Kæmpe guldskat fundet efter 1.500 år i den danske muld

Knap et kilo guld bestående af bl.a. medaljoner på størrelse med underkopper og smykker er blevet udgravet.

Artiklens øverste billede
Enkelte af genstandene har motiver og runeinskriptioner, der måske henviser til datidens herskere, men som ifølge nogle af forskerne leder tankerne hen på nordisk mytologi. Foto: Konserveringscenter Vejle

En hobbyarkæolog ved navn Ole Ginnerup Schytz har fundet et af danmarkshistoriens hidtil »største, rigeste og flotteste guldskatte« lidt uden for Jelling.

Det skriver Vejlemuseerne i en pressemeddelelse.

Skatten på knap et kilo guld bestående af bl.a. medaljoner på størrelse med underkopper og romerske mønter, som er lavet om til smykker, blev fundet i december og er i sidste uge blevet udgravet af Vejlemuseernes arkæologer i samarbejde med Nationalmuseets eksperter.

Ifølge arkæologerne blev skatten nedgravet i et langhus for omkring 1.500 år siden. Undersøgelserne og de mange indsamlede prøver og data vil give »uvurderlig viden om de sammenhænge og omstændigheder, der har ført til, at skatten blev nedgravet af en stormand dengang i jernalderen«, lyder det.

Vejlemuseernes forskningschef Mads Ravn forklarer, at den enorme mængde guld viser, at fundstedet har været et magtcentrum i den sene Jernalder.

»Kun et medlem af samfundets absolutte top har kunnet samle en skat som den, der er fundet her,« siger han i pressemeddelelsen.

»På højde med Guldhornene«

Museumsinspektør emeritus ved Nationalmuseet Morten Axboe er begejstret over fundet.

»På en skala fra 1 til 10 er det her fund en 12’er. Det er på højde med Guldhornene,« siger han til DR.

I fundet er der bl.a. store dekorerede medaljoner, kaldet brakteater, der er på størrelse med underkopper. Der er også romerske mønter, som er lavet om til smykker. Foto: Konserveringscenter Vejle

Ifølge pressemeddelelsen beskrives fundet af eksperter som »helt unik i kvalitet«. Enkelte af genstandene har motiver og runeinskriptioner, der måske henviser til datidens herskere, men som også leder tankerne hen på den nordiske mytologi ifølge nogle af de forskere, der indtil nu har undersøgt skatten.

I året 536 e.Kr. skabte askeskyen fra et stort vulkanudbrud en global klimakatastrofe med mange års misvækst og hungersnød til følge, og mange af de største guldfund i Skandinavien stammer netop fra denne tid midt i 500-tallet.

De foreløbige dateringer tyder altså på, at også det nye fund nær Jelling er gravet ned på dette tidspunkt.

»Klimakatastrofen i 536 fik ifølge mange forskere datidens indbyggere i det nuværende Danmark til at forkaste de gamle magthavere og nedgrave masser af guld i netop denne periode. Måske for at gemme det for fjender eller måske for at formilde guderne,« lyder forklaringen i pressemeddelelsen.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen