Antiterrorchef: 5G-nettet kan afskære politiet fra aflytning

DF og SF kræver svar, mens justitsminister Nick Hækkerup siger, at han vil »følge udviklingen«.

Artiklens øverste billede
EU’s antiterrorchef, Gilles de Kerchove, advarer sammen med Europol om, at 5G-nettet kan afskære politiet fra at aflytte mistænkte. Foto: Burhan Ozbilici/AP Photo

Politiet risikerer at miste et afgørende værktøj i kampen mod terrorisme og alvorlig kriminalitet, når det nye 5G-mobilnetværk rulles ud i de kommende år. Sådan lyder advarslen fra EU’s antiterrorkoordinator, Gilles de Kerchove, der frygter, at politiet mister muligheden for at aflytte kriminelle.

»Vi skal sikre, at vi fortsat kan foretage lovlige aflytninger, og at de retshåndhævende myndigheder ikke mister adgang til disse data. Det vil have en negativ effekt på bekæmpelse af terrorisme og alvorlig kriminalitet,« udtaler han i et skriftligt svar til Jyllands-Posten.

Frygten hos både antiterrorchefen og det europæiske politisamarbejde, Europol, er, at en stor del af fremtidens kommunikation, hvad enten du taler, sms’er eller surfer på nettet, bliver krypteret på en ny måde og dermed utilgængelig for politiet.

Vi vil have et klart svar på, hvad planen er i Danmark.

Peter Skaarup (DF), retsordfører

Samtidig betyder 5G-teknologien, at telefoner vil koble sig på flere master på en gang. Konsekvensen er, at brudstykker af samtaler eller data vil fordele sig på forskellige netværk, hvilket gør det kompliceret at lokalisere og aflytte telefoner.

De nyeste tal fra Rigsadvokaten viser, at 3.151 personer i 2017 blev udsat for politiets aflytning af telefoner eller tapning af datatrafik. Oveni kommer et ukendt antal PET-aflytninger, og ifølge Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET og terroranalytiker hos TV 2, spiller telefonaflytning og positionsbestemmelse »en meget vigtig rolle i mange sager«, og det vil skabe »et stort problem« at mangle det redskab.

Teleanalytiker Torben Rune, der jævnligt anvendes som ekspertvidne i retssager om teledata, vurderer, at »aflytning bliver en stor udfordring«, mens sikkerhedsekspert Peter Kruse fra CSIS Security Group advarer om, at Danmark meget hurtigt skal sætte tiltag i gang for at sikre, at politiet fortsat kan overvåge og aflytte på 5G-nettet.

I et notat fra maj opfordrede Gilles de Kerchove alle EU-lande til – via lovgivning – at stille krav til teleudbydere, så de f.eks. forpligtes til at hjælpe myndighederne med at dekryptere kommunikation. I dag understreger han over for Jyllands-Posten, at myndighedernes »handling er presserende«.

Nye 5G-mobiltelefoner bliver sværere for politiet at aflytte. Foto: Mads Nissen

Rigspolitiet og justitsminister Nick Hækkerup vil kun sige, at Rigspolitiet »følger nøje med i den teknologiske udvikling«. Det er ikke nok for SF og Dansk Folkeparti:

»Vi vil have et klart svar på, hvad planen er i Danmark i forhold til de udfordringer, som politiet får med 5G-netværket. Vi skal sikre, at politiet kan aflytte og operere som i dag,« siger retsordfører Peter Skaarup (DF).

Peter Kruse tvivler på, at teleselskaberne har de nødvendige nøgler til at bryde krypteringen i 5G-kommunikationen, som EU’s antiterrorkoordinator foreslår som en af løsningerne på problemet.

»Der er ingen universel nøgle til det her, og jeg tror ikke, at teleselskaberne vil være i stand til at gøre det, som EU’s antiterrorkoordinator foreslår. Jeg ved ikke, om Gilles de Kerchove mangler teknisk indsigt, men jeg tror ikke, at teleselskaberne kommer til at have nøgler, så de kan bryde krypteringen,« siger Peter Kruse.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.