Før krisemøde: S-ledelse har modtaget nye anklager om krænkelser begået af Frank Jensen

Forud for et vigtigt krisemøde om Frank Jensen i Socialdemokratiet København er der til S-ledelsen indløbet anklager om nye krænkelsessager.

Artiklens øverste billede
Frank Jensen (S) har i 10 år været socialdemokratisk overborgmester i København og har siden 2012 været næstformand i Socialdemokratiet. Arkivfoto: Peter Hove Olesen/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets ledelse i København er blevet gjort bekendt med en række nye anklager om krænkelser begået af overborgmester Frank Jensen. Jyllands-Posten har set dokumentation for, at anklagerne er tilgået formand for Socialdemokratiet i København Jan Salling forud for aftenens afgørende krisemøde om Frank Jensens fremtid.

Formanden for DSU i København, Cecilie Sværke Priess, står nu frem og fortæller, at hun det seneste døgn er blevet gjort bekendt med en række nye sager, der drejer sig om Frank Jensen, og som styrker den mistillid, hun udtrykte til ham lørdag.

»Jeg fortalte i går, at jeg ikke længere har tillid til Frank Jensen som hverken overborgmester eller næstformand på baggrund af de afsløringer, der kom frem i Jyllands-Posten. Siden da har jeg fået en række henvendelser fra kvinder, som har haft lignende oplevelser med Frank. De ønsker at kontakte den advokat, som skal undersøge sagerne for Socialdemokratiet,« siger Cecilie Sværke Priess.

Flere af kvinderne ønsker at være anonyme for offentligheden, men de har altså gjort opmærksom på deres oplevelser over for partiet. Oplysningerne om nye anklager er nu viderebragt til den københavnske partiledelse. S-ledelsen besluttede lørdag, at de nye anklager mod Frank Jensen skal omfattes af den uafhængige advokatundersøgelse, der skal kortlægge sexismen i partiet.

Jeg er bekendt med i alt otte sager, hvor jeg ved, at de syv har besluttet at kontakte advokaten

Cecilie Sværke Priess, formand for DSU i København

»De kvinder fortæller mig, at de vil kontakte advokaten, fordi de har oplevet episoder med Frank Jensen. Jeg er bekendt med i alt otte sager, hvor jeg ved, at de syv har besluttet at kontakte advokaten, og jeg ved, at nogle af dem allerede har kontaktet advokaten i dag. Seks af de syv er kvinder, som fortæller, at de har oplevet det på egen krop. Den sidste er en person, der har været vidne til episoder med flere kvinder,« siger Cecilie Sværke Priess og forklarer at »den sidste person, jeg har talt med ønsker ikke at kontakte advokaten«.

Der er tale om både gamle og nye anklager rettet mod den magtfulde overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet.

»Der er tale om sager, som strækker sig helt fra slutningen af 1990’ erne og frem til 2019,« fortæller Cecilie Sværke Priess.

Jyllands-Posten kender til identiteten på den kvinde, som i 2019 har oplevet en krænkelse. Hendes navn og oplevelse er forelagt ledelsen i København, og Jyllands-Posten har præsenteret Frank Jensen for episoden og den pågældende kvindes navn.

Han afviser, at episoden har fundet sted.

Ifølge DSU-formanden understreger sagerne, at partiet ikke bør lade Frank Jensen fortsætte.

»For mig understreger det her bare den mistillid, jeg i går udtrykte på vegne af DSU København og på vegne af mig selv som formand. Min mistillid til ham er kun forstærket, og jeg kan på ingen måde se, at han skal kunne fortsætte som næstformand i partiet eller som overborgmester,« siger hun og opfordrer til, at partiet nu tager kvindernes parti.

»Alle de mange henvendelser, jeg har fået nu, og alt det andet, som allerede er offentliggjort, taler i mine øjne for sig selv. Jeg håber, at vi i partiet kan vælge den rette løsning i aften og sikre retfærdighed for parterne i denne sag. Alt det, som jeg kender til, vidner om, at der er tale om en seriekrænker, og jeg har ikke længere tillid til Frank Jensen som overborgmester og næstformand.«

Jyllands-Posten er i besiddelse af den mail, hvori hun gør den københavnske S-formand Jan Salling bekendt med de præcis samme oplysninger, som hun her præsenterer for Jyllands-Posten. To af de kvinder, som i dag har kontaktet advokaten med deres sager, har Jyllands-Posten i dag talt med.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Jan Salling.

De nye anklager dukker op blot få timer før et krisemøde klokken 18.30 søndag på rådhuset i København om Frank Jensens krænkelser af kvinder. Mødet er blevet indkaldt efter, at Jyllands-Posten fredag bragte beretninger fra to kvinder, der fortalte, at Frank Jensen krænkede dem i henholdsvis 2012 og 2017.

På krisemødet, som Frank Jensen selv hasteindkaldte til lørdag, skal overborgmesteren forklare sig over for sine partifæller i Borgerrepræsentationen, Socialdemokratiet i Københavns forretningsudvalg og partiets ni kredsformænd i hovedstaden.

Der er adskillige tidligere eksempler på, at Frank Jensen er blevet anklaget af kvinder for at have krænket dem seksuelt. Hans opførsel ved to julefrokoster i 2004 og 2011 er tidligere beskrevet i medier.

Jeg er frygtelig ked af de kvinder, jeg har krænket gennem mine 30 år i politik

Frank Jensen (S), overborgmester og næstformand for S

Frank Jensen har ikke tidligere ønsket at stille op til interview med Jyllands-Posten om de konkrete sager og anklager, men til den seneste række af konkrete anklagepunkter siger han kort:

»Jeg er frygtelig ked af de kvinder, jeg har krænket gennem mine 30 år i politik,« siger han og henviser i øvrigt til det skriftlige svar, han fredag sendte til Jyllands-Posten, hvor han bl.a. skrev:

»Der har været en usund kultur, som jeg også selv har været en del af. De sidste år har vi været igennem en afgørende forandring, som også har gjort, at jeg har taget min egen adfærd op til overvejelse. Jeg har helt åbenlyst begået fejl.«

Efter Jyllands-Postens artikel blev publiceret fredag aften, har Frank Jensen desuden skrevet to opslag på Facebook, hvor han undskylder krænkelser. I sit første opslag skrev Frank Jensen fredag aften, at »jeg er forfærdelig ked af, at der har været episoder, hvor kvinder har følt sig krænket af min opførsel. Det vil jeg først og fremmest sige undskyld for«.

Han skrev videre:

»Der er episoder og detaljer, der er oplevet forskelligt. Men det, der står tilbage, er, at nogle kvinder har oplevet, at jeg har overskredet deres grænser.«

I sit andet opslag lørdag skrev Frank Jensen:

»Og jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning – dette gælder mine partifæller, men i særdeleshed de personer, som jeg med min adfærd har krænket.«

Til sin aktuelle kommentar søndag eftermiddag føjer Frank Jensen i øvrigt, at han ikke kan genkende en konkret episode fra 2019. Han vil ikke uddybe, om de seneste anklager ændrer hans plan i forhold til partiets krisemøde søndag på Københavns Rådhus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.