Annonce
Indland

Fem gange så meget forurenet drikkevand fundet på et år

95 gange blev der i 2017 sendt vand ud til forbrugerne med et for højt indhold af pesticidrester.

Martin Zakora/ POLFOTO

Rent vand i hanen står højt blandt de ting, vi lægger vægt på i Danmark.

Og derfor er det meget alvorligt, at der 95 gange blev sendt drikkevand ud til forbrugerne med et for højt indhold af pesticidrester sidste år.

Det siger geolog ved Danmarks Naturfredningsforening Walter Brüsch.

- Det er yderst alvorligt. Både for vandværkerne og dem, der aftapper vandet, altså os forbrugere. Fordi vi kender simpelthen ikke alle de stoffer, der er fundet i grundvandet endnu, siger han.

Tallene fremgår af et svar, som miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) har givet til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg fredag.

Svaret bygger på en opgørelse, som GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - har lavet.

Opgørelsen viser, at vandværkerne i 95 tilfælde fandt, at koncentrationen af pesticidrester i vandet var for højt. Til sammenligning skete det kun i 17 tilfælde i 2016.

I 76 ud af 95 tilfælde var det nedbrydningsprodukter fra sprøjtemidlet chloridazon, der var årsag til den høje koncentration af pesticid.

Chloridazon blev ellers forbudt i 1996, efter at det primært var blevet brugt på roemarker fra 1960'erne og frem til begyndelsen af 1980'erne.

- Det, at vi ikke kender alle de her sprøjtemidler, viser jo, at den måde, vi har godkendt pesticider i Danmark, har slået fejl. Ganske enkelt, siger Walter Brüsch.

Derfor opfordrer han til, at politikerne en gang for alle kommer problemet til livs.

- Det nytter ikke noget, at vi bliver ved med at fortsætte ad den vej, som vi har gjort i mange år. Nu er vi nødt til at gå ud og beskytte de områder, hvor grundvandet dannes.

Fundet af pesticidrester fra sprøjtemidlet chloridazon får også miljøordfører Christian Rabjerg Madsen (S) til at kræve stop for brug af sprøjtegifte tæt på drikkevandsboringer.

Han har på den baggrund besluttet at kalde miljø- og fødevareministeren i samråd.

- Det er rystende, at vi ser så mange sager, hvor drikkevand er sendt ud til forbrugerne med for meget sprøjtegift i vandet. Og det er klart, at det skal vi have bremset, siger han.

/ritzau/

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Aarhus Ø skal ende med et rundt 0

Den samlede økonomi for Aarhus Ø skal ende i balance, og derfor vil en justering af Lighthouse-projektet kræve andre indtægter. Det fortæller kommunens budgetchef, der her giver en status på økonomien på Aarhus Ø.

JP mener: Husk at tale med djævlen

Hvis man kun hører sig selv og sine ligesindede, bliver man dummere og dummere for hver dag, der går.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Guide til ski i Grønland: Her er der skisæson både sommer og vinter
Skimæssigt kan Grønland næppe konkurrere med Norge eller Alperne, hvis man foretrækker gode anlæg, store løjper og barer med afterskiing. Til gengæld er naturen i Grønland vildere, og bjergene en stor udfordring. Vi viser vej til fire store skioplevelser. 
Se flere
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere
Rådmand om budget på ældreområdet: »Jeg kan ikke få armene ned«​
I følge rådmand for Sundhed og Omsorg, Jette Skive (DF), har man ikke skullet sluge de helt store kameler på ældreområdet i kommunens budgetforlig for 2019, i betragtning af hvad man var blevet stillet i udsigt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her