Elever skal bo på erhvervsskoler på landet

Erhvervsskoler håber, at de med flere skolehjem kan blive et godt alternativ til efterskoler.

Artiklens øverste billede
Mange erhvervsskoler er fusioneret i de senere år. Nu skal de have bedre mulighed for at udvikle sig ved at kunne tilbyde, at eleverne bor på skolen. Foto: Brian Karmark

Det skal være mere attraktivt for unge at flytte til erhvervsskoler, der ligger i tyndt befolkede områder. Derfor foreslår regeringen i et erhvervsskoleudspil, der præsenteres på torsdag, at der afsættes penge til erhvervsskoler, som ønsker at bygge boliger til deres elever.

Det skal gøre det muligt at opretholde flere tilbud om uddannelser og skabe en større mobilitet blandt de unge - både til gavn for deres uddannelse og lokalsamfundene.

Det er klart, at man ikke kan nøjes med de skolehjem, som man har. Man er nødt til at brede det ud, og derfor vil det betyde nybyggeri.

Anni Matthiesen (v), undervisningsordfører

»Vi ønsker at understøtte mobiliteten blandt de unge og understøtte uddannelsestilbuddene i de tyndt befolkede områder. Samtidig vil vi give erhvervsskolerne i de tyndt befolkede områder mulighed for at tiltrække elever fra et større opland. Det kan være en vej til at fastholde stærke uddannelsesmiljøer af høj kvalitet i hele landet,« siger undervisningsordfører Anni Matthiesen (V).

Der skal bygges

Det er endnu ikke sat tal på, hvor mange skolehjem, der skal bygges, og hvor mange penge, der skal sættes af til projektet, erfarer Jyllands-Posten.

»Men det er klart, at man ikke kan nøjes med de skolehjem, som man har. Man er nødt til at brede det ud, og derfor vil det betyde nybyggeri,« siger Anni Matthiesen.

Også Socialdemokratiet støtter udspillet om flere skolehjem.

»Vi skal styrke uddannelserne, især så der bliver et fintmasket net af uddannelserne i landdistrikterne. Det her er én måde at fastholde unge i en ungdomsuddannelse,« siger Annette Lind (S), undervisningsordfører.

Markant faldende elevtal

Erhvervsskolerne har i mange år lidt økonomisk og haft et markant faldende elevtal. Det er ikke godt, for i løbet af få år vil der mangle tusindvis af faglærte arbejdere i Danmark. Mens industrien allerede nu oplever problemer med flaskehalse og mangel på arbejdskraft, søger langt de fleste unge ind på gymnasiet.

Der findes allerede en række skolehjem tilknyttet erhvervsskoler, men de er beregnet til dem, som har en bopæl, der ikke ligger nærmere en anden erhvervsskole.

Forslaget følger en analyse fra Rambøll/Qvartz, som konkluderer, at etablering af skolehjem kan understøtte et godt socialt ungemiljø. Muligheden for at bo på skolen kan både tiltrække elever til skolen og være med til at fastholde elever i deres uddannelse.

Mange unge har fået længere til en erhvervsuddannelse sammenlignet med tidligere. Siden år 2000 er der sket 53 fusioner og sammenlægninger af erhvervsskoler på grund af faldende elevtal og skolers skrantende økonomi. Samtidig har det været svært at opretholde gode uddannelsestilbud på alle skoler, når de er blevet for små.

Alternativ til efterskoler

Lars Kunov, direktør i Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, er derfor positiv over for forslaget, og han mener, at skolehjemmene kan blive et godt alternativ til f.eks. at tage et ophold på en efterskole. Han mener dog, at disse muligheder ikke kun skal gælde yderområderne.

»Hvis vi skal opretholde en kvalitet i uddannelserne, så kan det ikke nytte noget, at man barer smører uddannelserne tyndt ud over landet. Derfor skal man styrke mobiliteten, så de unge kan komme derhen, hvor uddannelserne er. Ellers bliver holdene for små,« siger Lars Kunov.

Regeringsudspillet, der blev lanceret af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og som præsenteres torsdag, vil indeholde en række andre forslag til, hvordan søgningen mod erhvervsskolerne kan øges.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.