Professor: »Virkelig nødvendigt, at alle i hele samfundet hører efter, hvad der bliver sagt nu«

Nu handler det om at reducere antallet af folk, der kommer med i corona-peaket omkring påske, siger en klinisk professor.

Artiklens øverste billede
Mette Frederiksen og Magnus Heunicke på pressemødet om de nye coronatiltag onsdag aften.

Der er i høj grad tale om rettidig omhu, når myndighederne onsdag aften drastisk har skærpet forholdsreglerne for smitte af coronavirus, siger Jens Lundgren, klinisk professor på Københavns Universitet.

Han kan ikke komme i tanke om en lignende situation i sundhedsvæsnet i nyere tid og kan kun understrege, hvor vigtigt det er at høre efter. Bevare roen, men høre efter og overveje, om man kan klare sig uden sundhedsvæsnets hjælp.

Samfundssind er afgørende, siger han, der understreger, at ikke kun risikogrupperne skal følge de forholdsregler, myndighederne melder ud.

»Vi kan ikke undgå, at der sker en smittespredning, men vi kan dæmpe mængden af folk som bliver smittet.«

Skulle man have taget disse skridt tidligere?

»Nej, det er en vurdering, som myndighederne har lavet, hvornår man skulle træde ind og gøre de her ting. Jeg har fuld tiltro til Sundhedsstyrelsens vurdering,« siger han.

Én ting er, at en del af befolkningen kan blive alvorligt syge. En anden er, at mange kan blive syge på samme tid.

»I en epidemi stiger det fra 0 til lidt, til lidt mere og så rigtig meget. På et eller andet tidspunkt når rigtig mange at blive smittet ca. på det samme tidspunkt. Det vil sige, at belastningen på sundhedssystemet formentlig i april - formentlig lige efter påske - bliver virkelig massiv. Hvis vi efterlever forholdsreglerne, kan vi forhåbentlig reducere, hvor mange der deltager i dette peak omkring påske eller lige efter. Det kommer til at have en indflydelse. Dels for dem, det går ud over, men også – hvis vi ikke efterlever forholdsreglerne – også for mennesker, der i øvrigt har brug for sundhedssystemet, som ikke kommer til at have adgang til den service, de ellers kunne forvente.«

Skal man være mere bekymret nu?

»Der har været mange, der har kontaktet os på hospitalerne, fordi de ville podes af frygt for, at de var smittet. Som Søren Brostrøm (direktør i Sundhedsstyrelsen, red.) siger, skal vi nu omlægge fokus fra at være bekymret for dem, som er smittet - men som vi forventer har en meget mildt forløb - til at fokusere på dem, som har brug for vores hjælp,« siger han.

Sundhedsvæsnet står over for en vigtig kommunikationsopgave nu, siger Jens Lundgren. Hospitalssektoren er blevet overdænget med spørgsmål fra bekymrede danskere i den seneste tid.

»Det forstår vi godt, men det, vi skal fokusere på nu, er, hvem i befolkningen der har brug for vores hjælp - og ikke bruge tid på at tale med folk der ikke har brug for vores assistance, men som alligevel er syge af infektionen.«

Infektionens faser viser sig begyndende med symptomer fra de øvre luftveje. Man har det ubehageligt, men er ikke alvorligt syg, forklarer han. Det vil der muligvis være mange, der kommer til at opleve.

Dem, sundhedsvæsnet nu især skal have fokus på at hjælpe, er dem, der begynder at vise symptomer på lungebetændelse. Det vil sige, at det kan være en god idé at søge hjælp, hvis man begynder at blive kortåndet og have problemer med at få luft ned i lungerne. Et normalt menneske trækker vejret 12-16 gange i minuttet.

Blandt dem med kompliceret coronavirusfunktion, der får lungebetændelse, kan der være en overhyppighed af ældre, i forvejen svækkede og kronisk syge patienter med lunge- og hjerteproblemer.

»Det er ikke fordi, alle ældre bliver syge, men risikoen for, at man får et kompliceret forløb, hvis man tilhører en af grupperne, er forøget. Derfor skal man specielt være opmærksom på det,« siger Jens Lundgren.

Hvor alvorlig er situationen?

»Alle, som er involveret i processen, tager det meget alvorligt. Ikke fordi vi nødvendigvis er pressede på nuværende tidspunkt, men udbruddets dynamik gør, at hvis vi ikke alle er meget nøjagtige omkring, hvad der bliver meldt ud i dag, får vi et problem om et par uger. Så det er virkelig, virkelig nødvendigt, at alle i hele samfundet hører efter, hvad er bliver sagt nu.«

Skal man undgå at kontakte sundhedsvæsnet, hvis man føler sig almindeligt influenza-sløj?

»Man skal virkelig, virkelig lytte efter i øjeblikket og prøve at opføre sig fornuftigt og med omtanke. Som sagt på pressemødet er der mange, der forventeligt bliver smittet gennem de næste par uger. Hovedparten af dem, der bliver smittet og syge, kommer til at klare sig fint, uden vi fra sundhedssystemet har behov for at hjælpe dem. Det kommer af sig selv. Men en del af de smittede får alvorlige sygdomme. Det er dem, vi som sundhedsvæsen skal fange ind, hjælpe og evt. få dem ind på hospitalet.«

»Det bliver den store udfordring nu, at vi bevarer roen, tænker os om og forstår at ”nogen måske har mere brug for hjælp end mig”, hvis vi ikke lige har det tip top.«

Er de her tiltag nok til at hjælpe?

»Det er fuldstændig op til, hvor meget vi efterlever principperne. Der er ikke nogen af os, der er immune i forvejen. Vi er dybest set modtagelige alle sammen. Hvis vi efterlever retningslinjerne, kan vi håbe på en første bølge af epidemien - den vi nu ser komme her i marts, april og maj - bliver relativt minimal. Sundhedsstyrelsen har sagt 10 pct. Men der er bestemt mange flere, der kan blive smittet hvis vi ikke passer på som samfund,« siger han.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.