Sundhedsstyrelsen skifter strategi: Ikke alle corona-symptomer skal testes

Danskere, der henvender sig med svær forkølelse, feber og hoste, vil ikke nødvendigvis blive testet for coronavirus, siger direktør i Sundhedsstyrelsen. Myndighederne vil fokusere ressourcerne på de mest syge borgere.

Artiklens øverste billede
Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har ved flere lejligheder været i forreste geled, når myndighederne har kommunikeret til befolkningen om coronavirus. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Mens coronavirus i de kommende dage og uger ventes at sprede sig yderligere i Danmark, så vil du ikke nødvendigvis blive testet for virussen, selvom du henvender dig til myndighederne med f.eks. svær forkølelse, feber og hoste.

Det fortalte direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm på et pressemøde onsdag aften.

Tidligere har myndighederne testet personer med selv milde symptomer, hvis vedkommende også f.eks. har været ude at rejse, men nu skifter myndighederne strategi.

»Vi har tidligere haft det, vi kalder en inddæmningsstrategi, hvor hovedfokus har været på meget intensiv opsporing af de smittede. Vi har spurgt folk; ”hvor kommer du fra, hvilket land har du været i” og så har vi testet dem, også selvom de kun havde få symptomer,« sagde Brostrøm, der fortsatte:

»Fremover spørger vi ikke, hvor du er kommet fra, og så tester vi dig også selvom du kun har beskedne symptomer. Fremover så spørger vi; hvor syg er du«.

En læge vil over telefonen visitere dem, der har mest behov for at komme på sygehus, og de vil blive testet for coronavirus. Målet er at finde »de rigtige, håndtere dem i isolation, forhindre smitte i sygehusvæsnet og bruge vores kapacitet bedst muligt.«

»Til de øvrige, som har svær forkølelse, feber, hoste, der siger vi: bliv hjemme, du har ikke brug for at blive testet for corona, for det har ikke nogen konsekvens. Du skal blive hjemme, så vi forebygger smittespredning, det vil være vores budskab,« sagde Brostrøm.

Direktøren uddybede myndighedernes nye tilgang til test af coronavirus.

»Vi har brugt en del ressourcer på nogen, som ikke er særlig syge, og som ikke skal indlægges på sygehuset. Det har vi gjort for at kunne isolere dem, kontaktopspore og karantænesætte. Men i en situation, hvor vi ser en udvikling i Danmark med flere og flere, der er smittede i Danmark, så giver det ikke mening at spørge, ”hvor kommer du fra”, for at blive testet. Derfor skal vi skifte strategi og indsats i sundhedsvæsnet, så vi fokuserer på dem, der har allermest behov,« sagde Søren Brostrøm.

Sundhedsstyrelsen offentliggjorde de nye retningslinjer for visitation og test af coronavirus på sin hjemmeside torsdag. Her blev det gjort klart, at man vil dele patienter op i tre grupper:

Dem med et mildt forløb, som ikke har behov for behandling i sundhedssystemet, dem med et moderat alvorligt forløb, hvor der kun er tale om behov for kortvarig indlæggelse, og til sidst dem med et alvorligt forløb - hovedsagelig ældre og kronisk syge.

»For sådanne patienter vil behovet for supplerende iltbehandling øges, og mange vil opleve, at de udtrættes og derfor får behov for indlæggelse på intensivt afsnit til respiratorbehandling. Dette er naturligvis en alvorlig tilstand, men erfaringerne fra Kina viser, at størstedelen klarer sig igennem forløbet og overlever,« meddeler Sundhedsstyrelsen torsdag.

Ekspert: Fornuftigt

Jens Lundgren, klinisk professor på Københavns Universitet mener, at strategien er fornuftig.

Hospitalssektoren er blevet overdænget med spørgsmål fra bekymrede danskere i den seneste tid, konstaterer han.

»Det forstår vi godt, men det, vi skal fokusere på nu, er, hvem i befolkningen der har brug for vores hjælp - og ikke bruge tid på at tale med folk der ikke har brug for vores assistance, men som alligevel er syge af infektionen.«

Infektionens faser viser sig begyndende med symptomer fra de øvre luftveje. Man har det ubehageligt, men er ikke alvorligt syg, forklarer han. Det vil der muligvis være mange, der kommer til at opleve.

Dem, sundhedsvæsnet nu især skal have fokus på at hjælpe, er dem, der begynder at vise symptomer på lungebetændelse. Det vil sige, at det er en god idé at søge hjælp, hvis man begynder at blive kortåndet og have problemer med at få luft ned i lungerne. Et normalt menneske trækker vejret 12-16 gange i minuttet.

Blandt dem med kompliceret coronavirusfunktion, der får lungebetændelse, kan der være en overhyppighed af ældre, i forvejen svækkede og kronisk syge patienter med lunge- og hjerteproblemer.

»Det er ikke fordi alle ældre bliver syge, men risikoen for, at man får et kompliceret forløb, hvis man tilhører en af grupperne, er forøget. Derfor skal man specielt være opmærksom på det,« siger Jens Lundgren.

514 smittede

På pressemødet offentliggjorde regeringen anført af statsminister Mette Frederiksen en række nye og vidtgående tiltag, der skal begrænse udbredelsen af coronavirus i Danmark.

Sundhedsminister Magnus Heunicke oplyste, at der onsdag aften var 514 bekræftede smittede med coronavirus i Danmark.

»Men man skal gøre sig klart, at der også er et betydeligt mørketal,« sagde ministeren.

10 borgere er i i øjeblikket indlagt med coronavirus - heraf er to af dem i kritisk tilstand, oplyste ministeren.

»Vi er ved foden af epidemien. Coronavirus er sået i vores samfund,« sagde Magnus Heunicke.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen