Forgiftede borgere vil have erstatning efter Korsør-skandale

Borgergruppe, der har spist forgiftet kød, forbereder at lægge sag an mod Slagelse Kommune. I Sverige har en lignende sag ført til millionerstatning.

Artiklens øverste billede
Kenneth Nielsen er formand for Korsør Kogræsserforening, som forbereder et sagsanlæg mod Slagelse Kommune. Årsagen er en historisk giftsag, der har udspillet sig på kommunens arealer. Foto: Brian Karmark

Et historisk sagsanlæg kan være på vej mod Slagelse Kommune, efter at en gruppe borgere i Korsør har spist forgiftet kalvekød. Kalvene er blevet forgiftet efter at have græsset på en mark forurenet med det kræftfremkaldende fluorstof PFOS.

Marken er ejet af Slagelse Kommune, som har stillet den til rådighed for Korsør Kogræsserforening, og kommunen er desuden tilsynsmyndighed på brandskolen i Korsør, som er kilde til forureningen.

Den skjulte gift

Det giftige fluorstof PFOS truer flere steder både miljøet, dyr og mennesker. I Korsør er 118 borgere blevet forgiftet efter en forurening med PFOS fra brandskum, og eksperter frygter en national miljøbombe.

Du kan kontakte journalisterne bag artiklerne på jpgraver@jp.dk

Mere end 180 medlemmer af foreningen har spist det forgiftede kød. Flere har allerede fået konstateret forhøjede lever-, nyre- og kolesteroltal, og to gravide borgere har desuden fået målt forhøjede PFOS-værdier i blodet. De øvrige borgere venter stadig på svar på deres PFOS-værdier.

Derfor mener kræfter i foreningen, at der skal anlægges et søgsmål mod kommunen, når de får deres PFOS-tal, fortæller formand Kenneth Nielsen:

»For os handler det først og fremmest om at få placeret et ansvar. I første omgang vil vi lave et søgsmål mod kommunen. Og så kan det være, at vi skal arbejde bredere, hvis det ikke er dem, der har aben. For nogen må jo sidde med den.«

Dømt til erstatning

En retssag vil ifølge flere eksperter blive den første af sin art herhjemme.

»Det her en meget interessant og relevant sag med overvejelser af principiel karakter. For når en kommune stiller jord til rådighed for miljøvenlig drift, så er det jo absurd, hvis der bliver betalt med borgernes helbred. Omvendt kan man som kommune heller ikke vide alt. Så det kommer til at bero enormt meget på, hvad kommunen vidste og hvornår,« siger professor med speciale i miljøret ved Københavns Universitet Peter Pagh.

Artiklen fortsætter under boksen.

Om PFOS

PFOS (perfluoroktansulfonsyre) er et syntetisk stof i en gruppe af stoffer, der betegnes som fluorerede forbindelser. De to mest omtalte fluorstoffer er PFOS og PFOA (perfluoroktansyre).

Fluorstofferne skyr vand og fedt og har derfor været brugt til imprægnering af tekstiler samt køkkengrej, f.eks. i teflonpander. PFOS har desuden været anvendt i brandslukningsskum frem til 00’erne.

PFOS er identificeret som et såkaldt prioriteret farligt stof i EU’s vandrammedirektiv, fordi det bl.a. er kræftfremkaldende, det påvirker reproduktionen og er akut giftigt.

Flere fluorstoffer er blandt andet også mistænkt for at være hormonforstyrrende, påvirke immunsystemet og øge risikoen for spontan abort.

Stofferne er svært nedbrydelige og kan ophobe sig i både mennesker og miljøet. For PFOS er der angivet halveringstider i miljøet på 41 og 92 år, mens halveringstiden i mennesker angives at være 5,4 år.

PFOS har været stort set forbudt i EU siden 2006, og i 2009 blev det omfattet af Stockholm-konventionen, som omhandler de farligste miljøfremmede kemikalier.

Kilder: Miljøstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk

Professor i miljøret på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet Ellen Margrethe Basse er i enig i den vurdering.

I Rönneby i Blekinge fandt man for år tilbage, at borgere havde drukket vand med meget forhøjede PFOS-værdier.

165 indbyggere i Rönneby lagde sag an mod kommunen og vandt i april i år en landsretssag, hvor Rönneby Miljø og Teknik blev dømt til at betale 7 mio. kr. i erstatning. Kommunen vil nu have sagen for Højesteret.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Slagelse Kommune.

Vil du have vores bedste Indblik-artikler direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de fem nyeste artikler fra Jyllands-Postens Indblik-sektion hver dag kl. 16 - klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.