Må ikke se sin datter svømmetræne: Kønsopdelt svømning i Tingbjerg udelukker fædrene
Kun mor må deltage, når børnenes forældre inviteres til at overvære svømmetræningen i svømmehallen i den københavnske bydel.
I 2013 indførte Hovedstadens Svømmeklub kønsopdelte svømmehold for at tilgodese minoriteter. Men mens indførelsens har til hensigt at få flere piger fra minoritetsmiljøer til at svømme - så udelukker det samtidigt andre fra den kommunale svømmehal.
Således fortæller Mikkel Elsinger til Berlingske, at han ikke må se sin seksårige datter svømme, når forældre inviteres til at overvære træningen i Tingbjerg svømmehal. Invitationen gælder nemlig kun for mødrene.
Derfor kontaktede han Hovedstadens Svømmeklub, som Tingbjerg hører ind under, for at få en forklaring. Her forklarede direktør Lars Sørensen, at klubben tilpasser sig for at få flest mulige til at svømme - konkret betyder det, at man i visse københavnske bydele deler drenge og piger op på selvstændige hold.
»I den forbindelse tager vi et særligt hensyn til pigerne, når der er forældredage. Det betyder, som du har erfaret, at det kun er muligt for kvinder/piger at se på. Sådan har det været i al den tid, vi har været i Tingbjerg, det er naturligvis afstemt med mig og klubbens bestyrelse,« skrev Lars Sørensen til Mikkel Elsinger ifølge Berlingske.
Den kønsopdelte svømmetræning har umiddelbart været en succes siden dens indførelse. 420 piger og 380 drenge har ifølge Berlingske gået til svømning i Tingbjerg siden 2013.
Og det er ikke målet, som Mikkel Elsinger er utilfreds med, men det, at han på baggrund af sit køn udelukkes fra den kommunale svømmehal.
I 2016 blev kønsopdelt svømning en hed debat i Aarhus. Gellerupbadet tilbød, at kvinder hver lørdag i tre timer kunne svømme uden mænd og med gardinerne trukket for. I kølvandet Venstre på historien om, at Hovedstadens Svømmeklub modtog offentlig støtte til at udbyde kønsopdelt svømning i bydelen Tingbjerg, fremlagde Venstre i Aarhus et forslag om at forbyde kønsopdelt svømning i Aarhus.
Det fandt Venstre et politisk flertal for - kun Enhedslisten og De Radikale stemte imod - og i februar 2017 blev Aarhus Kommune den første kommune i landet til at forbyde kønsopdelt svømning i kommunens svømmehaller inden for offentlig åbningstid.
Forbuddet gælder kun i den offentlige åbningstid, dvs., at foreninger kan låne svømmehallerne for at lave kønsbestemte tilbud uden for den offentlige åbningstid.
Hovedstadens Svømmeklub planlægger at tilbyde hold i Tingbjerg, hvor både piger og drenge svømmer sammen efter sommerferien.