Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Nu skal det vise sig, om DF er et sandt støtteparti

Tre dage i træk har regeringen præsenteret udspil, og tre dage i træk har det verbalt lydt, som om Dansk Folkeparti har befundet sig på en flugtskydningsbane med det ene formål at skyde flest mulige af regeringens forslag ned.

Dansk økonomi har det godt; ja, bedre end i mange år, hvilket der er grund til at glæde sig over. Derfor er regeringens vigtigste opgave også at sikre, at det økonomiske opsving kan fastholdes så længe, som det overhovedet er muligt.

Ikke blot betyder det, at økonomien skal styres så målrettet, at ethvert tegn på overophedning bliver imødegået, men også at fremgangen ikke skal ende som øgede offentlige udgifter fordelt af politikere uden nogen som helst praktisk erfaring fra det private erhvervsliv, der skaber væksten.

Med sit forslag til finanslov for 2018 lægger regeringen op til at genskabe balancen på de offentlige finanser, hvilket er af vital betydning for at kunne opbygge reserver, der kan sættes ind, næste gang konjunkturerne vender.

Det må aldrig glemmes, hvad der skete i årene med VK-regeringer under statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Støttet af Dansk Folkeparti var de borgerlige i 2001 kommet til magten bl.a. med det ulideligt repeterede budskab om, at »pengene fosser ud af statskassen« under den af Poul Nyrup Rasmussen ledede SR-regering op gennem 1990’erne.

Da Fogh Rasmussen i 2009 gik af til fordel for generalsekretærposten i Nato, var den verdensøkonomiske recession en realitet, og man kunne konstatere, at en stor del af det økonomiske opsving fra 2002-07 var blevet soldet op i øgede offentlige udgifter, der samlet set løftede verdens allerede største offentlige sektor til et absurd niveau.

Med DF’s evindelige krav om øgede offentlige udgifter, er der alvorlig risiko for en gentagelse. Det sidste Danmark i den aktuelle situation har brug for, er en ekspansiv finanspolitik. Der er tværtimod brug for, at de flere end 1.100 mia. kr., som staten, regionerne og kommunerne får stillet til rådighed, bliver forvaltet anderledes effektivt end i dag.

Eksempelvis vil regeringen frem til 2021 bruge 5,5 mia. kr. på en »markant styrkelse af skattevæsenet«. På nogle områder er det tydeligvis påkrævet, men på andre ville det give langt mere mening at forenkle skattesystemet. I dag er skattesystemet i landet med verdens højeste skattetryk så kompliceret, at det kræver en sådan hærskare af skatteopkrævere, at sheriffen af Nottingham ligner en søndagsskoledreng.

Finanslovforslaget har mange positive elementer, herunder at øge borgernes tryghed, men det forekommer vanvittigt at afsætte 60 mio. kr. til indsatsen mod bander. Det må kunne gøres anderledes effektivt og kontant. I hvert fald skal bandemedlemmerne under deres fængselsophold samle ufatteligt mange tøjklemmer, før de penge er tjent hjem.

At der afsættes flere penge til forsvaret, turde være en selvfølge. Danskerne kan ikke med æren i behold vedvarende tørre en solid del af forsvarsbyrden af på de amerikanske skatteydere. Tilsvarende er det positivt, at regeringen vil styrke forskningen og udflytte flere statslige arbejdspladser.

Tre dage i træk har regeringen præsenteret udspil, og tre dage i træk har det verbalt lydt, som om Dansk Folkeparti har befundet sig på en flugtskydningsbane med det ene formål at skyde så mange som muligt af regeringens forslag ned.

Hvis dette også måtte vise sig at være tilgangen ved forhandlingsbordet, må det konstateres, at DF kun er støtteparti af navn og ikke af gavn. I så fald vil det være at foretrække, at DF laver en finanslov for 2018 sammen med Socialdemokratiet, da vælgerne dermed vil få den rene vare.

Når DF ikke tør påtage sig et regeringsansvar, turde det være selvindlysende, at partiet udviser en noget større politisk fleksibilitet over for den regering, der både tør og vil.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.