• For abonnenter

Udvisningsdømte kan vende tilbage til Danmark efter at have afsonet i Kosovo

Det er bluff, når regeringen siger, at en ny fængselsaftale også sender et signal til udvisningsdømte om, at de ikke har en fremtid i Danmark, lyder kritikken fra Nye Borgerlige.

Artiklens øverste billede
Det er planen, at Danmark fra 2023 skal kunne sende op mod 300 udvisningsdømte til dette fængsel i Gjilan syd for Kosovos hovedstad, Pristina. Foto: Valdrin Xhemaj/EPA

»Jeres fremtid ligger ikke i Danmark, og I skal derfor heller ikke afsone her.«

Justitsminister Nick Hækkerup var klar i mælet, da han mandag under et besøg i Kosovo underskrev en erklæring om, at 300 udvisningsdømte fra danske fængsler fremover skal afsone i Balkan-landet 1.725 km fra Danmark.

Ifølge ministeren er der tale om en »banebrydende aftale«, når udvisningsdømte i danske fængsler efter planen fra begyndelsen af 2023 flyttes til fængslet i byen Gjilan syd for Kosovos hovedstad, Pristina.

Det letter nemlig presset på danske fængselsbetjente, samtidig med at den altså også sender et klart signal til udvisningsdømte tredjelands statsborgere om, at deres fremtid ikke er i Danmark.

Budskabet blev tirsdag gentaget i debatindlæg i Politiken.

»Med en aftale om leje af fængselspladser i udlandet vil vi både skabe plads i de danske fængsler og rum til, at fængselsbetjentene herhjemme kan bruge deres kræfter på danske indsatte.«

»Derudover vil en aftale naturligvis også sende et klart signal om, at udvisningsdømte udlændinge netop ikke hører hjemme i Danmark,« skrev ministeren.

Men fremtiden for de udvisningsdømte, der fra begyndelsen af 2023 risikerer at afsone deres dom i Kosovo, kan meget vel blive i Danmark. Nærmere bestemt på tålt ophold i et udrejsecenter. Aftalen med Kosovo handler nemlig ene og alene om leje af fængselspladser og ikke deres vide

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen