Ombudsmanden kræver nye svar fra Støjberg efter afsløring af hemmeligholdt mail

Sagen om udlændingeminister Inger Støjbergs ulovlige ordre om at adskille unge asylpar på danske asylcentre tager en ny drejning. Samråd og mulig undersøgelse på vej.

Artiklens øverste billede
Udlændingeminister Inger Støjberg (V) afviser, at hun har givet sit embedsværk ordre om at bryde loven. Arkivfoto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix

Folketingets Ombudsmand kræver nu yderligere svar fra udlændingeminister Inger Støjberg (V) og hendes ministerium i den langstrakte sag om ulovlig tvangsadskillelse af mindreårige asylpar på danske asylcentre.

Det sker efter, at Information har kunnet fremlægge en hidtil hemmeligholdt mail fra Udlændingestyrelsens daværende direktør, Henrik Grunnet, som ifølge eksperter svækker Støjbergs hidtidige forklaring.

Mailen er sendt kort efter et møde mellem direktøren, Inger Støjberg og ledende embedsmænd i ministeriet umiddelbart før, at ministeriet gik ud med ordren om at unge asylpar skulle adskilles på danske asylcentre.

Det var den 10. februar 2016, at Støjberg udsendte en pressemeddelelse om, at ingen asylsøgere under 18 år fremover måtte indkvarteres på centrene sammen med en ældre ægtefælle eller samlever. Pressemeddelelsen blev samtidig sendt som en instruks til Udlændingestyrelsen.

Ombudsmanden konkluderede senere, at instruksen var ulovlig ifølge både dansk lov og internationale konventioner, fordi den var »undtagelsesfri« og »kategorisk« og medførte en »betydelig risiko« for, at der blev foretaget forkerte afgørelser, når parrene skulle skilles ad. Loven kræver nemlig, at der foretages en individuel vurdering af hver enkelt sag.

Mundtlig besked aldrig nedskrevet

Støjberg har gentagne gange hævdet, at der blev givet en mundtlig besked til Udlændingestyrelsen om, at der selvfølgelig skulle gøres undtagelser, sådan som loven kræver.

Men den mundtlige besked er aldrig blevet skrevet ned noget sted. Derfor er de nye oplysninger om, hvordan direktøren for Udlændingestyrelsen på selve dagen for ordren opfattede Støjbergs instruks, interessante.

I mailudvekslingen, som Information har offentliggjort, skrev en pressemedarbejder i Udlændingeministeriet indledningsvist til direktør Henrik Grunnet under emnefeltet »Støjberg: INGEN barnebrude må bo med ægtefælle«:

»UIBM (Udlændinge, Integrations- og Boligministeriet, red.) har varslet, at ministeren går ud kl. 14.30 i en pressemeddelelse samt redegørelse om de såkaldte barnebrude. Budskabet er efter det oplyste, at ingen mindreårige under 18 må bo sammen med deres ægtefælle.«

Henrik Grunnet svarede bekræftende samme dag, den 10. februar 2016:

»Ja. Mødet jeg var til i ministeriet efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen − uanset Børnekonventionen, når parret har et fælles barn.«

Mailen er ikke blevet udleveret til Ombudsmanden, selvom han flere gange har bedt ministeriet om at få overdraget alt relevant materiale til sin undersøgelse af sagen.

I et svar til Folketinget har Støjberg tidligere oplyst, at Udlændingestyrelsen blev opmærksom på mailen i juni 2017, men at den ifølge styrelsen ikke indeholdt »oplysninger om, hvad det nærmere indhold af disse drøftelser (på mødet, red.) var.«

Nu har ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i et brev bedt Udlændinge- og Integrationsministeriet krævet svar på en række spørgsmål om sagen. For det første ønsker han belyst, om de beskrevne mails er ægte. Og derudover, om de nye informationer giver »anledning til yderligere bemærkninger« i forhold til ministeriets tidligere forklaringer.

Han spørger også, om han kan gå ud fra, at han − ud over den manglende mailudveksling − har fået udleveret alle relevante akter fra ministeriet. Og endelig gør han opmærksom på, at ministeriet ifølge loven har pligt til at give Ombudsmanden de oplysninger, han beder om.

Uvildig undersøgelse kan være på vej

Udviklingen i sagen får nu en samlet opposition til at indkalde Inger Støjberg til et nyt samråd, det sjette i rækken. Samtidig luftes muligheden for en uvildig undersøgelse af hele forløbet, hvis magten skifter ved det kommende valg.

Oppositionen efterlyste allerede i 2017 en sådan undersøgelse, hvor embedsværket kunne forklare sig.

»Det handler om at undersøge det juridiske grundlag og om ministeren har handlet ulovligt,« siger Socialdemokratiets udlændingeordfører Mattias Tesfaye i dag og tilføjer:

»Jeg mener, at det er skadeligt for folkestyret, at dokumenterne skal lækkes og trækkes ud af ministeriet, og det øger kun min mistanke om, at ministeren ikke har fortalt os sandheden.«

Alternativets udlændingeordfører, Carolina Magdalene Maier, mener, at Støjberg bør gå af:

»Det er stærkt, stærkt belastende for hende, at Udlændingestyrelsens daværende direktør skriver, som han gør i den mail. Jeg mener, at det her burde føre til, at ministeren går af. Hun har løjet for Folketinget,« siger hun og lægger dermed til grund, at Henrik Grunnets opfattelse af Støjbergs ordre på mødet er den korrekte.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) er ikke uvant med at blive kaldt i samråd, og nu varsler oppositionen endnu et af slagsen i sagen om instruksen om barnebrude på danske asylcentre. Foto: Miriam Dalsgaard

»Hvorfor skulle han lyve i en mail? Hun har langt mere grund til at lyve, fordi hun skal redde sig selv,« siger Carolina Magdalene Maier.

Inger Støjberg vil ikke stille op til et interview, men har sendt denne skriftlige kommentar til Jyllands-Posten:

»Jeg kan fuldstændig afvise, at jeg over for mit embedsværk skulle have sagt, at man i forvaltningen af barnebrudssagerne skal se stort på Danmarks internationale forpligtelser. Indholdet i mailen må derfor stå for den tidligere direktørs egen regning.«

Jeg kan fuldstændig afvise, at jeg over for mit embedsværk skulle have sagt, at man i forvaltningen af barnebrudssagerne skal se stort på Danmarks internationale forpligtelser. Indholdet i mailen må derfor stå for den tidligere direktørs egen regning.

Inger Støjberg (V), udlændingeminister

Desuden har hun erkendt, at der i mindst to og en halv måned i begyndelsen af 2016 blev administreret i strid med loven som følge af hendes instruks.

På tidspunktet for instruksen, var der identificeret 27 mindreårige asylsøgere med ældre ægtefæller eller samlevere. I alt blev 17 par adskilt uden partshøring.

Ude på asylcentrene førte tvangsadskillelserne til flere protester fra de berørte par, og i én af sagerne forsøgte en ung pige at begå selvmord.

Udlændingeministeriet skriver i en kommentar om Ombudsmandens henvendelse, at »Ombudsmanden har nu stillet en række spørgsmål, og dem vil ministeriet naturligvis besvare.«

Svarene skal foreligge senest 1. marts.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.