På 15 år er antallet af større dyr, der køres ihjel, fordoblet

40.000-50.000 stykker hjortevildt dræbes årligt i trafikken. Fordi der er kommet flere biler og flere dyr. Eksperter er bekymrede.

Artiklens øverste billede
Rådyr udgør over 80 pct. af de hjorte, som schweisshundene bliver sendt ud for at finde, når de er blevet ramt af en bil. Her er det et lille rålam. Foto: Jacob Ehrbahn

Rådyr, dådyr, kronhjorte, ræve og grævlinge.

Tal fra Naturstyrelsen, der styrer det såkaldte Schweiss-register, viser, at antallet af assistancer for at finde dyr, der er kørt ned, på 15 år er mere end fordoblet, så hundeførerne nu i gennemsnit rykker ud mere end 20 gange dagligt. I 2005 skete det i alt 3.629 gange – sidste år 7.579 gange. Alene fra 2018 til 2019 steg det med 6 pct.

Udviklingen bekræftes af Falck, der fjerner nogle af de døde dyr fra vejene. I Miljøstyrelsen vurderer specialkonsulent Viktor Bech Pedersen, at alene antallet af hjorte, der bliver dræbt i trafikken, formentlig ligger på 40.000-50.000 – »eller måske endnu flere«. Ifølge ham fylder påkørslerne af dyr meget i trafikken.

Langtfra alle påkørsler af større dyr bliver anmeldt. Det gælder bl.a. titusindvis af ræve, harer og grævlinge. Kun en del af de store hjorte, som man efter påkørslen ikke kan finde, bliver anmeldt til Schweiss-registret under Naturstyrelsen. Her forklarer biolog Louise Jensen om udviklingen:

»Vores tal viser, at der i dag bliver kørt mange flere dyr ned end i 2005.«

Ifølge Louise Jensen er 83 pct. af eftersøgningerne efter råvildt.

»Noget af forklaringen er, at råvildtbestanden er vokset i dele af landet. Trafikken er også steget kraftigt. Man kan heller ikke afvise, at flere bilister har opdaget muligheden for at få hjælp til at finde et påkørt dyr,« lyder det.

Hos Falck er områdeleder Brian Olsgaard ikke i tvivl om, at problemet med påkørsel af dyr i trafikken er vokset kraftigt.

»Jeg har i otte år været leder af den afdeling, der rykker ud og henter nødstedte dyr, og især de seneste tre-fire år har vi oplevet væsentligt flere dyrepåkørsler. Der kan godt være sket en fordobling,« siger Brian Olsgaard.

Seniorforsker Carsten Riis Olesen fra Danmarks Jægerforbund er bekymret. Han tror, at forklaringen især er, at biltrafikken på 15 år er steget med knap 20 pct.

Vejdirektoratet har fokus på problemet og bygger adskillige nye såkaldte faunapassager. I forbindelse med udvidelsen af motorvej E45 etableres en stribe nye passager til dyr, bl.a. ved Ejer Bavnehøj i Østjylland, hvor en enkelt faunapassage vil koste 142 mio. kr.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.