alternativ placering til at huse de tidligere dømte udlændinge fra Kærshovedgård, men både planerne om øerne Lindholm og Langeland er blevet droppet af S-regeringen.

Udrejsecentret har i årevis skabt bekymringer i lokalområdet.

Regeringen har nu tilbudt de nærmeste naboer en kontant kompensation på mellem 50.000 og 150.000 kroner skattefrit eller alternativt tilbudt beboerne at sælge deres ejendom til staten.

Samtidig erkendte udlændingeminister, Mattias Tesfaye, at det sandsynligvis bliver meget svært at finde et politisk flertal for en ny placering.

»Derfor risikerer Kærshovedgård, som det ser ud nu, at blive liggende,« sagde ministeren til TV MidtVest.

Det tolker Venstre som et tegn på, at regeringen har droppet valgløftet om at etablere et særskilt udrejsecenter for de udvisningsdømte kriminelle.

Partiets udlændingeordfører Mads Fuglede (V) har for nylig kaldt Mattias Tesfaye i samråd for at få en redegørelse.

»Det her er et kæmpe svigt af den socialdemokratiske regering. De lovede danskerne, at de ville løse problemerne på Kærshovedgård. Men nu tyder meget på, at der dannes nye terrornetværk på centeret. Det er under alt kritik. Derfor indkalder vi nu ministeren i samråd, så vi kan få svar på, hvor stor terrorrisikoen mod Danmark egentlig er,« lyder det fra Mads Fuglede.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.