Styrelse stopper adgang til malariamedicin: Danskere skal ikke være »forsøgskaniner«

Malariamidlet klorokin har måske en effekt på coronapatienter. Men det er ikke dokumenteret, og derfor skrider Lægemiddelstyrelsen ind med regulering.

Artiklens øverste billede
For nuværende kan man godt teste, om folk er smittet med coronavirus, men der er ingen specifikke anerkendte midler til at bekæmpe symptomerne. Arkivfoto: Helle Aransbak

Over de seneste uger har malariamidlet klorokin flere gange været et samtalemne, da det muligvis har en positiv effekt på patienter med svære symptomer på coronavirus.

Trods nogle lægers tiltro til midlet er effekterne dog ikke dokumenteret og undersøgt. Derfor har Lægemiddelstyrelsen valgt at skride ind, så det gældende fra mandag ikke er muligt for praktiserende læger at udskrive det.

Det har styrelsen oplyst til TV 2.

»Vi skal vide, om det virker, og derfor skal der laves kliniske forsøg. Man skal ikke gå ud og bruge medicin lemfældigt med patienter som forsøgskaniner uden garanti for, at medicinen virker,« har Thomas Senderovitz, direktør i Lægemiddelstyrelsen, sagt til TV 2 om beslutningen.

Brugsforbuddet gælder ikke speciallæger og hospitaler.

Dermed kan Hvidovre Hospital begynde at teste med midlet i denne uge som annonceret lørdag.

Her skal arbejdet med klorokin-test ledes af Thomas Benfield, der er professor i infektionssygdomme ved hospitalet. Også den praktiserende læge Stig Ekkert er inde over hospitalets arbejde med klorokintest, men det bliver altså kun i regi af hospitalet, at midlet kan blive udskrevet.

Hvidovre Hospital har oplyst til TV 2 Lorry, at man vil give klorokin til patienter, som er testet positive for coronavirus - men også til pårørende for at se, om midlet også kan bruges forebyggende, så smitte helt kan undgås.

Lægemiddelstyrelsen kalder det »fremragende,« at man på hospitalet undersøger brugen af klorokin under kontrollerede forhold. Men man vil altså ikke have praktiserende læger til at give adgang til midlet på nuværende tidspunkt.

Der eksisterer en begrænset fransk studie, som har vist en positiv effekt ved behandling med klorokin, og også i Polen og Australien, forsøger man sig med brug af midlet.

Thomas Senderovitz appellerede torsdag til, at befolkningen generelt bevarer den kritiske sans, når historier om nye mulige midler mod coronavirus kommer frem.

»Det er mig meget magtpåliggende at sige, at man ikke bare skal tage armene i vejret, når den første og bedste nyhed dukker op. Vi skal være helt sikre på, at medicinen virker, og at den er sikker at anvende,« sagde Senderovitz på et pressemøde.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.