Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Pigesvømning

Man integrerer ved at adskille, det er filosofien i Hovedstadens Svømmeklub, og det varsler ilde.

I den indvandrertætte bydel Tingbjerg ved København ønsker en dansk far at se sin seksårige datter svømme. Det lyder fredsommeligt, men det er det ikke; det må han ikke, for han er mand. Og mænd har ikke adgang.

Hovedstadens Svømmeklub har indført kønsopdelte hold; kun sådan kan man få muslimske forældre til at sende deres piger i svømmehallen, derfor har kun mødre adgang til at se pigerne i vandet.

Det er et integrationstiltag, naturligvis, og det er værd at hæfte sig ved. Man integrerer ved at adskille, det er filosofien, og det kan man le ad, men Hovedstadens Svømmeklub og dens foresatte er ikke humoristisk anlagt, så de fremturer trods debat i pressen: kønsadskilt svømmeundervisning, nedrullede gardiner, ingen adgang for mænd nogen steder, ren mangfoldighed det hele.

»Jeg er optaget af, at vores rum er så demokratisk, mangfoldigt og åbent som muligt. For at nå derhen kan vi være nødt til at bruge værktøjer, som måske ikke rummer alt på én gang – det må man tage med. Ellers er der grupper, vi aldrig vil nå,« sagde Københavns kulturborgmester Franciska Rosenkilde fra Alternativet til Berlingske i den anledning.

Kommunen indfører jødefri svømmehaller, skrev den satiriske Rokokoposten; satiren er jo allerbedst, når den kun har drejet virkeligheden en anelse.

Kommunen indfører jødefri svømmehaller, skrev den satiriske Rokokoposten; satiren er jo allerbedst, når den kun har drejet virkeligheden en anelse. Man havde ikke engang behøvet ændre det centrale citat, for Franciska Rosenkildes gode vilje trumfer enhver sammenhængende tanke – hun er god, ikke ond.

Men der er noget, de har misforstået, alle de mangfoldigt velmenende svømmeledere, lærere og festivalarrangører med tilliggende gode viljer: Islam er ikke mangfoldighed, islam er det modsatte. Dermed ikke sagt, at muslimer ikke kan være en del af mangfoldigheden; det kan de sagtens, hvis de vil, en religion er jo, hvad man gør den til. Men i sit udspring er islam det modsatte af mangfoldighed, for den sætter skel. Mellem rent og urent, mellem tilladt og forbudt, mellem os og dem – og ikke mindst mellem mænd og kvinder. Som i Tingbjerg.

Det turde være overflødigt at nævne, at det selvfølgelig står enhver frit for at dele sig op. Man må lave kvindelige svømmeklubber og frokostforeninger for mænd over 100 kg – i privat regi. Det hører med til mangfoldigheden, at man må segregere sig i sære sammenslutninger, og det kan have sin egen dragende lyst at være sammen med ligesindede.

Men det må og skal være en privat affære.

Man må advare mod Franciska Rosenkildes ubehagelige newspeak og holde fast: Frihed er ikke tvang, sandt er ikke falskt, og religiøs kønsopdeling i svømmehallen er ikke mangfoldighed og integration. Det er kommunalt finansieret segregering; det er at understøtte parallelsamfundet.

Det er ikke første gang, og det bliver heller ikke sidste gang, vi kommer til at se fænomenet. Man mindes Anna Mee Allerslev, der afholdt en mangfoldighedsfestival og bad de jødiske deltagere om ikke at skilte med deres jødiskhed og tage flaget ned – i mangfoldigheden navn.

Det ironiske synes at prelle ganske af på de fleste, så meget desto mere er der grund til at råbe vagt i gevær. Ord betyder noget. Adskillelse mellem kønnene er ikke integration, nedrullede gardiner er ikke dansk foreningsliv, og når muslimske forældre kræver det, er det, fordi de vil håndhæve et verdenssyn, som vi ikke bør acceptere – og i hvert fald ikke subsidiere.


Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.