København sætter gang i undersøgelse af krænkelser og sexisme hos 45.000 ansatte
Hovedstaden afsætter millioner til at undersøge og håndtere krænkelser og sexisme på kommunens arbejdspladser.
Det skal frem i lyset, hvis sexisme eller krænkende adfærd trives på ”Danmarks største arbejdsplads”, som Københavns Kommune kaldes.
Kommunen afsætter nu 1 mio. kr. til en stor undersøgelse blandt alle kommunens flere end 45.000 medarbejdere. Det vil sige alle fra kontoransatte i forvaltningerne og i jobcentrene til lærere og pædagoger ude på skoler og institutioner.
Beslutningen er en del af den netop vedtagne aftale om kommunens budget for næste år.
Det er snart et år siden, at daværende overborgmester Frank Jensen (S) afleverede borgmesterkæden efter anklager om gentagne tilfælde af seksuelle krænkelser begået mod kvinder. Allerede dengang blev det i kølvandet på Frank Jensen-sagen aftalt at lave en grundig undersøgelse af omfanget af sexisme og krænkende adfærd i kommunen, men borgerrepræsentationen afsatte ikke pengene – de er først kommet på plads nu.
Det glæder Niko Grünfeld fra partiet Frie Grønne, som var ude med kritik af kollegerne i borgerrepræsentationen, da undersøgelsen ikke blev prioriteret sidste år.
»Det har været vigtigt for Frie Grønne at få undersøgt til bunds, hvor udbredt det her problem er. Næste runde bliver så at følge op på undersøgelsens resultater og få løst de problemer, de måtte afsløre,« siger han.
Sandsynligvis bliver der tale om en spørgeskemaundersøgelse, som skal laves med ekstern eksperthjælp fra eksempelvis Kvinfo, oplyser han.
Enhedslistens gruppeformand på rådhuset, Karina Vestergård Madsen, oplyser, at undersøgelsen også skal omfatte vikarer, studentermedhjælpere og løstansatte, fordi der er en formodning om, at netop denne gruppe medarbejdere er mere udsatte i forhold til krænkelser. Undersøgelsen skal afdække, om formodningen er korrekt.
»Det er meget væsentligt at få undersøgt omfanget af det her hurtigst muligt. Ikke bare med et enkelt spørgsmål i en generel trivselsundersøgelse, men med en specifik undersøgelse, der skal afdække, om vi har en udfordring med sexistisk og krænkende adfærd i Københavns Kommune,« siger hun.
Hun håber, at undersøgelsen kan ligge klar til maj 2022.
Flertallet i borgerrepræsentationen har også afsat 1,5 mio. kr. om året de næste fire år til at drive en enhed, hvor kommunens ansatte kan henvende sig og få professionel hjælp, hvis de har været udsat for seksuel chikane eller sexisme.
Enheden får navnet Enhed for anonym håndtering af seksuel chikane og sexisme.
Budgetaftalen faldt på plads natten til torsdag blandt alle partierne på rådhuset undtagen De Konservative, som forlod forhandlingerne kort før den endelige aftale.