Annonce
Indland

»Dommen er en bombe under hele systemet med patienterstatning«

Danske Patienter, Kræftens Bekæmpelse, advokater og læger er rystede over en ny principiel landsretsdom, som giver en brystkræftramt kvinde, der var for sent indkaldt til mammografi, afslag på erstatning – begrundelsen for afslaget var manglende ressourcer i regionen.

Karin Mygdal fik som 56-årig konstateret brystkræft og senere fandt hun ud af, at hun var blevet for sent indkaldt til screening. En landsretsdom har fastslået, at hun ikke er berettiget til erstatning. Nu havener sagen i Højesteret. Foto: Gregers Tycho

Alle kvinder mellem 50 og 69 år har en lovfæstet ret til at blive undersøgt for brystkræft hvert andet år, men alene siden midten af 2014 er danske kvinder som bl.a. Karin Mygdal i mere end 140.000 tilfælde blevet indkaldt for sent til mammografi.

Helt slemt har det i årevis stået til i Region Hovedstaden, hvor mere end halvdelen af alle er blevet indkaldt for sent. Men Region Hovedstaden slipper for at betale erstatning til for sent indkaldte kvinder, som viser sig at have brystkræft, har en landsretsdom netop fastslået i en principiel sag.

Dommen er en katastrofal udhulning af patienternes rettigheder.
Leif Vestergaard Pedersen, adm. direktør, Kræftens Bekæmpelse

Landsretten har godtaget regionens forklaring om, at forsinkelsen skyldes mangel på ressourcer. Og så er regionen ikke erstatningsansvarlig, fastslår dommen, der følger afgørelser i Patienterstatningen og Ankenævnet for Patienterstatning.

»En katastrofal udhulning af patienternes rettigheder og en bombe under erstatningssystemet«, lyder reaktionen fra Kræftens Bekæmpelses adm. direktør, Leif Vestergaard Pedersen, mens direktør i Danske Patienter Morten Freil kalder situationen »fuldkomment urimelig«.

I lighed med kvindens advokat kritiserer de, at regionens ressourceargument bliver godtaget, uden at kvindens sag reelt bliver prøvet. Samtidig frygter de, at argumentet vil brede sig til andre regioner og patientskadesager.

»Kvindernes ret til brystkræftscreening hvert andet år er ligefrem skrevet ind i sundhedsloven, og Folketinget har bevilget regionerne penge til at gennemføre undersøgelserne. Hvis regionen kan bruge ressourceargumentet i denne sag, kan det bruges i alle sager,« siger Leif Vestergaard Pedersen.

Hos Region Hovedstaden beklager koncerndirektør Svend Hartling de massive forsinkelser, som ifølge ham skyldes økonomi og mangel på personale, da langt flere kvinder end forventet skulle screenes. Man er dog godt i gang med at rette op. Dommen er nu anket til Højesteret, og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) vil følge udfaldet tæt.

»Det skal ikke være sådan, at man i en region skal kunne slippe for erstatning på grund af dårlig planlægning og prioritering,« siger ministeren.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Indland
Annonce
Annonce
Bolig
Lån dit værktøj og køkkengrej og spar penge
I stedet for at købe og opbevare ting, som kun sjældent bliver brugt, kan du låne dem på biblioteket, hos naboen eller på låneportaler på nettet. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her