Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Leder

Kapløb om moral

”Er han god eller ond?” spørger meget små børn, når de skal have hjælp til at forstå verden. Det er den samme sort-hvide opdeling i moralske skabeloner, der hærger den danske udlændingedebat og også forhindrer, at den flytter sig ret meget ud af stedet. Hvis man er skeptisk over for massetilstrømningen og ser problemer, er man ond. Hvis man vil åbne mest muligt – selv om det altid besværgende hedder ”vi kan jo ikke tage imod hele verden” – så er man god. Længere er vi ikke kommet; heller ikke i denne tid, hvor flygtningeproblemet har fået en helt ny, apokalyptisk dimension.

Alting blandes sammen. Ikke mindst Danmarks fremtidige behov for at importere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft røres sammen med den aktuelle tilstrømning fra lande som Syrien og Eritrea. Der skabes et indtryk af, at mange flygtninge fra de nævnte lande – som regel meget unge mænd – er potentielle hjertekirurger eller atomfysikere, hvorfor det er i vores egen, langsigtede interesse at tage imod dem med åbne arme. Det er naturligvis en stor manipulation.

Asger Aamund går i rette med Stine Bosse - og omvendt

Danmark får bestemt brug for udenlandsk arbejdskraft. Den fremtid er der allerede taget hul på. Op mod 100.000 østeuropæere arbejder i dag på danske arbejdspladser, ikke mindst fordi så mange danskere selv er parkeret på offentlige ydelser. Behovet bliver kun større i takt med den aktuelle demografiske udvikling, men det har ikke meget med tilstrømningen af økonomiske flygtninge fra fjerne kulturer at gøre.

Mange af dem mestrer i sagens natur ikke engang det latinske alfabet. De er derfor kun i stand til at begynde på den mest elementære sprogundervisning, hvilket så igen kan koste dem dyrt økonomisk, hvis de skal rykkes op på et højere trin, fordi de selv må betale, fremgik det forleden her i avisen. Men udgangspunktet er altså, at de begynder helt forfra.

Der trives en lidt underlig alliance mellem venstrefløjen og erhvervslivet i denne del af debatten. Begge advarer mod manglen på arbejdskraft og mod tonen i debatten. Endnu skylder erhvervslivet, som man kan stille almindelige, fornuftsbetonede krav om ordentlig argumentation til, dog at forklare sammenhængen mellem behovet for arbejdskraft og tilstrømningen af disse meget svagt funderede mennesker. Der rumles ofte med en underforstået formaning om, at vi under Muhammed-krisen så, hvor galt det kan gå, men dels var tilbageslaget i den arabiske verden kortvarigt, dels er den fornyede tilstrømning til Danmark i sig selv et bevis på, at det danske samfund ude i verden nyder et fantastisk ry.

Venstre sagde det under valgkampen kort og klart: Dem, der vil og kan bidrage til det danske samfund, skal være velkomne. Men hvad er den dybere mening med at blande kvalificeret arbejdskraft og uformående flygtninge sammen i én pærevælling? Snarere burde man måske diskutere visdommen i, at flygtninge omgående skal på skolebænken for at lære dansk. Målet er ædelt og på længere sigt også rigtigt, men netop de mange østeuropæere på det danske arbejdsmarked, der jo ikke kan dansk, er et vidnesbyrd i sig selv om, at det bedste for dem, der vil og kan, netop godt kan være bare at komme i gang.

At mange europæiske lande forsøger at gøre menneskesmuglere opmærksom på, at gaderne ikke flyder med guld og honning, er kun en selvfølge. Kritikerne – også af Inger Støjbergs annoncer – har det problem, at heller ikke de kan lukke alle ind, men de kan ikke forklare, hvor de vil trække grænsen.

Også de kommer på et tidspunkt til at sige nej, og så er det pludselig ikke helt så enkelt, hvem der er ond og god.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu
Om temaet

Hundredtusindvis af mennesker på flugt fra krig, forfølgelse og dårlige levevilkår banker på døren til Europa.

Jyllands-Postens korrespondenter rapporterer fra migrationsbølgens frontlinjer, mens den hjemlige redaktion beskriver de historiske udfordringer, som også det danske samfund står over for.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her