Dette er en kronik skrevet af en ekstern kronikør. Jyllands-Posten skelner skarpt mellem journalistik og meningsstof. Vil du skrive en kronik? Læs hvordan her.

Der er kommet lås på det ultimative tillidssymbol: Vejboden

Det er et symbolsk tegn på en forandring i samfundet, som burde vække til eftertanke, at de ubemandede vejboder lukker

Artiklens øverste billede
Det ultimative tegn på tillid til andre mennesker, som den ubemandede vejbod repræsenterer, er ved at være historie. Tegning: Niels Bo Bojesen

Undrende udenlandske turister så på vejboden med det lille dannebrogsflag blafrende lystigt i sommerbrisen. Friskplukkede jordbær eller en pose sprøde ærter kostede en rund tyver, fortalte et papskilt med en pil ned til pengekassen på bodens bord. Det er en tillidssag, forklarede turisternes danske vært med stolthed i stemmen.

Scenen er hentet fra en turistfilm for Danmark. Den scene kan ikke bruges mere.

Det ultimative tegn på tillid til andre mennesker, som den ubemandede vejbod repræsenterer, er ved at være historie. De første anmeldelser til politiet for tyveri af både varer og penge er indgivet, og Jane Brændgaard på Mols fortæller, at hun har haft vejboden i mere end 20 år uden problemer, men nu lukker hun den.

»Det er da temmelig frustrerende at have knoklet en hel dag og skal hente udbyttet, og så er det hele væk,« siger hun. (DR 29/6)

En lille sag, selvfølgelig, men det er et symbolsk tegn på en forandring i samfundet, som burde vække til eftertanke.

Tillid er en af hovedhjørnestenene i et velfungerende og sundt demokratisk samfund, og grundlaget for, at et samfund har sammenhængskraft, er, at indbyggerne kan stole på hinanden og på, hvad deres politikere siger og gør.

Adskillige gange har danskerne vundet titlen ”Verdensmester i tillid” i forskellige undersøgelser, så vi tager det næsten som en selvfølgelige og føler os bare lidt bedre end andre, men de tider er måske ved at være forbi.

Det er ikke en naturlov, at vi danskere viser en høj en tillidsfaktor. Det skyldes udelukkende, at vi gennem mange generationer er blevet ved med at være tillidsværdige over for hinanden. Sagt mere direkte, at vi ikke lyver for hinanden.

Ud fra det synspunkt, at tillid, at man kan stole på hinanden og at politikerne ikke lyver eller skjuler sandheden, så er det en skrøbelig verden, vi lever i. De seneste 10 år, hvor kommunikationsmuligheder world wide er eksploderet på både de sociale medier og de professionelle nyhedsmedier, afsløres løgne og bedrag dagligt i en målestok, som kan være faretruende for både den nationale og den globale situation.

Brexit-afstemningen i England, sendte chokbølger ud over hele verden, fordi 17,4 millioner englændere brugte deres stemme den 23.juni til at sige nej til medlemskab af EU. Resultatet kom som et chok for de fleste og medførte tømmermænd hos en del vælgere, som følte sig forført af politikernes løfter. En oprørstrang mod arrogancen hos de ledende politikere var også en del af den farlige cocktail.

»Vi sender 350 mio. pund om ugen til EU. Lad os give dem til sundhedsvæsenet i stedet for,« stod der med store bogstaver på Vote Leave-kampagnebussens langside.

Efter valget er det vanskeligt at finde en Leave-politiker, der vil kendes ved løftet. »Det har jeg aldrig sagt under valgkampen,« påstår Iain Duncan, Vote Leaves frontfigur, selv om han utallige gange er blevet fotograferet foran kampagnebussen med løftet i stort format langs hele siden. ( 24/6 The Guardian)

Kaos politisk er resultatet af valgets udfald både i England og Europa, og økonomisk usikkerhed breder sig over det globale marked.

Sorry.

Det politiske billede i Danmark blev ændret, da Lars Løkke Rasmussens (V) forbrug på lidt over en million skattekroner på rejseudgifter til Sydkorea under sit formandskab for 3GI (2013) blev afsløret. Det blev dyre rejser for partiet. 44 undskyldninger udtalt på et pressemøde på 3 timer og 42 minutter. efter afsløringen hjalp ikke. Efterfølgende blev det kendt, at partiet havde klædt formanden på for 150.000 kr. Et par habitter og ikke mindst otte par boxershorts medvirkede til at udløse en alvorlig krise i Venstre. Løkke overlevede som formand, men Venstre har tabt vælgernes tillid.

Vælgerne har brugt deres eneste reelle våben: deres stemme ved et valg.

Valgkampen i USA vil blive den mest beskidte i mands minde spår flere valgeksperter, men selv en almindelig velorienteret dansk borger kan ikke være i tvivl om, at niveauet for den sproglige udfoldelse vil blive lavt mellem de to kandidater, som bliver officielt udpeget i denne måned.

Donald Trump er kendt for sine bombastiske udmeldinger, men Hillary Clinton har skærpet tonen, og hun har fået skruet op for de saftige udmeldinger ved hjælp af senator Elizabeth Warren, som var inviteret med på scenen ved det seneste vælgermøde i Cincinnati. Warren proklamerede bramfrit, at Trump er »en lille usikker pengepuger, en tyndhudet bølle, en ubehagelig mand, der er parat til at smadre folk ned i skidtet for at opnå, hvad han vil.« (JP 29/6)

Begge kandidater scorer lavt i popularitetsmålinger.

Trump bliver bedømt på de grove og vulgære udmeldinger, og Clinton anses for at være indspist med de magtglade politikere i Washington, som ikke interesserer sig for den almindelige amerikaners hverdag.

To så forskellige og forhadte politikere kæmper den 8. november om at blive USA’s 45. præsident, verdens mest magtfulde embede.

En meningsmåling fra Rasmussen Reports, spørger:

Er USA på ret kurs?

Ja: 21 pct. – nej: 71 pct.

At afgive sin stemme ved et valg – det er en tillidssag.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.