Annonce
Indland

Mange skoler indfører forbud mod mobiltelefoner

Hovedparten af skolerne har indført en mobilpolitik, viser en stikprøve. Mange indsamler endda elevernes telefoner.

Carla Moeskjær Møller afleverer sammen med sine kammerater i 6. klasse på Halgård Skole i Holstebro deres mobiltelefoner om morgenen. Om eftermiddagen får de dem udleveret igen. Foto: Brian Karmark

På næsten hver fjerde folkeskole, der i en stikprøveundersøgelse har svaret på spørgsmål om deres mobilpolitik, skal eleverne aflevere deres mobiltelefon om morgenen. Først når skoledagen er slut, får de telefonen igen.

På fri- og privatskolerne er andelen højere. Her er det næsten hver tredje skole, der fortæller, at eleverne skal aflevere telefonen.

Mobiltelefonen kan være så styrende i samfundet, at det er godt at have nogle mobilfrie rum, hvor man har fokus på andre ting.
Peter Fogde Mikkelsen, skoleleder, Halgård Skole

På en af de folkeskoler, Halgård Skole i Holstebro, der har indført mobilfri skoledag, er skoleleder Peter Fogde Mikkelsen ikke i tvivl om, at mobilforbuddet har skabt en mere rolig skole.

»Mobiltelefonen kan være så styrende i samfundet, at det er godt at have nogle mobilfrie rum, hvor man har fokus på andre ting. Især hos vores ældste elever fylder telefonen rigtig meget i samværet,« siger skoleleder Peter Fogde Mikkelsen, Halgård Skole.

Undersøgelsen fra Undervisningsministeriet, som bygger på data fra VIA University College viser også, at 86 pct. af folkeskolerne i undersøgelsen har udarbejdet en politik for elevernes brug af mobiltelefon. For fri- og privatskolerne drejer det sig om 95 pct.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er overrasket, men glæder sig over, at så mange skoler har en mobilpolitik. Hun synes ikke, at det er for skrapt, når hver fjerde skole indsamler elevernes mobiltelefoner.

»Det er ekstremt forstyrrende for eleverne både i forhold til undervisningen og deres sociale liv, hvis de hele tiden skal være på mobiltelefonen. Så har man jo alle døgnets andre timer til at gå på Snapchat, hvis det er det, som man har lyst til,« siger Merete Riisager.

Lektor Jesper Tække, ekspert i sociale medier og undervisning på Aarhus Universitet, mener derimod, at skolerne er gået alt for langt i deres forbudspolitik. Han mener, at et forbud mod brugen af mobiltelefon i skolen kan medføre store problemer både fagligt og socialt.

»Hvis man ikke lærer at håndtere mobiltelefonen, men også at beherske sig i forhold til den, i skolen, så er der ikke rigtigt noget sted, hvor man kan lære det,« siger han.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Viden
Professor advarer: "Big Data" kan føre til forkerte behandlinger
Mere sundhedsdata har et kæmpe potentiale for behandlinger. Men udviklingen kan paradoksalt nok øge mængden af fejldiagnosticeringer, advarer statistiker. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her