• Opdateret 03/04/2020 kl. 14:49

Miljøstyrelsen tilbagekalder håndrens, som Københavns Kommune købte i store mængder

Et hånddesinfektionsmiddel, som bl.a. Københavns Kommune købte tusindvis af liter af, er nu blevet kaldt tilbage af Miljøstyrelsen pga. manglende dokumentation for effekten.

Artiklens øverste billede
Det var dunke som denne, personalet på bosteder og institutioner i Københavns Kommune fik til at fylde i de beholdere, hvor der normalt er håndsprit. Arkivfoto

Midlet lover at fjerne vira og bakterier inden for ca. 10 sekunder. Og når først det er sket, holder beskyttelsen i to til fire timer.

Men det er der ingen dokumentation for, fastslår Miljøstyrelsen, som har påbudt virksomheden Nowocoat at trække produktet med navnet Hånddesinfektion PR.nr 4263343 tilbage.

Kontorchef i Miljøstyrelsen Kim Holm Boesen forklarer, at man har reageret på en konkret indberetning fra en borger, og at Nowocoat modtog første indskærpelse for en uge siden. Pga. coronasituationen har virksomheden fået blot to dages frist til at fremvise dokumentationen.

»Vi har anmodet om dokumentation på den anprisning, Nowocoat har, om at man ved at påføre produktet og gnide det ind i hænderne i 10 sekunder har en beskyttelse på to til fire timer. Det har Nowocoat ikke kunnet fremlægge,« siger han.

Falsk tryghed

Påbuddet kommer efter flere dage, hvor både Jyllands-Posten og TV Midtvest har omtalt produktet, der er blevet stillet frem til kunderne i flere supermarkeder, blevet solgt i Matas-forretninger og endelig blevet solgt til forvaltninger i Københavns Kommune.

Professor i mikrobiologi ved Københavns Universitet Niels Høiby har tidligere udtalt til Jyllands-Posten, at han ikke ville lade plejepersonale bruge produktet pga. den manglende dokumentation. Han mente, at det ville give en »falsk tryghed« at benytte det.

Købte 2.400 liter

Mens Sundheds- og Omsorgsforvaltningen blev opmærksom på den manglende dokumenterede effekt, inden væsken blev sendt ud i systemet, nåede i alt 820 af de 2.400 indkøbte liter at blive leveret til fire depoter i Socialforvaltningen.

Dermed endte den på flere af de institutioner, hvor der bl.a. bor børn og voksne med handicap, og hvor rene hænder hos medarbejderne er afgørende for at undgå spredning af coronasmitte.

Først efter ni dage, den 27. marts, blev væsken ifølge Socialforvaltningen trukket tilbage.

Det var dunke som denne, personalet på bosteder og institutioner i Københavns Kommune fik til at fylde i de beholdere, hvor der normalt er håndsprit. Arkivfoto

Jyllands-Posten har adskillige gange forsøgt at få socialborgmester Mia Nyegaard (R) til at svare på, hvordan forvaltningen kunne sende håndrens uden dokumenteret effekt ud på institutionerne, samt hvilke institutioner der har brugt den pågældende håndrens. Det har dog endnu ikke været muligt at få et interview.

I stedet har Socialforvaltningen tidligere sendt et skriftligt svar, hvor man oplyser, at den sædvanlige leverandør havde meldt »alt udsolgt« i håndsprit, og at der nu er fundet andre produkter, hvor »dokumentationen er helt på plads«.

Interne test

Direktør i Nowocoat Ole Enevold Jensen har afvist at svare på spørgsmål fra Jyllands-Posten, men over for TV2 Østjylland har Nowocoat fastholdt, at man følger lovgivningen.

Produktet indeholder ikke sprit, men i stedet det aktive stof didecyldimethylammoniumchlorid, som ifølge Nowocoat er godkendt af Miljøstyrelsen.

Til det siger Kim Holm Boesen:

»Der er forskel på et aktivt stof og et konkret produkt. Den skelnen bliver man nødt til at have. Jeg plejer at bruge eksemplet, at alle ved, at alkohol virker, når man bruger det i håndsprit med en vægtprocent mellem 70 og 80. Men hvis man sender et produkt på markedet med 20 pct. alkohol, bliver vi som myndighed nødt til at bede om dokumentation for, at produktet virker til det, som det skal. Det er virksomhedens ansvar at sørge for det.«

Nowocoat siger, at man har foretaget interne test?

»Vores vurdering er, at de test ikke kan vise, at produktet efter påførelse i 10 sekunder kan beskytte mod vira i to-fire timer.«

Nowocoat er ikke det eneste firma, som har prøvet kræfter med spritløse hånddesinfektionsmidler i disse coronatider, og Miljøstyrelsen er netop i gang med at se på andre, lignende sager.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.