Reservationer vælter ind hos kro lige syd for Aarhus Kommune
Nogle restauranter udenfor de nedlukkede kommuner oplever markant øget efterspørgsel. Det stiller dem i et dilemma.
Knap havde regeringen meldt ud, at restauranter, barer og caféer i 38 kommuner herunder Aarhus skal lukke for gæster frem til januar, før telefonen begyndte at kime og indbakken begyndte at flyde over hos Norsminde Kro i Odder.
»Jeg tror aldrig, vi har modtaget så mange bordreservationer på én dag, som vi gjorde i går (mandag, red.),« siger receptionschef Marie Okkerstrøm, som passede telefonen.
Hun har endnu ikke det fulde overblik over antallet af bookinger, men der kom mange.
Omvendt kom der også usædvanligt mange afbud, fortæller kroens ejer, Søren Pedersen.
Norsminde Kro ligger bogstaveligt talt lige på den anden side af kommunegrænsen fra Aarhus – i Odder Kommune.
Den er derfor ikke tvangslukket.
Kroen ved ikke, om de mange folk, der lige nu bestiller bord, kommer fra Aarhus. Der kan også være tale om folk fra andre kommuner, som søger mod kroen, fordi de måske havde en reservation i Aarhus, der nu er gået tabt.
Ikke desto mindre stiller det kroen i et dilemma. Skal den spørge kunderne, om de bor i Aarhus? Og skal den ligefrem afvise dem, hvis de svarer ja?
»Vi ved ikke, hvor folk er fra. Det spørger vi ikke om,« siger Marie Okkerstrøm.
Men det er en overvejelse, som nok kommer, mener hun.
»Vi har simpelthen ikke haft tid endnu. Det er rigtig svært, og vi vil ikke gøre noget forkert. Nogen forventer nærmest, at vi holder lukket i medlidenhed med andre spisesteder, men vi får ikke nogen kompensation for at lukke, når vi ikke ligger i en af de lukkede kommuner,« siger hun.
Sundhedsstyrelsen opfordrer borgere fra lukkede kommuner til ikke at tage på restaurant, gå i biografen, i fitnesscentre eller lignende i ”åbne” kommuner.
Men kroejer Søren Pedersen savner helt klare retningslinjer for eksempelvis spisesteder.
»Skal vi nu til at tjekke legitimation hos folk? Det er en enormt vag udmelding. Der er ikke lovkrav. Det er en kraftig opfordring,« siger han.
Han understreger, at Norsminde Kro i forvejen overholder en lang række retningslinjer om blandt andet mundbind, afstand, afspritning og tidlig lukketid kl. 22. Alt sammen krav, der gør det svært at drive restaurant for tiden.
Odder Kommune har et incidenstal pr. 100.000 indbyggere på 83 og har haft 19 konstaterede coronasmittede den seneste uge.
Aarhus har et incidenstal på 273 og 952 smittede den seneste uge.
Københavnere reserverer bord i Middelfart
Det er ikke kun kroen i Odder, der oplever stigende efterspørgsel oven på de nye restriktioner.
TV 2 fortæller om en lignende sag fra Middelfart, hvor Holms Restaurant modtog hele 52 nye bookinger mandag.
Bookingerne kom særligt fra personer i københavnsområdet, som ellers er omfattet af nedlukningerne, fortæller ejeren Iben Bjørnholm til TV 2. På en almindelig mandag tager restauranten kun imod omkring fem bookinger.
Hun føler ikke, at hun kan afvise gæsterne.
»Det ved jeg ikke. Jeg føler ikke, jeg kan. Hvis de ikke er smittede, er de alle sammen velkommen,« siger hun.
Hos hotel- og restaurationserhvervets brancheorganisation, Horesta, advarer man mod, at restauratører skal til at holde øje med, hvor gæsterne kommer fra.
»Det er ikke en rimelig situation at sætte vores medlemmer i, hvis de skal til at lege coronapoliti, når folk ringer og bestiller bord. Restauratører har i forvejen løftet en kæmpe opgave med at leve op til den myriade af restriktioner, som gælder. Det kan ikke også være virksomhedernes ansvar at tage danskernes samfundssind på sig,« siger Annette Hyldebrandt, chef for turisme- og oplevelsesøkonomi i Horesta.
Hun tilføjer dog, at det er op til den enkelte restaurant, om den vil afvise folk fra en nedlukket kommune.
Stik imod anbefalingen
Sundhedsstyrelsens »kraftige« opfordring er, at borgere i de 38 kommuner ikke tager på restaurant, museum, i biografen eller lignende i åbne kommuner.
Direktør Søren Brostrøm sagde det meget klart på mandagens pressemøde i Statsministeriet:
»Hvis man er en familie i Aarhus Kommune, som er rigtig ked af, at Moesgaard Museum er lukket, så tager man altså ikke til Randers Regnskov i stedet for. Hvis man bor i Randers Kommune kan man godt gå i Randers Regnskov. Men det skal en familie fra Aarhus ikke gøre, fordi så tager man det høje smittetryk med, og så ser vi epidemien brede sig.«
Der gælder ikke ind- og udrejserestriktioner over kommunegrænserne, men hvis man bor i en af de 38 kommuner og bevæger sig uden for disse kommuner, bør man holde sig til de restriktioner og anbefalinger, som gælder det sted, man har bopæl, lyder opfordringen.