Annonce
Indland

Arriva genkender ikke Støjbergs bekymring: Har aldrig haft problemer med muslimske chauffører under ramadanen

»Vi forsøger ikke at løse et problem, som ikke er der,« lyder det fra busselskabet Arriva efter Inger Støjbergs ramadan-påstand. Også 3F ryster på hovedet.

Udlændinge- og integrationsminister på bustur på havnen i Esbjerg sammen med resten af regeringen. Foto: Benjamin Nørskov

Der er ingen grund til at være bekymret for at sætte sig ind i en bus med en fastende chauffør bag rattet.

Sådan lyder det fra bus- og togselskabet Arriva, efter udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg mandag slår til lyd for, at fastende muslimer bør tage ferie fra deres job under den muslimske fastemåned, ramadanen, som netop er begyndt.

Vi har aldrig haft nogen problemer eller ulykker, som relaterer sig til chauffører, der faster.
Pia Hammershøy Splittorff, Arriva
Ifølge Støjberg kan det nemlig ligefrem være farligt for samfundet, at muslimerne hverken spiser eller drikker fra daggry til solnedgang. Hun nævner specifikt buschauffører:

»Det kan helt lavpraktisk være farligt for os alle, hvis buschaufføren hverken spiser eller drikker i løbet af en hel dag, ligesom man selvsagt ikke yder og præsterer nær det samme på fabrikken eller på sygehuset, hvis man gennem en hel måned ikke spiser og drikker i alle døgnets lyse timer,« skriver Støjberg i et debatindlæg i mandagens BT.

Støjberg opfordrer muslimer til at holde ferie i ramadanen

Men hos Arriva kan man slet ikke genkende billedet af, at chauffører er til fare for trafikken under ramadanen:

»Vi har aldrig haft nogen problemer eller ulykker, som relaterer sig til chauffører, der faster,« siger kommunikationschef Pia Hammershøy Splittorff.

Arriva har omkring 3.500 buschauffører ansat på landsplan, og cirka en tredjedel har anden etnisk baggrund end dansk. Præcis hvor mange, der er praktiserende muslimer, er der ikke tal på. Men lokalt håndterer chaufførerne det fint selv, hvis nogle har lyst til at bytte vagter under ramadanen, fortæller kommunikationschefen. Typisk vil etnisk danske chauffører gerne have fri i julen, og disse vagter står muslimske kolleger som regel klar til at udfylde, forklarer hun.

»Vi forsøger ikke at løse et problem, som ikke er der. Og vi oplever som sagt ikke, at der er noget praktisk problem i ramadanperioden,« siger Pia Hammershøy Splittorff.

Hun understreger, at Arriva ikke har nogen politisk agenda i forhold til Støjbergs udmelding:

»Vi forholder os ikke politisk til sagen, vi kan bare konstatere, at fra vores side af bordet, så fungerer det fint og i al fordragelighed.«

DF om ramadanudmelding: Hvis muslimer ikke kan passe deres arbejde, skal de ikke have ferie - de skal fyres

Heller ikke hos buschaufførernes fagforening 3F har man nogensinde oplevet problemer med, at muslimske medlemmer ikke har kunnet passe deres arbejde under ramadanen.

»Den udmelding er fuldstændig hen i vejret. I København alene tror jeg, at 50 procent af alle buschauffører er af anden etnisk herkomst, og vi har aldrig hørt om et eneste tilfælde, hvor fasten har været et problem,« siger formand for transportgruppen i 3F, Jan Villadsen, til Jyllands-Posten.

I år løber ramadanen fra 15. maj til 14. juni, hvorefter fasteperiodens afslutning fejres med Eid-festen. Ældre, børn, syge, gravide, sportsfolk og rejsende behøver ikke faste under ramadanen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den

Karen Lyager
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer.
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Æresoprejsning til agurken: Så forbløffende sund er den
Ja, agurken består mest af vand. Men de sidste 5 pct. er spækket med supersunde stoffer, som de fleste af os har hårdt brug for. Ikke mindst i en varm sommer. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her