Private virksomheder og universiteter tilbyder at teste for corona

De mest syge skal fortsat testes på hospitalerne, fordi det er det sikreste, lyder det fra en ekspert.

Artiklens øverste billede
Faglig direktør for Infektionsberedskab i Statens Serum Institut Kåre Mølbak er glad for de mange tilbud om testhjælp, men han understreger, at der er udfordringer, som skal løses. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

14.870.

Så mange danskere er foreløbig testet for coronavirus, men både regeringen og Sundhedsstyrelsen vil gerne speede antallet af prøver væsentligt op.

Hidtil er ambitionen stødt på den kendsgerning, at der mangler testudstyr på landets hospitaler. Men nu kommer en række universiteter og private virksomheder myndighederne til undsætning med tilbud om at bruge deres laboratorier og testudstyr til at teste. F.eks. vurderer Biologisk Institut på Københavns Universitet, at man kan bidrage med 1.000 test om dagen.

Den fremstrakte hånd modtages med glæde hos Rigshospitalets vicedirektør Per Jørgensen, som sammen med lægelig direktør Erik Jylling fra Danske Regioner står i spidsen for at øge testkapaciteten.

I løbet af et par uger vil jeg mere, at det er realistisk at få andre aktører på banen, og det vil være et væsentligt bidrag til at øge testkapaciteten.

Per Jørgensen, vicedirektør

Han understreger, at de mange tilbud nøje og minutiøst skal vurderes for at sikre kvaliteten og patientsikkerheden, men han tror, at nogle af tilbuddene kan komme i spil under den akutelle corona-epidemi.

»I løbet af et par uger vil jeg mene, at det er realistisk at få andre aktører på banen, og det vil være et væsentligt bidrag til at øge testkapaciteten,« siger han uden at ville sætte tal på, hvor mange ekstra test der kan hentes udefra.

Undgå konkurrence

Når tilbuddene om testhjælp skal vurderes, handler det især om at sikre, at selve håndteringen og processen omkring prøven er på niveau med de procedurer, der kører på hospitalerne.

»Selve testen er som regel ikke et problem, men det handler om at sikre, at prøverne bliver rigtigt mærket og sendt de rigtige steder hen, hvor hospitalerne har en fuldstændig indarbejdet og sikker rutine. Samtidig skal vi være sikre på, at vi ved at inddrage andre aktører ikke risikerer at konkurrere med os selv, så disse aktører bruger den væske – eller reagens, som det hedder – og de andre tilhørende effekter, som er nødvendige. For så er vi jo lige vidt,« siger Per Jørgensen.​​​​​​

Derfor er det holdningen i den arbejdsgruppe, som koordinerer arbejdet, at udenbys aktører hovedsageligt skal bruges til at teste f.eks. personale på sygehusene og i den kommunale hjemmepleje.

»På den måde kan vi reservere testkapaciteten på hospitalerne til de mennesker, som er syge og indlagte,« siger han.

Per Jørgensen understreger, at det koordinerende arbejde har været i gang i et stykke tid, og han mener ikke, at man for sent er begyndt at se sig om efter alternativ testkapacitet.

»Faktisk vil jeg sige det modsat: Jeg mener, at alle parter har vist rettidig omhu, og jeg kan ikke rose de involverede parter nok, for de har virkelig vist samarbejdsvilje,« siger han.

På Statens Serum Institut slår faglig direktør Kåre Mølbak fast, at der knokles for at etablere en større testkapacitet. Lige nu er det stadig de mest syge patienter, som testes, men fordelen ved at teste bredere er, at sløje sundhedsansatte hurtigere kan komme tilbage til arbejdet, hvis de ikke er ramt af corona, siger direktøren.

Så enkelt er det ikke. Laboratorierne på f.eks. universiteterne er typisk ikke godkendte til at analysere prøver fra mennesker.

Kåre Mølbak, direktør SSI

Kåre Mølbak advarer dog imod at tro, at den ekstra kapacitet er i brug i løbet af et par dage.

»Så enkelt er det ikke. Laboratorierne på f.eks. universiteterne er typisk ikke godkendte til at analysere prøver fra mennesker. Det er ikke diagnostiske laboratorier – det er forskningslaboratorier. De er heller ikke koblet på den it-infrastruktur, som man skal være på, når man er diagnostisk laboratorium,« siger han.

Ikke enkelt

Når man allerede har omdannet et lakselaboratorium på Færøerne til at teste for corona, hvorfor har man så herhjemme ikke taget fat i f.eks. universiteternes laboratorier langt tidligere?

»Universiteternes laboratorier herhjemme har jo også problemer med forsyninger af nogle af de samme materialer. Det er altså ikke helt så enkelt, som det lyder,« siger Kåre Mølbak.

Ifølge professor Jan Pravsgaard, Institut for Immunologi og Mikrobiologi på KU, som selv har et par testmaskiner på sit institut, er der bestemt muligheder i at lade universitetslaboratorier stå for en del af testningen. Det kræver dog bl.a., at der er reagenser – testvæske – nok.

»Hvis det er på plads, kan man i løbet af kort tid, få dage måske, blive klar og få styr på logistikken med at få transporteret prøver og reagens-væsker frem og tilbage, ligesom man kan overveje at samle alle testinstrumenterne på ét sted,« siger Jan Pravsgaard.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen