Sjælden flåtsygdom fundet i Danmark: Gav hund knaldrød urin

En dyrlæge på Lolland har konstateret en sjælden parasit, der kan bæres af en lige så sjælden flåt.

Artiklens øverste billede
Her ses en af de engflåter, der blev fundet på guldsjakalen i 2017. Det er en voksen hanflåt med det klassiske marmorerede rygskjold. Foto: René Bødker/DTU

En i Danmark meget sjælden flåt-parasit er blevet fundet i Danmark.

En dyrlæge på Lolland har konstateret, at en hund er blevet syg af parasitten babesia canis, der er meget sjælden i Danmark. Det skriver TV 2 Øst.

»Babesia canis var ikke det første, jeg kiggede efter, men efter en analyse blev det bekræftet, at det er det, der er tale om,« siger dyrlæge Kirsten Hobolt, der ejer Maribo Dyrehospital, til TV 2 Øst.

Den syge hund blev sendt til dyrlægen, fordi den havde knaldrød urin og 40 grader i feber. Parasitten, der forårsagede symptomerne, minder om malaria, og den kan skade både lever og nyre og i slemme tilfælde føre til døden for hunde. Ifølge en ekspert kan babesia canis dog ikke ramme mennesker.

Vi ved ikke, om engflåten er etableret i Danmark, eller om det er et resultat af den varme sommer sidste år, for vi ved, at trækfugle hvert forår bringer nogle engflåter med, og måske har de bare klaret sig rigtigt godt i varmen sidste sommer, uden at de egentlig yngler i Danmark.

René Bødker, seniorforsker

Netop flåten, der bærer parasitten, kan også vise sig at være et nybrud. For de velkendte skovflåter, der er udbredt i Danmark, kan ikke bære på parasitten babesia canis, hvorfor der sandsynligvis er tale om, at en såkaldt engflåt, der er konstateret meget få gange i Danmark tidligere, må være kommet til Lolland.

»Vi har ikke lyst til at få engflåten ind, for så bliver der flere områder i Danmark, hvor man skal være forsigtig,« siger René Bødker, der er seniorforsker ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet, til Jyllands-Posten.

Han peger på, at hvis engflåten slår rødder i Danmark, kan den føre en række andre sygdomme med sig. Han understreger samtidig, at babesia canis ikke kan smitte mennesker, og at man ikke skal være nervøs for sygdommen, medmindre man har en hund.

»Den kan ikke ramme mennesker. Vi har i forvejen to andre arter af babesia i Danmark; babesia divergens, der rammer kvæg, og babesia venatorum, som ikke går på større dyr men også findes i Tyskland og Holland. Det handler mere om, at det vil være enormt ærgerligt, hvis Danmark nu skal være et af de lande, hvor man skal passe på, når man lufter sin hund.«

Ifølge René Bødker kan engflåten, hvis den vitterligt findes i Danmark, føre andre sygdomme med sig, der kan ramme mennesker, f.eks. rickettsia raoultii, der kan gøre mennesker syge.

René Bødker har bedt om at få blodprøverne fra hunden på Lolland tilsendt for at kunne foretage sine egne analyser, ligesom han understreger, at der bliver holdt øje med engflåtens eventuelle udbredelse i Danmark.

»Vi ved ikke, om engflåten er etableret i Danmark, eller om det er et resultat af den varme sommer sidste år, for vi ved, at trækfugle hvert forår bringer nogle engflåter med, og måske har de bare klaret sig rigtigt godt i varmen sidste sommer, uden at de egentlig yngler i Danmark,« siger René Bødker.

Ifølge netportalen sundhedsplejersken.dk blev der i november 2017 fundet en engflåt på en guldsjakal, der var blevet skudt i Jylland. Engflåten lever i modsætning til skovflåten på åbne engområder, og den er bl.a. kendt fra Østeuropa.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.