Dette er en leder: Jyllands-Posten er en liberal avis, hvilket kommer til udtryk på lederplads – mens journalistikken lever sit eget, frie og uafhængige liv. Vi skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof.

Svar udbedes, Kristian Thulesen Dahl

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.

Forløbet af forhandlingerne om finansloven og regeringens skatteudspil har sandt for dyden ikke udmærket sig ved nogen skønhedsværdi. Faktisk har det hidtidige forløb været af en beskaffenhed, der sår berettiget tvivl om, hvorvidt Dansk Folkeparti egentlig kan betegnes som ”støtteparti”.

DF har bevidst fravalgt at gå med i en borgerlig regering, hvilket af mange ses som ansvarsforflygtigelse. Ikke mindst derfor er det tankevækkende, at partiet i mange tilfælde opfører sig, som om det alligevel har regeringsmagten, uden at ville påtage sig det ansvar, der følger med.

Vælgerne må føle at stå med et stykke vådt håndsæbe, som man aldrig ved, hvor man har. Formentlig derfor havde DF for en måned siden et dårligt kommunalvalg og har i de senere måneder haft en stribe negative meningsmålinger.

Tiden er derfor kommet til at stille DF til ansvar og bede Kristian Thulesen Dahl om svar på følgende spørgsmål:

 • Hvis DF ikke vil øge arbejdsudbuddet gennem indkomstskattelettelser, hvordan vil partiet da sikre, at erhvervslivets voksende behov for kvalificeret arbejdskraft imødekommes?
 • Siden 1966 er privatforbrugets andel af bruttonationalproduktet faldet med 11 pct., men det offentlige forbrug i samme periode er vokset med 7 pct. Hvorfor er det acceptabelt for DF, at danskernes privatforbrug ikke følger med velstandsudviklingen, mens væksten i det offentlige forbrug overstiger velstandsudviklingen?
 • De samlede offentlige udgifter overstiger 1.100 mia. kr. Hvorfor mener DF, at danskernes velfærd frem til 2025 ikke kan tilgodeses inden for den bestående ramme?
 • DF kræver i forhandlingerne en "velfærdsgaranti" frem til 2025. Hvor går grænserne for velfærd for DF?
 • ”Velfærdsgarantien” er opgjort til netto 25 mia. kr. i 2025. Hvorfor skal dette beløb alene tilvejebringes gennem øgede offentlige udgifter?
 • DF begrunder kravet om ”velfærdsgarantien” med det såkaldte demografiske træk; altså at der bliver flere ældre. Hvorfor kan dette beløb ikke tilvejebringes gennem effektiviseringer i den offentlige sektor?
 • Hvilke konkrete forslag har DF til effektiviseringer i den offentlige sektor frem til 2025?
 • 15 år i træk har Danmark haft verdens højeste skattetryk, og i hovedparten af denne periode har DF været støtteparti for skiftende borgerlige regeringer og er derfor medansvarligt for skattetrykket. Hvorfor er det DF så magtpåliggende at sikre, at danskerne ikke får et skattetryk nærmere gennemsnittet for OECD-lande?
 • Hvorfor finder DF det acceptabelt, at den samlede marginalskat er oppe på 67 pct.?
 • Tyskland har et skattetryk på 36,5 pct. af bnp; Danmark på 47,6 pct. – en forskel på 30 pct. På hvilke konkrete punkter mener DF, at velfærden i Danmark er 30 pct. bedre end i Tyskland?
 • I Tyskland og Danmark udgør antallet af udlændinge ca. 12 pct. af befolkningen. Hvordan evner Tyskland at løfte den byrde med et skattetryk, der er markant lavere end i Danmark, og endda have overskud på de offentlige finanser?

Der er mange flere spørgsmål at stille, men foreløbig afventer vi, at DF’s partiformand, Kristian Thulesen Dahl, svarer faktuelt og nøgternt. Vi stiller pladsen til rådighed i håb om at få en substantiel debat om, hvorfor DF vedbliver med at kræve mere velfærd i en situation, hvor danskerne allerede må aflevere mere velstand til det offentlige end alle andre.

Læs også den opfølgende leder:

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.