Et mere sikkert sundhedskort er på vej

Det gule plastickort er for usikkert og dyrt. Nu vil sundhedsministeren gøre det digitalt.

Artiklens øverste billede
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er klar til at skifte det gamle sundhedskort af plastic ud med et digitalt kort på mobiltelefonen. Foto: Claus Thorsted

Hvis du taber det gule sundhedskort gå gaden, har du samtidig udleveret navn, adresse og cpr-nummer til dem, der finder kortet. Ryger nøglerne også ud på asfalten i samme ombæring, har du nærmest inviteret til ubudent besøg derhjemme.

Eksemplet er sundhedsminister Ellen Trane Nørbys (V), og hun bruger det til at illustrere behovet for en modernisering af det velkendte, gule sundhedskort.

»Det har overrasket mig ganske meget, at der hvert år udstedes 1,7 mio. nye sundhedskort. At trykke så mange nye plastickort tyder på et stort ressourcespild, når det kan erstattes af et digitalt kort, som du har på mobilen,« siger ministeren, som bakkes op af en analyse af de digitale muligheder, som ministeriet har bestilt hos it-virksomheden Lakeside A/S.

Analysen fastslår, at kortet kan moderniseres til en relativ overkommelig pris på ca. 35 mio. kr. og være det første skridt mod et digitalt, nationalt id-kort, hvis der er stemning for og økonomi til det på et senere tidspunkt.

Det gamle kort bevares

»I første omgang mener jeg, at vi skal plukke de frugter, som hænger lavest. For unge mennesker er mobilen en forlængelse af deres arm, og de bruger mere Mobilepay, end de svinger dankortet. De undrer sig formentlig over, at de skal have et gammeldags plastickort op af lommen for at komme til lægen,« siger hun, der samtidig vil holde det fysiske kort i live i en overgangsperiode.

»Der er helt sikkert også en gruppe, som er mest tryg ved at have et fysiske kort i hånden,« siger Ellen Trane Nørby.

Det gule sundhedskort bruges ikke alene ved lægebesøg, men fungerer også som lånerkort på en lang række biblioteker, ligesom det ofte bruges som id-kort – f.eks. hvis man skal dokumentere sin alder ved køb af tobak og alkohol. Men selv om der ikke er tal for omfanget af misbruget, er sundhedsministeren ikke i tvivl om, at det er ret udbredt.Det nuværende sundhedskort rummer både cpr-nummer, navn og adresse, og det er ikke sikkert nok, mener sundhedsministeren.

»Der er jo ikke billede på kortet, og de personfølsomme data som cpr-nummer og adresse er fuldt tilgængelige. Det betyder, at det er let at bruge en andens kort,« siger hun, der mener, at et nyt digitalt kort stemmer bedre overens med det mere overordnede sigte om at passe bedre på borgernes personlige oplysninger.

Ministeren kan ikke selv beslutte at skrotte plastickortet, for det skal forhandles på plads med regioner og kommuner – formentlig kommer det allerede på forhandlingsbordet ved økonomiforhandlingerne til sommer.

En åben dør

Det bliver næppe svært at komme overens med Danske Regioner, hvor Karin Friis Bach (R), formand for sundhedsudvalget, siger, at »ministeren slår en åben dør ind«. At bestille en analyserapport af mulighederne for at modernisere sundhedskortet er således aftalt mellem Sundhedsministeriet og Danske Regioner.

»Vi bakker op og kan se mange fordele ved at gøre det mere sikkert og faktisk også nemmere for borgerne med et digitalt sundhedskort,« siger hun, der vurderer, at et nyt digitalt kort kan være i funktion »en relativt kort periode, efter det er vedtaget«.

I kommuneforeningen kender man ikke analyserapporten, men direktør Kristian Heunicke tager positivt imod idéen – dog med den tilføjelse, at ikke alle borgere er lige langt fremme i skoene rent digitalt.

»Det lyder spændende med et moderne sundhedskort, og hvordan det konkret kan udformes, går KL gerne i dialog med ministeriet om. Digitaliseringen giver os mange muligheder for at levere en bedre service til borgerne, men det er naturligvis altid vigtigt at have for øje, at vi ikke glemmer nogen på perronen,« siger direktøren.

Danske Patienter ser ikke umiddelbart nogen sundhedsmæssige aspekter ved at skifte det gamle plastickort ud med en digital løsning.

Et sundhedskort udstedes til alle nyfødte og skiftes ikke alene ud i tilfælde af tyveri. Også når en borger flytter eller skifter læge, skal der et nyt kort til. Disse skift vil ifølge ministeren blive både lettere og billigere med et digitalt kort.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.