Løbeseddel fra vaccine-skeptikere advarer folk mod at få et stik mod covid-19

En løbeseddel med konspiratoriske advarsler mod coronapandemien og vaccinerne imod den har den skandaliserede læge Søren Ventegodts organisation som afsender.

Artiklens øverste billede
Alle forsøg og tests af de godkendte coronavacciner dokumenterer, at de medfører milde og velkendte bivirkninger som ømhed, hovedpine og let stigning i kropstemperatur. Arkivfoto: Marius Renner

Torsdag morgen kunne flere borgere i den lille by Skovby på Als finde en løbeseddel i deres postkasse, som advarer imod at blive vaccineret mod covid-19.

Det skriver TV Syd.

Løbesedlen indeholder en forkerte påstande om coronakrisen i det hele taget og specifikt om vaccinerne imod den verdensomspændende pandemi - navnlig, at der slet ikke skal være tale om en vaccine.

»Den er et farligt angreb på sunde og raske menneskers trivsel og overlevelse,« står der blandt andet i løbesedlen, der også byder på denne teori:

»Ideen er at indkode nye egenskaber i vores DNA. Men hvilke egenskaber?«.

Indtil videre er tre vacciner godkendt til brug i EU og derfor også i Danmark. Det drejer sig om vacciner fra medicinalvirksomhederne Pfizer/Biontech, Moderna og Astrazeneca. De har gennemgået alle de påkrævede tests og er med Lægemiddelstyrelsen i Danmark og EU-landenes pendanter godkendt til brug af Det Europæiske Lægemiddelagentur.

Vaccinerne er ifølge Sundhedsstyrelsens hjemmeside testet i »omfattende kliniske forsøg«, og sammenlignet med normale vaccinegodkendelsesprocedurer har flere end otte gange så mange frivillige testpersoner deltaget i forsøgene.

Nederst på sedlen er Frie Danskere og ooc.one anført som ophav til spredningen af budskaberne. Frie Danskere findes der ikke megen information om, men bag navnet ooc.one gemmer sig den såkaldte ”Organisationen til Oplysning om Corona”, der har den skandaliserede tidligere læge Søren Ventegodt som formand.

Han siger til TV Syd, at han er enig i påstandene i løbesedlen.

»Det er dog ikke mig eller ooc.one, der står bag omdelingen af løbesedlen på Als eller andre steder. Frie Danskere aner jeg ikke, hvad er eller står for. I det hele taget vil jeg ikke skræmme nogen - kun gøre opmærksom på min skepsis og frygt,« siger Søren Ventegodt til TV Syd.

Søren Ventegodt blev i 2012 frataget sin lægeautorisation, da han havde anvendt såkaldt vaginal akupressur på sine kvindelige patienter. I 2020 fik han sin autorisation tilbage, men på Organisationen til Oplysning om Coronas hjemmeside fremgår det, at »Søren Ventegodt har deponeret sin lægeautorisation for at kunne være formand« for organisationen.

I løbesedlen bliver der fremsat en teori om, at coronapandemien er »designet af verdenseliten i World Economic Forum« med det formål at reducere verdens befolkning og »gøre os alle kontrollerbare«, at coronavirussen er opfundet til den lejlighed, og løbesedlen går så langt som at påstå, at dødsfald og infektioner i hjernen er blandt »overvejende sandsynlige« alvorlige bivirkninger ved at modtage vaccinen.

Sundhedsstyrelsen fastslår imidlertid, at de tre vacciner, der hidtil er godkendt til brug i Danmark og EU blot medfører milde bivirkninger, og vaccinernes effekter vurderes at være »meget sikre og dokumenteret i høj grad«. De fleste af dem, der oplever bivirkninger, vil opleve smerte ved det sted, hvor nålen er gået ind, og nogle vil opleve træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter og mindre stigning i kropstemperatur.

»Disse er generelt tegn på, at din krops immunsystem reagerer på vaccinen, som det skal,« skriver Sundhedsstyrelsen på sin hjemmeside.

Danskere bakker op om vaccine

Det generelle billede i Danmark er, at befolkningen gerne vil modtage et stik med en af de godkendte coronavacciner. Det viser tal fra Hope-projektet ved Aarhus Universitet, der løbende monitorerer befolkningens holdning til en række spørgsmål relateret til coronapandemien.

Hope-forskerne har spurgt danskerne, om de er enige i følgende udsagn: »Jeg vil følge myndighedernes råd, hvis de anbefaler folk som mig at få en godkendt vaccine mod corona-virus«.

Her svarede 71,6 pct. af danskerne i januar 2021, at de er helt enige, mens 15,3 pct. i samme måned erklærede sig delvis enige. Dermed ligger sammenlagt 86,9 pct. af danskerne i den kategori, der helt eller delvist erklærer sig enige i at følge myndighedernes råd om at blive vaccineret.

2,2 pct. var i januar helt uenige og altså meget skeptiske over for at få en vaccine, mens 2,5 procent erklærede sig delvist uenige, og 8,3 pct. svarede ”hverken enig eller uenig”.

Af tallene kan man se, at opbakningen til vaccinen er steget fra december til januar. I december var andelen af helt enige danskere 47,8 pct., og er altså i januar steget til 71,6 pct.

Transportminister Benny Engelbrecht, der er valgt i Sønderborgkredsen, hvor Als ligger, kalder på Facebook løbesedlens indhold for »misinformation«.

»Misinformation er noget af det farligste i kampen mod covid-19. Og derfor bliver jeg vred, når jeg ser sådan noget som denne her løbeseddel. Her står, at vaccinerne mod covid-19 er ”et farligt angreb på sunde og raske menneskers trivsel og overlevelse”. Det er simpelthen ikke rigtigt. Og det dur ikke med falske påstande,« skriver ministeren.

Regeringen og sundhedsmyndighederne holdt onsdag pressemøde om coronasituationen og den genåbning, der blev præsenteret tidligere samme dag. Her kommenterede direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, spørgsmålet om befolkningens opbakning til at lade sig vaccinere mod covid-19.

»Jeg kunne godt tænke mig at stå her og sige, at Danmark var det land, der fik den allerhøjeste tilslutning til vaccineprogrammet, og det tror jeg faktisk på,« lød det fra Søren Brostrøm.

Du kan selv søge fakta om vaccinerne og deres bivirkninger på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.