Forkølelse, influenza eller corona? Her er forskellene på symptomerne – men pas på med selv at stille en diagnose

Langt størsteparten af smittede vil opleve symptomer som ved en forkølelse eller influenza.

Artiklens øverste billede
Flere steder er man begyndt at screene folk for feber ved grænsen. Feber er ét af de hyppigste symptomer på Covid-19. Foto: Pedro Pardo/AFP

De danske myndigheders nye strategi for at inddæmme og bremse coronavirus i Danmark betyder, at de fleste smittede ikke bliver testet for virussen. Det gør det vanskeligt at vide, om man er syg af coronavirus eller en anden virus, hvis man føler sig sløj.

På de sociale medier har der i de seneste dage spredt sig flere forskellige varianter af grafikker, som viser, hvordan man kan kende forskel på coronavirus og andre lignende sygdomme. Men sådanne grafer bør ikke fungere som sandhedsvidne, for det er ikke så enkelt at se forskel på symptomerne.

»Langt størsteparten af smittede vil opleve symptomer som ved en forkølelse eller influenza. Man vil i disse milde tilfælde ikke kunne diagnosticere korrekt uden at foretage en test,« siger Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospitals afdeling for infektionssygdomme.

På nogle af grafikkerne over symptomer kan man bl.a. se, at der ved coronavirus er større sandsynlighed for hoste og feber, mens man ikke vil være snottet og nyse. Og det kan der være noget om.

En undersøgelse fra Kina kortlagde i februar symptomerne for lidt over 1.000 smittede og fandt, at 68 pct. hostede, mens 44 pct. af de, som søgte behandling, og 89 pct. af dem, som blev indlagt, havde feber. Andre symptomer har vist sig at være meget lig influenza med træthed og ondt i kroppen. Derimod var diarré og kvalme eller opkast meget sjældent hos coronapatienterne.

Det samme studie konkluderede, at patienterne udviste »varierende grad af sygdom«. Og det er også tilfældet for de smittede herhjemme.

»Det er jo kendt fra lignende sygdomme, at sygdomsforløbene kan variere meget, og det er også tilfældet med Covid-19,« siger Lars Østergaard.

Myndighedernes anbefalinger til alle danskere er at blive hjemme og undgå kontakt med andre mennesker, hvis man føler sig syg. Og så er det i og for sig mindre vigtigt, om man har corona eller en anden smitsom sygdom, hvis man ellers er rask og har et fungerende immunforsvar, lyder vurderingen fra overlægen.

Også overlæge og forskningschef ved Nordsjællands Hospital, Thea Kølsen Fischer, der er ekspert i vira og epidemier, vurderer, at det er meget vanskeligt at stille en diagnose på baggrund af symptomer alene. Det er nemlig lige nu højsæson for flere typer af virusser, der i mange tilfælde giver de samme slags symptomer.

»Lægen vil typisk heller ikke kunne kende forskel i tilfælde, hvor symptomerne er milde, men vil kunne vurdere, om symptomerne er alvorlige nok til, at man skal behandles,« forklarer hun over for TV 2.

Covid-19 er en sygdom i familien af coronavirusser, som er kendte verden over. Denne nye type virus har fået navnet SARS-CoV-2. Der findes andre typer af coronavirus, også i Danmark, der viser sig som en form for forkølelse, forklarer Niels Høiby, der er overlæge i klinisk mikrobiologi på Rigshospitalet, på Netdoktor.dk.

»Men der, hvor denne type virus bliver alvorlig, er, når virussen går fra at påvirke de øvre luftveje, næse, svælg og bihuler, til at påvirke bronkierne og lungerne,« vurderer han.

Derfor er et af symptomerne på coronavirus, som adskiller sig fra influenza, at man også oplever åndenød, og de sundhedsfaglige eksperter er enige om, at hvis man er meget syg og får vejrtrækningsproblemer, bør man kontakte sin læge.

Sundhedsmyndighederne i Danmark råder folk til at søge læge, hvis de gennem længere tid har det meget dårligt, hvis symptomerne forværres over tid, hvis de får problemer med vejrtrækningen, samt hvis de allerede har en sygdom, der gør dem særligt udsatte for virus.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.