Rammes dit barn af en storkonflikt? Sådan er reglerne
Se her, hvordan du er stillet, hvis dit barns skole eller daginstitution bliver ramt af storkonflikt.
Der er ikke meget hjælp at hente, hvis ens børn bliver sendt hjem fra daginstitution eller skole ved en eventuel storkonflikt.
Det er den korte besked fra juraprofessor Ole Hasselbalch fra Aarhus Universitet.
»Der er ikke nogen regler for denne situation,« siger han.
Er der tale om en akut, livstruende situation, er det en anden sag.
»Som udgangspunkt må du ikke efterlade nogen i en hjælpeløs tilstand, det fremgår af straffeloven. Så længe det er akut nødvendigt, kan man blive væk, uden at man kan bortvises af den grund. Men det er jo ikke det praktiske, det praktiske er, at man bliver nødt til at finde en løsning med sin arbejdsgiver.«
Han understreger, at det ikke gør nogen forskel om ens børn mangler pasning pga. en strejke eller en lockout.
»I udgangspunktet er man forpligtet til at udføre sit arbejde og hvis man er nødt til tage fri, har man i hvert fald ikke krav på løn.«
Men har man så krav på at få fri uden løn?
»Det har man kun på det grundlag, straffeloven tilsiger, og det er den akutte, livsreddende nødvendighed. Så man bliver nødt til at få fat i familie, naboer og venner eller lave en aftale med arbejdsgiveren. Nogle arbejdsgivere laver jo pasningsordninger, og man kan jo også eventuelt i fællesskab finde ud af at lave en pasningsorden. Men i det væsentlige er det overladt til det private initiativ på på det lokale plan.«
Ved lærerlockouten i 2013 tilbød flere private virksomheder en pasningsordning, eller gav medarbejderne mulighed for at arbejde hjemmefra.
En anden mulighed er at bruge sin ferie på pasningen, hvis man overhovedet har noget ferie tilbage og kan få lov at afholde den.
Kl. 11 holder innovationsminister Sophie Løhde (V) pressemøde om overenskomstforhandlingerne, og senere onsdag ventes både Danske Regioner og KL at melde ud, om de agter at lockoute de ansatte i regioner og kommuner.