Bavarian Nordic overvejer at sælge lovende dansk covid-19-vaccine fra

Det børsnoterede firma mangler penge til at gennemføre testforsøg på mennesker.

Artiklens øverste billede
Bavarian Nordic har købt retten til at producere og sælge en covid-19-vaccine, der er udviklet på Københavns Universitet, men nu overveje firmaet at sælge vaccinen videre, fordi der mangler penge til testforsøg. Foto: Philip Davali.

Medicinalfirmaet Bavarian Nordic overvejer at sælge den mest lovende kandidat til en danskudviklet covid-19-vaccine.

Det siger selskabets vice president for investor relations, Rolf Sass Sørensen, efter at firmaet i måneder har arbejdet på at skaffe finansiering til at gennemføre en række dyre fase 3-forsøg på mennesker.

»Jeg kan bekræfte, at det er kritisk, at vi opnår funding snarest. Skulle dette vise sig ikke at blive tilfældet, er vi nødt til at kigge på alternative muligheder. I yderste konsekvens må vi overveje, om vi er de rigtige ejere af dette fantastiske aktiv i Danmark,« siger Rolf Sass Sørensen.

Dialog er ikke nok. Vi mangler penge og kontrakter

Rolf Sass Sørensen vice president Bavarian Nordic

I marts udtalte sundhedsminister Magnus Heunicke på et samråd i Folketinget, at den danske regering var i gang med at forberede en statslig investering i vaccinen fra Bavarian Nordic.

På samrådet i marts oplyste Magnus Heunicke, at uvildige eksperter forholdt sig positive overfor vaccinekandidaten. Han udtalte også, at regeringen var i færd med at afklare de juridiske aspekter i sagen, og at Folketingets partier snart ville blive indkaldt til en drøftelse om det videre forløb.

Rolf Sass Sørensen fra Bavarian Nordic bekræfter, at selskabet har været i dialog med regeringen om sagen.

»Men den positive dialog er ikke nok. Vi mangler nogle bindene tilsagn fra den danske regering for at kunne komme videre i udviklingen med vaccinen,« siger han.

Forsker fra Bavarian Nordic, som bl.a. også udvikler vaccine mod ebola. Foto Bavarian Nordic

Det er forskere på Københavns Universitet, der oprindeligt har udviklet vaccinekandidaten, men Bavarian Nordic har købt retten til at producere og sælge den, når og hvis den bliver godkendt.

Bavarian Nordic har oplyst, at firmaet kun har sikret finansiering til at gennemføre fase 1 og fase 2-studier, men at det mangler penge til det sidste og afgørende fase 3-studie, inden vaccinen kan blive godkendt af f.eks. det europæiske lægemiddelagentur, EMA.

Et sådant studie kan ifølge tidligere udmeldinger fra virksomheden løbe op i en pris på 200-300 mio. dollars svarende til 1,2-1,8 mia. kr.

»Dybt utilfredsstillende«

Enhedslistens coronaordfører, Peder Hvelplund, er rystet over de nye oplysninger.

»Det er dybt, dybt utilfredsstillende den træghed, der har præget Magnus Heunicke i det her spørgsmål. Hvis det her sker, mister vi retten til at få adgang til en værdifuld dansk vaccine, som vi kan kræve modydelser af i form af øget transparens og mulighed for at give den videre til fattige lav- og mellemindkomstlande. Det her er for at bruge et mindre pænt udtryk meget fesent,« siger han.

Den samme melding kommer fra de konservatives sundhedsordfører, Per Larsen.

»Det er jo helt på månen. Når vi har en dansk virksomhed, der har know how til at producere en vaccine på dansk grund, så er det et meget, meget mærkværdigt forløb, der stritter i alle retninger,« siger han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) til åbent samråd om vaccinationsprogrammet i juni 2021. Nu beskyldes han for at sidde på hænderne i jagten på en ny vaccine. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Både Per Larsen og Peder Hvelplund henviser til, at statsminister Mette Frederiksen tidligere har udtalt, at hun ønsker en vaccineproduktion på dansk jord.

»Hun var jo helt i Israel for at diskutere det, og så sker det her,« siger Peder Hvelplund.

Allerede sidste år kritiserede en række fremtrædende danske eksperter overfor Jyllands-Posten regeringen for ikke at investere i udviklingen af vacciner på dansk grund. Herunder også daværende faglig direktør hos Statens Serum Institut, Kåre Mølbak, der udtalte, at udviklingen af en vaccine »er det eneste, som i virkeligheden kan løfte samfundet tilbage i en normaltilstand.«

Bagerst i køen

Firmaet Fundamental driver investeringsforeningen Fundament Invest, der er aktionær i Bavarian Nordic. Fundamental-direktør Michael Voss er overbevist om, at den danske vaccinekandidat er overlegen i sammenligning med de øvrige vacciner på markedet, og han begriber ikke, hvorfor regeringen endnu ikke er kommet ud af startblokken.

»Hvis Bavarian Nordic laver en aftale med et andet land, så kommer Danmark bagerst i køen, når vaccinen er klar, og så kommer Danmark til at stå som det land, som har den bedste vaccine, men som må bruge vacciner fra andre producenter. Det er jo unbelievable,« siger han.

Bl.a. Storbritannien har indgået partnerskaber med store medicinalfirmaer om at udvikle covid-19 vacciner til gengæld for såkaldte modydelser i form af at få en vaccineproduktion i gang på fabrikker i landet.

En aktindsigt, som Jyllands-Posten har fået i sagen, viser, at det uvildige ekspertpanel, som sundhedsminister Magnus Heunicke refererede til i Folketinget, er »positiv over for vaccinen og teknologien, den bygger på, da den gør vaccinen meget alsidig og let at modificere og derfor anvendelig i forhold til mutationer«.

Peder Hvelplund fra Enhedslisten kræver en forklaring fra regeringen i sagen:

»Jeg vil simpelthen tage kontakt til sundhedsministeren, for vi bliver nødt til at komme til bunds i det her,« siger han.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke, men Sundhedsministeriet oplyser, at det »er fortsat ved at blive afklaret, om og evt. hvordan regeringen kan støtte udviklingen af en dansk vaccinekandidat som et led i regeringens vaccinestrategi.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.