• For abonnenter

Regeringen beskyldes for at sidde på hænderne i jagten på en coronavaccine

Forskere og læger advarer om, at det eneste, der kan få Danmark tilbage til normaltilstand, er en effektiv vaccine mod coronavirus. Alligevel har regeringen forsømt at fremlægge en samlet strategi for et nationalt vaccine- og behandlingsprogram. Og det vækker kritik hos forskere fra bl.a. Statens Serum Institut.

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen gjorde det i ugens løb klart, at hun »virkelig, virkelig håber«, at der udvikles en vaccine imod corona. Regeringen gør dog selv alt for lidt for, at det skal ske, lyder det fra flere eksperter. Foto: Ted S. Warren/AP

Mens regeringen har kastet milliarder af kroner efter hjælpepakker til erhvervsliv og lønmodtagere for at minimere de kortsigtede konsekvenser af coronakrisen, har den ignoreret at investere nogle hundrede millioner kroner i en vaccine imod virussen.​​​​​​

Sådan lyder vurderingen fra en række læger og eksperter, som undrer sig over, at arbejdet med en vaccine ikke har fået højere prioritet.

»Vi har i Danmark nogle førende faglige miljøer og en meget unik tradition for at udvikle vacciner. Men arbejdet med at få udviklet en coronavaccine har der ikke været meget fokus på indtil videre,« siger Peter Lawætz Andersen, forskningschef, Center for Vaccineforskning på Statens Serum Institut.

Fra politisk side har man sikkert tænkt, at der nok er nogen i udlandet, der løser det for os. Jeg kan ikke tolke det på anden måde.

Peter Lawætz Andersen, forskningschef, Center for Vaccineforskning, Statens Serum Institut

I hans optik vil det koste »nogle hundrede millioner« at udvikle og afprøve en vaccine frem til det tidspunkt, hvor den skal overføres til produktion.

»Pengene er der ikke, så fra politisk side har man sikkert tænkt, at der nok er nogen i udlandet, der løser det for os. Jeg kan ikke tolke det på anden måde,« siger Peter Lawætz Andersen, der samtidig advarer mod at gøre sig afhængig af andre landes forskningsmiljøer.

Vaccine er afgørende

Den opsigtsvækkende udtalelse kommer, efter statsminister Mette Frederiksen mandag fremlagde en strategi for, hvordan Danmark over de næste måneder gradvist kan genåbne. Ifølge statsministeren kan genåbningen kun ske langsomt, fordi Danmark ligesom resten af verden venter på en vaccine mod coronavirus.

»Jeg vil ikke lægge skjul på over for nogen af jer, at jeg virkelig, virkelig håber, at der udvikles en vaccine imod corona og/eller kommer en effektiv behandling på markedet, så vi ikke mindst kan hjælpe dem, som måtte være i farezonen i forhold til corona,« sagde hun.

Bl.a. på den baggrund mener professor og ledende overlæge ved infektionsafdelingen på Aarhus Universitetshospital i Skejby Lars Østergaard, at det vil være helt naturligt fra dansk side at sætte alt ind på at finde en vaccine.

»Når vi åbner samfundet op, vil der være en fare for, at der kommer en ny smitteepidemi. Derfor skal vi i gang med at finde både en behandling og en vaccine mod corona nu. Og det kan danske forskere sagtens bidrage til på et nationalt plan,« siger han og advarer samtidig om, at en effektiv vaccine eller virusbehandling er det eneste, der vil kunne bringe Danmark tilbage i en normaltilstand.

»Vi bør udnytte den fantastiske synergi, der er i det danske samfund på tværs af medicinalindustrien, hospitalerne og universiteterne til at finde en vaccine og en behandling. Der er et enormt uudnyttet potentiale, og i virkeligheden forstår jeg ikke, hvorfor regeringen ikke har tilskyndet til et sådan program tidligere,« siger Lars Østergaard.

Faglig direktør hos Statens Serum Institut Kåre Mølbak bakker ligesom de andre forskere også op om en national strategi på tværs af sektorer til at skabe en dansk vaccine og behandling mod coronavirus.

»Det er en supergod idé. Vi ved, at de danske forskere og universiteter har kompetencerne til at kunne udvikle noget unikt på det her felt. Vi ved også, at det kommer til at tage tid at udvikle en vaccine. Ligesom vi ved, at en vaccine er det eneste, som i virkeligheden kan løfte samfundet tilbage i en normaltilstand. Så derfor gælder det om at komme i gang,« siger han og tilføjer, at Lægemiddelstyrelsen gennem en såkaldt ”fast-track”-behandling vil kunne fremrykke en eventuel godkendelse af den mulige vaccine, så den hurtigt vil kunne komme ud til forbrugerne.

»Den mulighed er der, og den mulighed, er jeg sikker på, vil blive brugt, hvis det sker,« siger han.

Penge til forskning

Indtil videre har private fonde skudt godt 140 mio. kr. i coranorelateret forskning, og regeringen har afsat en pulje på i alt 50,3 mio. kr. – som netop er udvidet med 100 mio. kr. – til coranorelateret forskning – herunder forskning i testmetoder, behandling af diabetes- og hjertepatienter, gravide og nyfødte og virussens indvirkning på samfundet.

Der er tale om vigtige områder, men der mangler fokus på en vaccine, påpeger Peter Lawætz Andersen.

»Disse tiltag har fokus på at afhjælpe det akutte problem, men en vaccine, der ligger

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.