Rapport viser rester af lovligt brugte svampemidler i grundvandet

Svampemidlerne kan finde vej til grundvandet i en koncentration over den tilladte grænse, viser rapporten.

Artiklens øverste billede
Svempebekæmpelse med stoffet 1,2,4-triazol bliver bl.a. brugt på danske rapsmarker. Arkivfoto

Sprøjtemidler, som bliver brugt til at bekæmpe svamp på danske afgrøder, kan havne i grundvandet - også i koncentrationer over den tilladte grænse.

Det viser en rapport, som er på vej fra det danske pesticidvarslingssystem, VAP, ifølge DR Nyheder. Det er første gang, at forskere kan kæde lovlige sprøjtemidler direkte sammen med de pesticidrester, der findes i grundvandet.

»Vi kan for første gang se et klart link mellem de svampemidler, vi bringer ud på marken på samme måde, som landmændene gør det, og den rest heraf, der bliver transporteret ned til grundvandet,« siger seniorforsker fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, GEUS, Annette E. Rosenbom til DR.

Hidtil har forklaringen på, at man finder rester af svampemidler i grundvandet, været, at pesticiderne skyldes tidligere tids brug. Men forskerne har nu fundet ud af, at også lovlig brug på markerne af stoffet 1,2,4-triazol - et stof som er hyppigt brugt på korn- og rapsmarker - kan vise sig ved rester i grundvandet.

Ifølge DTU Fødevareinstituttet skal danskerne dog endnu ikke være bekymrede for forurening af drikkevandet, for stoffet er endnu kun fundet i drikkevandet i meget sjældne tilfælde og i små mængder.

Det har siden juli 2018 været obligatorisk for vandværkerne at teste drikkevandet for 1,2,4-triazol. I marts sidste år viste en opgørelse fra GEUS, at stoffet kun blev fundet i 12 af 1.373 undersøgte indvindingsboringer, svarende til knap 1 pct. Stoffet overskred i ingen af tilfældene grænseværdien for drikkevand.

Derimod har tidligere undersøgelser af overvågningsboringer vist, at stoffet er hyppigt forekommende i grundvandet. Det har tidligere fået Danmarks Naturfredningsforening til at slå alarm og ønske et »akut forbud« mod brugen af svampemidlet tebuconazol, som indeholder 1,2,4-triazol.

»Regeringen bør sætte ind øjeblikkeligt. Vi har ikke råd til at gamble med natur, drikkevand og folkesundhed,« lød det i forbindelse med en tidligere undersøgelse fra DN's seniorrådgiver og geolog Walter Brüsch.

1,2,4-triazol anses for at være potentielt hormonforstyrrende og farligt at indtage i større mængder. Derfor indførte Miljøstyrelsen i slutningen af 2014 begrænsninger for brugen af svampemidler for at undgå, at at store koncentrationer af 1,2,4-triazol skulle ende i grundvandet.

2019's opgørelse fra GEUS viste, at stoffet  N,N-dimethylsulfamid, DMS, var det hyppigst fundne pesticid i drikkevandet. Det var til stede i 31 pct. af boringerne og overskred grænseværdien for drikkevand i 8 pct. af de undersøgte boringer.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.