• For abonnenter

Danmark isolationsstraffer mere, end egne internationale aftaler tillader

Trods internationale anbefalinger bliver flere indsatte sendt i langvarig strafcelle. Det vækker kritik fra flere kanter.

Artiklens øverste billede
Der er kommet en markant stigning i antallet af indsatte, som bliver sendt i isolation over en lang periode. Arkivfoto: Martin Lehmann / POLFOTO

I danske fængsler sættes der hårdt ind over for brugen af ulovlige mobiltelefoner. Blandt andet derfor blev fanger i årets første 10 måneder 380 gange ikendt såkaldt strafcelleanbringelse i 15 dage eller mere. Under en strafcelleanbringelse sidder de indsatte i isolation.

Ifølge direktoratet for Kriminalforsorgen drejer størstedelen af sagerne sig om brug af mobiltelefoner, hvilket tidligere justitsminister Søren Pind (V) sidste år lancerede en række skrappere sanktioner mod.

Antallet af strafcelleanbringelser på eller over 15 dage er derfor steget markant siden 2015, hvor der var syv tilfælde. Året efter, hvor stramningerne trådte i kraft i marts måned, var der i alt 222 tilfælde.

Formand for Dansk Fængselsforbund, Kim Østerbye. Fotograferet ved forbundets lokaler i Valby.

I stedet for at lade personalets faglighed afgøre, om en indsat skal i strafcelle, så bliver det en automatreaktion

Kim Østerbye, formand for Fængselsforbundet

Det er både problematisk for de indsattes tarv og retssikkerheden, lyder det fra flere parter.

»Problemet fra en sundhedsfaglig vinkel er, at den indsatte ikke har meningsfuld social kontakt med andre, og det kan give skade på længere sigt,« siger Elna Søndergaard, seniorjuridisk rådgiver for Dignity, Dansk Institut Mod Tortur.

Når en indsat bliver taget med en mobiltelefon, kan Kriminalforsorgen ikende en disciplinær sanktion, uden at sagen skal prøves for retten. Derfor rejser den store mængde disciplinære sanktioner også et juridisk spørgsmål, mener Kristian Mølgaard, formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater.

Han mener, at disciplinærstraffene bør f

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen