Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Kapløb om moral

”Er han god eller ond?” spørger meget små børn, når de skal have hjælp til at forstå verden. Det er den samme sort-hvide opdeling i moralske skabeloner, der hærger den danske udlændingedebat og også forhindrer, at den flytter sig ret meget ud af stedet. Hvis man er skeptisk over for massetilstrømningen og ser problemer, er man ond. Hvis man vil åbne mest muligt – selv om det altid besværgende hedder ”vi kan jo ikke tage imod hele verden” – så er man god. Længere er vi ikke kommet; heller ikke i denne tid, hvor flygtningeproblemet har fået en helt ny, apokalyptisk dimension.

Alting blandes sammen. Ikke mindst Danmarks fremtidige behov for at importere kvalificeret udenlandsk arbejdskraft røres sammen med den aktuelle tilstrømning fra lande som Syrien og Eritrea. Der skabes et indtryk af, at mange flygtninge fra de nævnte lande – som regel meget unge mænd – er potentielle hjertekirurger eller atomfysikere, hvorfor det er i vores egen, langsigtede interesse at tage imod dem med åbne arme. Det er naturligvis en stor manipulation.

Danmark får bestemt brug for udenlandsk arbejdskraft. Den fremtid er der allerede taget hul på. Op mod 100.000 østeuropæere arbejder i dag på danske arbejdspladser, ikke mindst fordi så mange danskere selv er parkeret på offentlige ydelser. Behovet bliver kun større i takt med den aktuelle demografiske udvikling, men det har ikke meget med tilstrømningen af økonomiske flygtninge fra fjerne kulturer at gøre.

Mange af dem mestrer i sagens natur ikke engang det latinske alfabet. De er derfor kun i stand til at begynde på den mest elementære sprogundervisning, hvilket så igen kan koste dem dyrt økonomisk, hvis de skal rykkes op på et højere trin, fordi de selv må betale, fremgik det forleden her i avisen. Men udgangspunktet er altså, at de begynder helt forfra.

Der trives en lidt underlig alliance mellem venstrefløjen og erhvervslivet i denne del af debatten. Begge advarer mod manglen på arbejdskraft og mod tonen i debatten. Endnu skylder erhvervslivet, som man kan stille almindelige, fornuftsbetonede krav om ordentlig argumentation til, dog at forklare sammenhængen mellem behovet for arbejdskraft og tilstrømningen af disse meget svagt funderede mennesker. Der rumles ofte med en underforstået formaning om, at vi under Muhammed-krisen så, hvor galt det kan gå, men dels var tilbageslaget i den arabiske verden kortvarigt, dels er den fornyede tilstrømning til Danmark i sig selv et bevis på, at det danske samfund ude i verden nyder et fantastisk ry.

Venstre sagde det under valgkampen kort og klart: Dem, der vil og kan bidrage til det danske samfund, skal være velkomne. Men hvad er den dybere mening med at blande kvalificeret arbejdskraft og uformående flygtninge sammen i én pærevælling? Snarere burde man måske diskutere visdommen i, at flygtninge omgående skal på skolebænken for at lære dansk. Målet er ædelt og på længere sigt også rigtigt, men netop de mange østeuropæere på det danske arbejdsmarked, der jo ikke kan dansk, er et vidnesbyrd i sig selv om, at det bedste for dem, der vil og kan, netop godt kan være bare at komme i gang.

At mange europæiske lande forsøger at gøre menneskesmuglere opmærksom på, at gaderne ikke flyder med guld og honning, er kun en selvfølge. Kritikerne – også af Inger Støjbergs annoncer – har det problem, at heller ikke de kan lukke alle ind, men de kan ikke forklare, hvor de vil trække grænsen.

Også de kommer på et tidspunkt til at sige nej, og så er det pludselig ikke helt så enkelt, hvem der er ond og god.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.