Christian Friis Bach: »Det er umuligt at aflive sådan et rygte igen, når først det kører«

Den tidligere minister og generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, Christian Friis Bach, fortæller, at han flere gange er blevet konfronteret med rygter om seksuelle krænkelser. Han taler for et system, hvor man både kan forklare og forsvare sig.

Artiklens øverste billede
»Jeg blev dømt ude på stedet, og blev virkeligt rystet,« siger tidligere minister Christian Friis Bach om at blive konfronteret med et rygte om seksuelle krænkelser før en tv-optræden. Foto: Daniel Hjort

Historien er ikke sand. Det fastholder både den tidligere radikale minister Christian Friis Bach og den nuværende formand for Dansk Flygtningehjælp, Agi Csonka.

Men den har et liv derude, historien. Eller rygtet. Det går på, at årsagen til Christian Friis Bachs exit fra Dansk Flygtningehjælp i fjor var en krænkelsessag. Det blev den tidligere minister konfronteret med så sent som denne weekend, fortæller han i et længere opslag på Facebook.

Lørdag morgen var han inviteret i ”Go’ Morgen Danmark” for at give sit besyv med i debatten om, hvordan vi skal håndtere problemerne med sexisme og krænkelser på arbejdspladserne. Men ifølge Christian Friis Bachs udlægning fik han - kort før han skulle på skærmen - at vide af programmets redaktør, at han ikke kunne bruges i indslaget.

»Fordi en politisk kommentator lige havde fortalt, at der var rygter om, at jeg blev fyret fra Dansk Flygtningehjælp på grund af seksuelle krænkelser. Jeg blev dømt ude på stedet, og blev virkeligt rystet,« skriver han.

»Så er jeg jo dømt«

På skærmen kom han. For det endte med et kompromis, forklarer Christian Friis Bach, der i dag er landmand, til Jyllands-Posten.

»Jeg sagde: ”Jamen, så er jeg jo dømt.” Så ville der jo 10 sekunder efter være en artikel om, at jeg ikke har været med i en udsendelse, fordi der var noget med en seksuel krænkelse. For det var ligesom hele redaktionen, der kom til at vide det,« uddyber han, der mener, at folkene bag udsendelsen i sidste sende håndterede sagen godt.

»Redaktøren var faktisk meget fornuftig. Hun sagde, at hun ikke kunne nå at undersøge sagen. Og så sagde jeg: ”Du kan bare spørge mig derinde, om jeg blev fyret pga. en seksuel krænkelse”. Og så gjorde vi det sådan. Men min pointe, at ikke alle får chancen for at forsvare sig. Det gjorde jeg, men det var tæt på, at jeg ikke fik det. Så jeg følte mig virkelig presset.«

Det er Christian Friis Bachs egentlige baggrund for at dele oplevelsen, siger han. Et principielt perspektiv til debatten.

»Det er umuligt at aflive sådan et rygte igen, når først det kører. Det er i hvert fald rigtig, rigtig svært. Og nu er jeg så heldig, at jeg kunne komme til orde. På en god dag er der også nogle, der læser, hvad jeg skriver på Facebook. Men for rigtig mange mænd er det helt umuligt at få stoppet det rygte igen, hvis det først er der. Derfor er jeg meget optaget af at få det ind i nogle ordentlige rammer,« siger han.

Efter udsendelsen forsøgte Christian Friis Bach at spørge ind til, hvor rygterne kom fra uden at få svar, siger han. Han havde hellere set, at den politiske kommentator havde kontaktet ham direkte. Alternativt at rygterne var blevet til journalistik eller overleveret til en klageenhed.

»Alle de tre muligheder havde jo givet mig mulighed for at forsvare mig. Og det er det, jeg gerne vil have i den slags sager,« siger Christian Friis Bach.

Søs Marie Seerup var ifølge Politiken den politiske kommentator, der »hev fat i redaktøren om rygtet«.

»Det var både af hensyn til programmet og dig. Jeg var og er i tvivl, om det var det rigtige at gøre. Det er en svær tid at navigere i. Men det var mit motiv. Jeg håber, du forstår. Og uanset hvad, så har jeg stor respekt for, at du skriver, som du gør her!« skriver hun i en kommentar, som Politiken citerer fra. I en anden skriver hun, at hun ikke husker, hvor rygterne kommer fra. Det har været »gangsladder«.

Ikke første gang

Fra 2011 til 2013 var Christian Friis Bach minister for udviklingsbistand i regeringen med Helle Thorning-Schmidt i spidsen, og i 2013 var han udviklingsminister. Efterfølgende var han ansat som bl.a. generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, men efter halvandet år i stolen blev han fyret i 2019. Pludseligt. Og i spalterne blev der spekuleret ikke så lidt i årsagen.

Christian Friis Bach oplevede i den forbindelse også spekulationer om sexisme-relaterede årsager. Han følte også, at han måtte forklare sig flere gange og fortæller, at også den tidligere formand for Dansk Flygtningehjælp blev ringet op og spurgt. Det var anden gang, han oplevede noget lignende, skriver han på Facebook.

»I 2018 ringede en højtstående leder i en anden organisation til mig midt i den intense metoo-debat. Hun fortalte, at hun ”havde hørt et rygte om, at jeg var blevet fyret fra Folkekirkens Nødhjælp på grund af en sag om seksuelle krænkelser”. Hun havde allerede diskuteret rygtet med flere andre, før hun ringede til mig. Dengang blev jeg også virkeligt rystet. Jeg havde selv sagt op efter 5½ gode år for at forsøge at gå ind i politik,« står der.

