Antallet af ørebørn er faldet i coronakrisen - og det er der en god forklaring på

Lukkede daginstitutioner i coronakrisen har bekræftet en hypotese om det høje antal ørebørn i Danmark, mener speciallæge.

Artiklens øverste billede
Godt 30.000 danskere får hvert år indopereret et dræn i øret, hvilket tidligere har ført til kritik af Dønho. Foto: Colourbox

Det er ikke kun coronavirussens smittetryk, der faldt, da det danske samfund lukkede ned, og den sociale afstand blev hverdag. Det gjorde antallet af børn med øresygdomme som eksempelvis mellemørebetændelse også.

Det oplyser Thomas Qvist Barrett, der er speciallæge og bestyrelsesformand for Danske Øre-Næse-Halslægers Organisation (Dønho).

Han vurderer, at antallet af de såkaldte ørebørn er faldet til »en tredje- eller fjerdedel« af tallet før coronanedlukningen.

Det understøtter noget, som vi har sagt i årevis. Børnene smitter hinanden i institutionerne, og når de så bliver hjemme, så falder antallet enormt meget.

Thomas Qvist Barrett, speciallæge og bestyrelsesformand for Danske Øre-Næse-Halslægers Organisation.

Selvom det endnu ikke har været muligt at lave en egentlig statistik over antallet af smittede, fremgår tendensen tydeligt, hvis man taler med landets ørelæger, siger han.

»Det er faldet dramatisk over hele linjen. Jeg har ikke hørt om nogen, hvor det ikke er faldet betragteligt og betydeligt,« siger Thomas Qvist Barrett.

I Danmark får 30.000 personer - hovedsageligt børn - hvert år indopereret trommehindedræn mod øresygdomme som mellemørebetændelse, hvilket er et relativt højt tal sammenlignet med andre lande.

Tilbage i 2017 gav det høje antal dræn anledning til kritik af Dønho, som står for godt 99 pct. af drænindlæggelser I Danmark.

Dengang forklarede organisationen sig med, at antallet af de mange ørebetændelser - og dermed indlagte dræn - skyldtes, at de danske børn bruger lang tid i daginstitutioner, hvor de går tæt op ad et stort antal andre børn, som risikerer at smitte dem.

Den hypotese mener Thomas Qvist Barrett nu, at coronanedlukningen af daginstitutionerne har bekræftet.

»Det understøtter noget, som vi har sagt i årevis. Børnene smitter hinanden i institutionerne, og når de så bliver hjemme, så falder antallet enormt meget. Det har tidligere været meget svært at efterprøve, men nu er det jo blevet gjort for os,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.