Centrale og forsinkede støjberegninger om kampfly er klar

Om blot 13 dage får mange borgere i Sønderjylland et skæbnesvangert svar. Helt centrale og udskudte støjberegninger for Danmarks nye og mere larmende F-35-kampfly er klar. Støjberegningerne er afgørende for, hvem der kan få støjsikring eller kompensation, hvis deres huse bliver ubeboelige pga. larm.

Artiklens øverste billede
Centrale støjberegninger om F-35-kampflyet offentliggøres på et borgermøde den 11. april. Her ses beboere ved et tidligere borgermøde på Flyvestation Skrydstrup. Foto: Joachim Ladefoged

Hundredvis af borgere får nu de første afgørende svar på, hvordan deres fremtid er i området omkring Flyvestation Skrydstrup.

Resultatet af helt centrale og længe ventede støjberegninger for Danmarks nye og mere larmende F-35-kampfly er klar og vil blive offentliggjort om knap to uger på et stort borgermøde i Vojens Hallerne, oplyser Forsvarsministeriet i en mail til Jyllands-Posten.

»Forsvarsministeriet vil på et borgermøde den 11. april 2019 fremlægge resultatet af flystøjsberegningerne og de forudsætninger, som beregningerne bygger på,« skriver ministeriet.

De afgørende støjberegninger er flere gange blevet udskudt, og de skulle have været offentliggjort allerede sidste år. Ifølge eksperter og regeringen selv er beregningerne altafgørende for den kompensationsmodel, der skal bestemme, om borgerne i området f.eks. vil blive tilbudt at blive frikøbt fra deres huse, fordi det vil være umuligt at leve i flystøjen, og om boliger skal støjsikres.

Forsvarsministeriet har i månedsvis arbejdet på at få støjberegningerne på plads i et komplekst puslespil, hvor ministeriet har forsøgt at finde en balance mellem flyvesikkerhed, operative behov og flystøj.

Vi forventer også, at ministeriet samtidig fremlægger en kompensationsmodel, så vi kan komme videre med arbejdet med at sikre de borgere, der har levet i uvished.

Agnes Rosenlund, formand, Foreningen for Flyvestation Skrydstrups Naboer

Kompensation til borgere

Formanden for Foreningen for Flyvestations Skrydstrups Naboer, Agnes Rosenlund, er glad for, at Forsvarsministeriet endelig er færdig med de afgørende støjberegninger.

»Det her er vigtigt for rigtig mange mennesker hernede. Beregningerne vil give indikation på, hvor mange borgere der enten skal kompenseres på grund af støj fra det ny kampfly eller have støjisoleret deres huse. Vi forventer også, at ministeriet samtidig fremlægger en kompensationsmodel, så vi kan komme videre med arbejdet med at sikre de borgere, der har levet i uvished om deres fremtid i rigtig lang tid,« siger hun.
 

Men ifølge koncernstyringsdirektør Per Pugholm fra Forsvarsministeriet vil der stadig gå nogle måneder, før en kompensationsmodel ligger klar for de mange boliger i området omkring flyvepladsen. 

»Vi mangler nemlig fortsat rapporten, der skal kvalitetssikre støjberegningerne, og før den er på plads, kan vi ikke fremlægge den endelige kompensationsmodel,« siger han. 

Tidligere har Jyllands-Posten bl.a. afdækket, hvordan der var problemer i USA med at få valideret regeringens støjberegninger for, hvor støjsvagt F-35-kampflyet kan flyve, fordi forudsætningerne i beregningerne var for optimistiske. Og ministeriet har været tvunget til at foretage genberegninger af F-35-flyets støj.

Af samme grund blev regeringen nødt til at skrotte de oprindelige støjberegninger.

Men den oplysning blev først meldt ud, efter at Folketingets Finansudvalg havde besluttet at købe det mere larmende kampfly.

Jyllands-Posten har også afsløret, at regeringen i over to år tilbageholdt en rapport med kritiske oplysninger over for Folketinget, der viste, at det nye F-35-kampfly kom til at støje over støjgrænserne i flere beboede områder i Sønderjylland.

Det skete, til trods for at den daværende forsvarsminister, Peter Christensen (V), den 23. maj 2015 oplyste, at der ikke ligesom i Norge ville være behov for støjsikring eller ekspropriation af boliger pga. det nye kampfly.

Advokat skal hjælpe

Formanden for Foreningen for Flyvestation Skrydstrup, Agnes Rosenlund, siger da også, at borgerne nu kritisk vil gennemgå støjberegningerne, når de er blevet fremlagt.

»Hvis de stikker for meget af i forhold til de beregninger, vi kender fra andre lignende flybaser i udlandet, så vil vi selvfølgelig stille spørgsmål til ministeriet,« siger hun.

Her ses Danmarks kommende F-35 kampfly Foto: Zuma Press

Samtidig forklarer Agnes Rosenlund, at borgerne har kontakt med en advokat, der vil hjælpe dem med at gennemgå de fremtidige sager om kompensation i området omkring flybasen for Danmarks ny og mere støjende kampfly.

Tvunget til genberegning

Koncernstyringschef i Forsvarsministeriet Per Pugholm Olsen har tidligere oplyst til Jyllands-Posten, at forsinkelsen af støjberegningerne bl.a. skyldes, at ministeriet har været nødt til at foretage »en samlet genberegning af F-35-flystøjsberegningerne«, fordi en af de anvendte flyveprofiler ikke fungerede i en såkaldt simulatortest i USA.

Tidligere måtte regeringen efter Jyllands-Postens afdækning udskyde kampflyprojektet på grund af terminalstøj fra kampflyet. Det resulterede i en ekstraregning på over en kvart mia. kr. og en forsinkelse på et år. De første af de 27 nye F-35-fly lander først i Danmark i 2023. De skal erstatte F-16-kampflyene.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.