Er det ikke mærkeligt, at rygtet opstår fra to forskellige arbejdspladser?

»Det ene tilfælde var jo lang tid efter, jeg havde været på arbejdspladsen (Friis Bach forlod Folkekirkens Nødhjælp i 2010, red.). Men det var i forbindelse med, at Metoo var på sit højeste herhjemme. Og der havde været en meget uheldig sag med Oxfam. Så har der siddet nogle mennesker og talt om: ”Er der andre sager i vores miljø?”« siger Christian Friis Bach til Jyllands-Posten.

Han spørger retorisk:

»Og hvis en mand bliver fyret, og man siger, at det er på grund af en personalesag, hvad er så det første du tænker på?«

Hvad ville du selv tænke?

»Så tænker man, om der har været noget med en krænkelse. Herhjemme tænker man jo ikke så ofte på korruption og den slags. Men en personalesag på en mand midt i 50’erne, der er blevet fyret. Så er der måske nogen, der kommer til at snakke.«

I dag ønsker Christian Friis Bach alligevel ikke at uddybe baggrunden for fyringen i Dansk Flygtningehjælp offentligt. Men han afviser altså, at den havde med seksuelle krænkelser at gøre. Det samme gør formand for Dansk Flygtningehjælp, Agi Csonka, på Twitter i slipstrømmen på Christian Friis Bachs Facebook-opslag.

»Jeg kan 100 pct. bekræfte, at afskedigelsen af @christianfbach fra Dansk flygtningehjælp absolut INTET havde at gøre med seksuelle krænkelser,« skriver hun.

Adspurgt om han hellere havde set, at Dansk Flygtningehjælp gik ud med den egentlige årsag til fyringen, afviser Christian Friis Bach. Han synes, det er en fin løsning, at hans tidligere arbejdsplads nøjes med at dementere rygtet. Men måske burde virksomheder i disse tider være mere proaktive ved fra begyndelsen at være åbne om, hvorvidt en fyring har med krænkelser at gøre, siger han.

Har du nogen idé om, hvordan den slags rygter opstår?

»Det er de måske, fordi jeg også har deltaget i flirt. Min kone og jeg føler os ligesom nødsaget til at fortælle nu, at vi begge to har deltaget i flirt. Det kan der jo sagtens være nogen, der har set - og tænkt: ”Er der noget?”« siger han.

I Facebook-opslaget fortæller han, at han og hustruen i en periode i deres 35 år lange forhold har haft en indforstået aftale. At der derfor kan komme historier frem om flirt og tilnærmelser fra en gift mand, der matcher hans data. Detaljer, de helst havde holdt for sig selv. Men Christian Friis Bach ved ikke, hvordan han ellers skal tilbagebevise rygterne, siger han.

»Jeg er måske den heldige«

Han vil ikke gøre sig til dommer for, om nogen han har flirtet med eller vice versa i tidens løb har følt sig krænket eller såret. Hvis nogen har klager mod ham, opfordrer han dem til at kontakte ham direkte, i kommentarsporet på hans Facebook-opslag eller via klagemekanismen til den etiske komite i warfair.org.

Føler du dig sikker på, at der ikke kommer Metoo-sager om dig frem?

»Nej. Det skriver jeg også åbent. Jeg håber og tror ikke, at jeg nogensinde har krænket nogen, men det er jo ikke mig, der afgør det. Det er jo den person, der føler sig krænket, der afgør det.«

Christian Friis Bach føler sig til gengæld sikker på, at Go’ Morgen Danmark aldrig havde inviteret ham i studiet, hvis rygtet var kommet ham i forkøbet.

»Min sag er bare en illustration. Jeg er nu måske den heldige, fordi jeg har kunnet forklare mig. Der er rigtig mange, hvor der ikke er en, der kommer og spørger. Hvor de ikke får en chance i en etisk komité, der hører begge parter. Det er det der er den store udfordring.«

Christian Friis Bach retter sig selv. Han understreger, at de kvinder, der bliver krænket, oplever langt værre ting end dem, han selv har oplevet. Og han bifalder dem for at stå frem:

»Altså nej, den store udfordring er, at der er alt for mange krænkelser, og der er alt for mange kvinder, der ikke får lov til at forklare sig - og som ikke kan arbejde i et trygt og sikkert miljø, hvor de ikke bliver udsat for det. Men i forsøget på at håndtere dét opstår så bare problemet med, at der kan være en masse, der kommer i klemme, fordi de ikke kan få lov at forsvare og forklare sig i en ordentlig proces.«

Du skriver, at du har fornemmet siden fyringen, at noget var galt. At døre blev lukket. Har du andre eksempler, hvor du tror, at sådan nogle rygter har spillet ind på dine karrieremuligheder?

»Det er svært at sige. Jeg var jo i radioen en gang om ugen - på en god uge - om et eller andet nørdet internationalt problem førhen. Og i tv. Det stoppede, lige efter jeg blev fyret. Jeg har tit gået og tænkt på, hvorfor det egentlig stoppede. Selvfølgelig er man ikke lige så interessant, når man ikke har en titel. Men før jeg havde den titel, blev jeg jo også brugt som ekspert mange gange. Det kan godt være, at det var helt fredsommeligt, at det bare stoppede,« siger han.

»Jeg kan jo ikke sætte fingeren på det, og det er jo det, man ikke kan. For nogle mænd, når der opstår sådan et rygte, kan det have stor betydning. Det kan komme til at påvirke dem - måske ret meget. Uden at de opdager det.«

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.